luni, 28 februarie 2022

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (LXXXV). EDGAR MAASS, ÎNTRUPAREA ZEIȚEI


   
Edgar Maass
n.1897 Hamburg-m.1964 Paterson,
New Jersey
,,Parisul pulsa de-o sfidătoare imoralitate. Acolo înfloreau, bunăoară, un număr enorm de femei de stradă. Își făceau afacerile la lumina zilei și a se strecura cu un client sub un tufiș protector, nu-nsemna deloc mai mult pentru vreuna din ele decât a-și șterge nasul. Un contemporan stabilise numărul lor la șasesprezece mii de suflete. În afara de dragostea care se cumpăra cu bani, linia de demarcație între prostituată profesională și femeia cu relații foarte dubioase, anevoie putea fi stabilită. Femeile, în general, alunecau pe linia desfrâului și spiritul acestora era foarte clar oglindit de îmbrăcămintea și felul lor de a se purta. (...). În aparență profitorii, speculanții, politicienii și militarii dețineau centrul scenei, dar adevărul era că clasa mijlocie era aceea care progresa. (....). Crimele sporeau neîncetat la Paris în cursul acestor ani nesiguri. Omorurile, atacurile sau jafurile erau întâmplări foarte obișnuite pe străzi. Regimul slab și poliția coruptă nu erau în stare să lupte cu primejduirea crescândă a securității publice.” 
   Edgar Maass, Întruparea Zeiței)
   
Pauline Bonaparte  Borghese
Pictură de Robert Lefebre
   În liceu, într-o vară , mama îmi recomandase să citesc trei cărți: ”Tăunul” de Voynich, ,,Quo vadis” de Sienkiewicz și ,,Întruparea Zeiței” de Maass. Primele două le-am citit și le-am recitit de mai multe ori, pentru că mi-au plăcut, dar ,,Întruparea Zeiței” nu am vrut să o citesc, pentru că era vorba despre familia Bonaparte, iar mie nu-mi plăcea Napoleon.  Într-una din zile, căutând, din nou, ,,Faraonul ” de Prus, pentru a o reciti ( nu știu unde s-a rătăcit această carte), am dat de  ,, Întruparea Zeiței” și m-am hotărât să o citesc.
   Cartea pe care o avem noi în biblioteca moștenită de la părinți, ,,Întruparea Zeiței- Imperial Venus” de Edgar Maass a fost publicată în anul 1947, de către Editura ,,Cultura Națională”, în traducerea din limba engleză de  Maria Nicolau. Nu știu dacă a mai fost reeditată.
    Edgar Maass este un scriitor germano-american de romane de ficțiune istorică, absolvent al Facultății de Medicină de la Universitatea Rostock, având un doctorat în tratamentul gonoreei și a Facultății de Chimie a  Universitățile Tehnice din Hanovra și München.
  Primele romane: ,, Bătălia din noiembrie”, ,, Ordinul ”, ,,Verdun” reprezintă experiența sa ca participant la Primul Război Mondial.
Venus Victrix, sculptură de 
Antonio Canova
   În Romanul ,, Întruparea Zeiței” autorul ne prezintă destinul sorei lui Napoleon, Maria Paola Buonaparte ( știm că membrii familiei și-au franțuzit  numele în Bonaparte, iar Paola a devenit Pauline) , în paralel cu evoluția politică a lui Napoleon și a întregii sale familii, de la fuga acesteia din Ajaccio, în timpul Războiului Civil, între republicani, susținători ai Franței iacobine și monarhiști, până la căderea lui Napoleon, moartea acestuia, în anul 1821 și a Paulinei, în anul 1824. Autorul surprinde atmosfera din orașele și satele din Franța și din Italia  acelor vremuri, cu transformările sociale,  morale și ale mentalităților oamenilor, creând tipologii de personaje: vechii nobili, noii aristocrați, ofițerii proveniți din diferite categorii sociale, toți dornici să  țină pasul cu transformările foarte rapide din societate. Istoricii spun că Paulina a fost sora favorită a lui Napoleon, fiind cea mai frumoasă dintre cele trei surori, pe care el o considera ,, cea mai bună dintre femei.” Autorul insistă asupra strânsei legături dintre cei doi frați, prezentând mai mult defectele Paulinei, aceasta fiind o femeie frivolă, egoistă, invidioasă pe toate femeile pe care ea le considera mai frumoase ca dânsa, răutăcioasă, superficială, cu o cultură precară, care era mereu în căutarea dragostei. 
   Denumirea cărții vine de la faptul că unul dintre amanții ei a comparat-o cu Venus, ceea ce a determinat-o să pozeze pentru sculptorul Antonio Canova, pentru statuia  ,,Venus Victrix”, realizată în marmură albă, între anii 1805 și 1808,  aflată, astăzi, în ,,Galleria Borghesi” din Roma.
   Lectură plăcută!
   Pe curând,
   Earnest
   




Un comentariu:

Diana spunea...

Vom citi. Pare interesant