miercuri, 23 martie 2022

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (LXXXVI). MITRAN GHEORGHE, PORTRETE ILUSTRE ALE ISTORIEI BRAȘOVULUI

,,Portetul este imaginea sufletului nostru.”
,,Admiră cea mai evidentă evoluție a creatorului uman, urme lăsate de generațiile istorice, mesaje pentru noi. Primește cu drag această lumină asupra întunericului. O carte a chipurilor uitate.” (Dedicație, 15.II.2022,  Gheorghe Mitran)
 
  Gheorghe Mitran  este născut pe data de 5 august 1950, a absolvit, în anul 1975, Facultatea de Istorie a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași și este expert patrimoniu la Direcția Județeană pentru Cultură Brașov. Îl cunosc din anul 1975, când era prieten cu draga mea prietenă,Doina, care este o cititoare fidelă a acestui blog,  semnând Diana.
   Gheorghe Mitran este autorul multor studii de istorie și cultură medievală și a următoarelor cărți: ,,Cositorul transilvănean (Gotic-Renaștere- Baroc)”  -2002,  ,, Arta aurarilor din Transilvania ( sec.XIV-XIX)-2003, ,,Monumente istorice din județul Brașov, I, Arhitectura bisericilor fortificate”-2013, ,,Monumente istorice din județul Brașov, II, Cetăți, Castele, Palate”-2013, ,,Icoanele Brașovului, istorie, artă și sacralitate, capodopere ale Patrimoniului Cultural Național”-2016, coautor cu Raluca Moscaliuc ,, Arta cositorului trănsivănean de la Renaștere la Baroc , secolele al XVI-lea -XVII-lea” ( catalog de expoziție)-2012.
  Albumul de Artă ,,Portrete ilustre ale istoriei Brașovului-un patrimoniu revitalizat” a fost editat în anul 2021 de Direcția Judeșeană pentru Cultură Brașov.
  În această lucrare, autorul prezintă evoluția artei portretului, din secolul al XIII-lea până în secolul al XX-lea, din județul Brașov. Astfel, pune în valoare, oferind nu numai publicului iubitor de artă, ci tuturor celor care vor să-și îmbogățească cultura generală, explicații privind stilul artistic al portretelor din pictura murală religioasă și din altarele poliptice din biserici, al portretelor diferitor personalități  ale comunității brașovene, dar și al unor personalități culturale și politice din țară, aflate în colecțiile muzeelor din județul Brașov și informații despre realizatorii acestora. Autorul ne spune că , prin acest album,  a  realizat ,, un concept narativ prin care urmărim sub raport documentar, istoric, evoluția portretului ca expresie artistică, capacitatea de abstractizare și stilizare, manifestarea diferită sau comună a mentalităților, a mesajelor pe care le transmit, nivelul de cultură și civilizație în epoci și societăți diferite.” Cititorul explicațiilor, care este și privitorul imaginilor, parcurge nu nu numai șapte secole de istorie, ci și istoria creștinismului, înțelegând  imaginile din scenele religioase, pe care le vede în diferite biserici, neștiind, de cele mai multe ori, pe cine și ce reprezintă. Indirect, acest album este o istorie a religiei, a comunităților urbane și rurale din diferite epoci, este viața din acele vremuri, pe care autorul ne sugerează să le urmărim: ,,Vieți, fapte sentimente sunt ascunse în spatele imaginii portretelor, ce ne privesc cu mândrie sau cu melancolie, în speranța că timpul și uitarea vor fi dezvelite de privitor sau de istorici, dându-le mândria de altădată, măcar pentru o clipă. Lucrarea este o friză istorică, un omagiu adus personalităților care au pus la dispoziția românilor ardeleni, averile lor, energiile și forța intelectuală, funcțiile publice importante pe care le gestionau în înteresul emancipării spiritului și conștiinței românești în contextul apropierii și pregătirii evenimentului Marii Uniri de la 1918.”
  Trebuie să menționez că imaginile și hârtia sunt de calitate, fotografiile sunt bine realizate. 
 Puteți descărca cărțile-album de pe Biblioteca Digitală, oferindu-vă adevărate momente de satisfacție intelectuală, propunându-vă să vă faceți timp, ca să vedeți ceea ce vă prezintă Gheorghe Mitran, cu multă pasiune și cu dragoste față de acei care ne-au lăsat aceste valori drept moștenire, pentru păstrare și cunoaștere.
  Lectură plăcută!
  Pe curând,
  Earnest

5 comentarii:

Diana spunea...

Am descoperit ca are mai multe carti publicate. S-a ocupat si de aurari si de argintari

Diana spunea...

Multumiri !!!!

Diana spunea...

Cea mai frumoasa prezentare pe care am citit-o. Mi-au dat lacrimile de emotie si mi-am amintit de studentia noastra. Ai talent la scris si meriti toate aprecierele. Te pup

Carmen spunea...

De unde am putea cumpăra cărțile domnului Mitran?

Earnest spunea...

Cred că din librăriile muzeelor. Unele sunt pe Internet și le puteți descărca.