joi, 17 martie 2022

PERSONALITĂȚI NEȘTIUTE SAU UITATE (XVI).JOHANNIS STOSS

 ,,Pictorul de icoane este un preot care predică cu pensula!”
( Girel Barbu)

Altarul poliptic de la Băgaciu, 1518
Despre pictorul Johannis Stoss am aflat  din albumul de artă al lui  Gheorghe Mitran intitulat  ,,Portrete ilustrate ale istoriei Brașovului - un patrimoniu rivitalizat” ( album despre care voi scrie pe acest blog), deși am văzut unele dintre altarele pictate de el.     Despre acest pictor, care a trăit în perioada de trecere de la Renaștere la Baroc, se cunosc puține date. El era fiul sculptorului Veit Stoss (1447-1533) din Nurenberg,  stabilit la Cracovia, unde a  creat celebrul altar al vremii din Biserica Fecioarei din Cracovia.
Johannis Stoss și-a semnat altarele poliptice  ( altare cu mai multe panouri pictate cu imagini autonome) cu numele Johannis Stoss din Sighișoara. Documentele din epoca respectivă prezintă orașul Sighișoara ca un centru unde pictorii muraliști erau activi și prețuiți. Din acest motiv, Johannis Stoss  și-a creat în Sighișoara un atelier de altare. De asemenea, Gheorghe Mitran îl găsește atestat,  între anii 1520 și 1524, în breasla tâmplarilor din Brașov, unde se stabilise, probabil, în această perioadă.
Până în prezent, au fost identificate, după semnătură, ca aparținând lui Johannis Stoss, următoarele altare poliptice din bisericile evanghelice din localitățile Beia, Cund, Băgaciu, Fișer, Roadeș:
Altarul poliptic de la Beia dedicat Sfintei Ursula și celor 11.000 de fecioare ucise de huni, păstrat, astăzi, în Biserica Evanghelică din Deal, din Sighișoara a fost realizat în anul 1513.
Altarul poliptic de la Cund dedicat Sfântului Nicolae a fost  realizat între anii 1515 și 1520.
Altarul poliptic de la Băgaciu dedicat Feciorei Maria, pe care îl vedeți în imaginea de alături,  cu voleurile ( obloanele)  deschise. În panoul central se văd trei figuri: Sfânta Ecaterina, Sfânta Maria cu pruncul Iisus și Sfânta Magdalena. Panourile de pe cele două aripi prezintă patru scene biblice: Buna Vestire, Vizitațiunea, Nașterea lui Iisus și Adorarea Mariei.  Predela ( postamentul) prezintă o scenă din trei imagini, fiecare într-o ramă aurită: în centru este Iisus care se ridică din mormântul deschis. La stânga, se află Fecioara Maria cea îndurerată, iar la dreapta discipolul Ioan .Când voleurile sunt închise, în zilele de lucru, sunt reprezentați 16 sfinți, întotdeauna câte doi, chiar dacă aceștia nu s-au întâlnit niciodată, deoarece au trăit în perioade diferite de timp. AQcesta a fost realizat în anul 1518. 
Altarul poliptic de la Fișer dedicat Sfântului Martin a fost terminat în anul 1520.
Altarul poliptic de la Roadeș dedicat Sfinților Ioan Botezătorul și Evanghelistului a fost  terminat în anul 1525.
Gheorghe Mitran găsește interferențe ale picturilor lui Johannis Stoss ( în special ale altarului dedicat Sfintei Ursula) cu  particularitățile stilistice  din spațiul germano-slovaco-polon. În arta portretelor se remarcă părul blond al personajelor, figurile fiind realizate  din linii semiovale, iar vestimentația este bogată, distinsă. Personajele negative  au figuri grotești, cu expresii de cruzime, iar cele pozitive, în funcție de context, au expresii care exprimă liniștea, blândețea, compasiunea.
Dacă aveți curiozitatea să vedeți aceste altare poliptice, opriți-vă în localitățile respective , unde veți găsi biserici fortificate, care păstrează în stare bună picturile lui Johannis Stoss.
 Pe curând,
 Earnest







2 comentarii:

Diana spunea...

Multumesc. I-am trimis si lui recenzia pe whatsapp

Diana spunea...

Cred ca ii va face mare placere. Mai are o carte publicata in 2013 dar nu o am. Poate a publicat mai multe dar este foarte ciudat ca doar specialistii au acces.