joi, 17 februarie 2022

EARRNEST VĂ RECOMANDĂ UN MUZEU (I). MUZEUL NAȚIONAL AL AGRICULTURII DIN SLOBOZIA

,,Unii evită în aceeași măsură săpunul și muzeele.”
 ( Dorel Shora)

Muzeul Național al Agriculturii
Slobozia, județul Ialomița
  Mi-am propus să vă prezint muzeele din țară mai puțin cunoscute de către publicul larg. Avem case menoriale, muzee tematice nu numai în orașele mari sau în orașele-reședințe de județ, ci și în orașe mici, în sate, pe lângă care trecem, neștiind că ele ascund minunate comori ale sufletului, trăirilor strămoșilor noștri. Avem și muzee unice, cum este cel pe care vi-l prezint, astăzi. M-am gândit-pentru   că a trecut sezonul de schi și mai este până se va deschide litoralul- să vă invit la un muzeu cunoscut și vizitat de cei din Bărăgan și mai puțin de cei care locuiesc în alte zone geografice ale țării. 
    Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia a fost înființat din inițiativa istoricului, etnologului, muzeografului ( expert pe patrimoniu), Răzvan Ciucă, în anul 1990 și a fost inaugurat în anul 1996, având ca scop prezentarea istoriei agriculturii de pe întreg teritoriul țării, a antropologiei agrare și a arheologiei industriale specifice. Au fost ani de muncă, pentru că muzeul a fost realizat pe un maidan ,,vulgar” cum îl numește inițiatorul acestuia. 
   Muzeul Național al Agriculturii este mixt, find unul închis ( clădirea are 3866 m.p.), altul în aer liber (pe o  suprafață de 8420 m.p.)
     În muzeul în aer liber se pot vizita:
Loc de joacă în Parcul Tămăduirii
1. Biserica de lemn ,,Sfântul Nicolae”, strămutată din satul Poiana, comuna Ciulnița, județul Ialomița, ctitorită de familia Răducanu Țarca, în anul 1737 ( în interiorul bisericii se află piatra de mormânt a ctitorilor). Aceasta a fost pictată, după ce a fost adusă la M.N.A, de către Ion Nicodim, pe boltă, reprezentând o alegorie la Euharistie.
2. Colaci de fântâni din anii 1831, 1853 (pe acesta este înscris numele cioplitorului, Anton Nedelcovici). 
3. Un hambar din anul 1869.
4. Cruci de piatră din anii 1877, 1889.
5.O piuă pentru finisat postavul cu motor DEUTZ, din anul 1912, din Dănicei, județul Vâlcea.
5.O moară cu pietre din anul 1935.
Utilaj agricol
6.O casă de gospodari, de la începutul secolului al XX-lea, din comuna Gheorghe Doja din județul Ialomița, care are o cameră secretă, strâmtă cu intrare prin pod, unde erau ascunse obiecte de valoare și alimente, pentru vremuri de criză sau de război. În casă, este mobilă din lemn de brad, pictată manual cu motive geometrice și florale, obiecte de uz casnic, îmbrăcăminte, covoare.
7. În anul 2005, i-a fost donată muzeului Ferma Model de la Perieți. Această fermă a fost întemeiată de  către Aureliu Ioan Popescu, în anul 1931, pe atunci, secretar de stat în Ministerul Agriculturii , căruia i s-au alăturat soția sa, pictorița Lelia Urdărianu, și alte familii de mari agricultori, ca Stoianovici, Poenaru Bordea. A fost mândria Bărăganului,unde se produceau semințe de legume și flori, care se vindeau în întreaga Europă, fiind cea mai mare și 
Casă țărănească din Gheorghe Doja
modernă din Estul Europei. După anul 1989, aceasta ajunsese o ruină, iar acum noi importăm semințe de legume fără gust și flori din Olanda. Ferma avea și o crescătorie de vaci de rasă, boi de prasilă, oi, porci, în total, peste 500 de animale.
8. Parcul dendrologic numit Parcul Tămăduirii, pentru că are 55 de specii de plante estetice și tămăduitoare, ieburi terapeutice, folosite în medicina tradițională românească. Parcul se  întinde pe o suprafață de 17.300 m.p. și este un loc de recreere pentru vizitatori.
Biserica delemn ,, Sfântul Nicolae,
din Poaiana, 1737
   În clădirea muzeului sunt expuse 13.330 de piese, reprentând: unelte și utilaje agricole românești și de import, mijloace de transport tradiționale: căruțe, sănii, vagoane, obiecte de harnașament, de uz casnic din lemn, ceramică, metal, mobilier, îmbrăcăminte, încălțăminte, covoare, obiecte de cult, medalii. De asemenea, sunt amenajate încăperi care reprezintă instituțiile dintr-un sat: școala, primăria, poșta, ateliere de: croitorie, cizmărie, foto, olărit, fierărie, frizerie, dar și măcelăria, băcănia. Sunt prezentate  evenimentele din viața omului: nașterea, căsătoria, moartea, fiecare cu cântecele sale ( am mai văzut aceeași prezentare la Muzeul de Istorie și Etnografie din Satu Mare). Muzeul are o bibliotecă cu 6.220 de cărți, cu periodice, casete video, casete audio, discuri și numeroase documente, cărora li se adaugă fondul familiilor Popescu, Urdărianu, Stoianovici.
  Trebuie să aveți răbdare ca să vizitați acest muzeu atât de complex, dar nu veți regreta, pentru că veți pleca îmbogățiți în cunoaștere, având în minte zicerile scrise la prezentarea fondului Aureliu Ioan Popescu: ,,Noi, românii, în particular, datorăm agriculturii, pe lângă existenţa noastră politică şi socială, păstrarea naţionalităţii noastre, a datinilor şi deprinderilor pe care se întemeiază latinitatea naţiunii noastre.”
https://www.youtube.com/watch?v=LgESMb_gtaw
Pe curând,
Earnest




