vineri, 3 iunie 2022

ȘTIAȚI CĂ... (XIX). SFATURI UTILE PENTRU TOȚI


    


1. ...  puteți scăpa de petele de rugină de pe cuțite, frecându-le cu o ceapă tăiată, iar  petele de rugină de pe materialele albe, cele de cerneală și cele de pe tacâmuri  se scot cu zeamă de lămâie? 
2.  ... dacă puneți câteva picături de oțet alb, în ultima apă în care clătiți  tricotajele, acestea își păstrează elasticitatea?
3. ... zeama de lămâie face să lucească poșetele din piele de culoare închisă?
4. ... puteți întrebuința apă în care ați fiert spanacul la spălatul stofelor și mătăsurilor de culoare închisă?
5. ... puteți curăța obiecte din sticlă cu coji de cartofi tăiate mărunt și puse în apă?
6. ... brânza se păstrează proaspătă, dacă o înveliți într-un prosop umed sau, mai bine, într-un săculeț din material plastic?
7. ... hainele, ciorapii, tălpicii tricotați din lână  se spală în clăbuc de săpun? Dacă apa este dură, se pun trei linguri de amoniac, la 8 l. de apă. Evitați să le stoarceți prin răsucire. După ce le stoarceți , le înfășurați pentru câteva minute  într-un prosop, după care le îndreptați bine, dându-le forma inițială și le întindeți la uscat, pe un material moale. Astfel,  acestea nu se vor lăbărța.
8. ... zahărul este folosit  pentru ca găinile să se ouă, iar drojdia de bere ca porcii să crească?
9. ... piureul este mai gustos, dacă puneți odată cu cartofii la fiert, după gustul fiecăruia, o ceapă,  un cățel de usturoi, cimbru sau o foaie de dafin, pe care le veți scoate, înainte de a trece la prepararea piureului.

    Aceste sfaturi vi le-am dat, ca fiu ,,în trend.”  Majoritatea soluțiilor sunt bio.

 Pe curând,
 Earnest.