  

2 comentarii:

Diana spunea...

Minunat !

Ioana spunea...

Unii au mare frică să pună mâna pe o carte! De unde să vreți să să mai merargă la muzeu? Dacă nu îi duce școala la muzeu, nu știu ce este acesta. Noroc de ,,Școala altfel”. Atunci, muzeele sunt pline de elevi. După aceea, adio! Pentru că tot ați vorbit despre sezonul estival, eu sunt curioasă să știu, dacă s-a făcut vreodată vreun sondaj sau vreo statistică pe litoralul românesc , ca să se știe, câți dintre cei care se prăjesc la soare sau dintre acei care se îmbată pe plajă, care se zbenguie prin cluburi, au vizitat vreun muzeu din Constanța sau din Dobrogea, dacă au remarcat vreun monument, oprindu-se o clipă, pentru a-l vedea, fotografia.
Vă felicit pentru inițiativă și am să urmăresc postările referitoare la muzee. Eu nu am știut despre acest muzeu. Sunt din Bacău și am căutat pe Internet mai multe date despre acest muzeu și mai ales câți kilometri sunt până la Slobozia și cât timp mi-ar lua ca să ajung acolo, ca să mă întorc în aceeași zi. Pentru cei care vor avea dorința de a-l vizita, le dau următoarea informație: sunt 270 de km, se fac cam 4 ore, se consumă cam 40 de l. de combustibil dus-întors. Acum, că s-au scumpit benzina și motorina, vă sugerez să mergeți împreună cu alte persoane iubitoare de cultură și să împărțiți cheltuielele.Cu trenul, deși sunt mai puțini kilometri, 225, se fac 6 ore, dacă ai noroc să nu aibă întârzieri, și costă în jur 55 de lei o călătorie. Nu știu dacă este reducere pentru un bilet dus-întors.