luni, 12 decembrie 2022

ÎNTÂLNIRI CARE AU SCHIMBAT LUMEA

                          ,, Diplomaţia este un joc de şah cu piese reale.”
                                                                                             (David Boia)

 
Întâlnirea de la Kiev , din 16.IV.2022

  Am crezut că va da rezultat întâlnirea de la Kiev, din data de 16 iunie 2022, între Emanuel Macron, Olaf Scoltz, Mario  
Draghi și Volodimir Zelenchi la care a participat și Klaus Werner Iohannis, în scopul solidarității cu Ucraina,  în conextul conflictului cu Rusia. De fapt, nu știm ce s-a discutat la Kiev, noi am văzut doar imagini de voie bună din trenul care i-a transportat pe cei trei lideri din Polonia la Kiev și fotografia celebră cu cei patru oameni de stat îmbrăcați la patru ace, din respect pentru importanța momentului, și cu președintele-actor îmbrăcat în celebrul tricou kaki, pe care-l poartă în buncărul unde și-a stabilit reședința. După aproape jumătate de an de la această întâlnire, pentru că nu am văzut nicio schimbare, înclin să cred că mesajul scris pe Twitter de Dmitri Medvedev se adeverește, ,Fanii broaștelor, lebărului și pastelor se află la Kiev fără nicio utilitate”. Despre Președintele nostru nu face niciun comentariu și nu cred că din respect, ci pentru că nu l-a luat în seamă.
    Așadar, având în vedere cele scrise, mai sus, m-am hotărât să aleg și să vă relatez patru întâlniri care au schimbat Luma.
1. Întâlnirea din 15 iunie 1215 de la Runnymede, de pe malul Tamisei, între Regele  Ioan Fără Țară și  baronii englezi, când a fost semnată Magna Charta. În afara drepturilor acordate nobilimii, acest act a înscris un principiu, care va deveni, treptat, unul universal în legile din majoritatea țărilor, și anume că niciun om liber nu poate fi întemnițat, proscris, exilat sau deposedat de bunurile sale, ,,decât după ce era judecat de egalii săi sau de legea pământului.”  Acest principiu a schimbat Lumea prin faptul că a interzis abuzurile unora asupra altora, dând dreptul tuturor la judecată.
2. Întâlnirea din 8 noiembrie 1519 de la Tenochitlan dintre Împăratul aztec Montezuma și Hernad Cortes la care aventurierul spaniol l-a păcălit pe 
Întâlnirea de la Tenochtlan, din 8.XI. 1519
credulul împărat, spunându-i că el este zeul Quetzcoatl, care se reîntorsese, conform legendei.  Astfel, Montezuma și-a convins poporul să nu lupte împotriva spaniolilor, care i-au cucerit cu ușurință pe azteci, Această victorie a dus la distrugerea unei  mari civilizații, care  a fost  înlocuită cu cea spaniolă, deschizând drumul extiderii Europei în cele două continente americane.
Întâlnirea de la Vesailles, 
din ianuarie 1919
3. Întâlnirea din ianuarie 1919 de la Versailles între reprezentanții  celor patru țări învingătoare, Wilson, Clemenceau, Orlando și Lloyd George a dus la elaborarea celebrului Sistem Versailles, care a stat la baza încheierii păcii, după Primul Război Mondial. Acest așa-numit Sistem Versailles a înscris principiul dreptului autodeterminării popoarelor, deja aplicat la acea dată, care a stat la baza recunoașterii  independenței, dar, mai ales, a unirii și constituirii statelor unitare sau federale  ca România, Polonia, Iugoslavia, Cehoslovacia și  a statelor care s-au desprins din Imperiul Țarist și din Imperiul Otoman. De asemenea, au fost înscrise: principiul drepturilor minorităților, constituirea unei organizații internaționle, care să mențină pacea în Lume, Liga Națiunilor Unite. Însă, izolarea celor două țări Rusia și Germania, impunerea unor mari despăgubiri și  luarea unor drepturi Germaniei vor duce la apariția și dezvoltarea politicilor revizioniste și revanșardiste, la instaurarea unor regimuri de tip fascist, cât și la încheierea Pactului Ribbentrop- Molotov, determinând izbucnirea celui de  Al Doilea Război Mondial.
4.Întâlnirea din anul 1944 de la Moscova între Churchill și Stalin, când au împărțit zonele de influență  în Europa postbelică pe bază de procente. Conform acestui aranjament, Marea Britanie
Întâlnirea de la Yalta, din februarie 1945
obţinea 90% de procente influență în Grecia, URSS obținea în România 90% şi în Bulgaria 75%. Ungaria şi Iugoslavia erau împărţite în mod egal cu câte 50%
 . Aceste zone de influență au fost pecetluite la Conferința de la Yalta, din februarie 1945, când Stalin pe de o parte, Churchill și Roosvelt pe de altă parte, și-au ș împărțit zonele de influență în Lume. Bineînțeles, această împărțire nu a rămas fără consecințe, determinând conflicte  și războaie, care, din păcate, se desfășoară și astăzi. Unele războaie au determinat desființarea marilor imperii coloniale și independența statelor africane și asiatice, altele au determinat schimbarea regimurilor politice. De asemenea, să nu uităm nici Războiul Rece -  conflictul politic, ideologic, strategic şi militar de după 1945 dintre aliaţii occidentali, conduşi de Statele Unite, de o parte şi statele comuniste, conduse de Uniunea Sovietică, de cealaltă parte.
    Sunt o mulțime de teorii privind cauzele declanșării acestui conflict: Teoria Ameninţării Ruseşti  accentuează vinovăţia sovieticilor în ruptura dintre Est şi Vest,  Teoria Imperialismului American evidențiază dorința de supremație a S.U.A., Teoria Superputerilor  accentuează atât rolul SUA, cât şi rolul URSS-ului, Teoria Cursei Înarmărilor demonstrează că tensiunea îşi are sursa în forţă militară de care dispuneau cele două superputeri, vinovăţia aparţinând atât Vestului, cât şi Estului, Teoria Nord-Sud  consideră că  lupta între superputeri se dă pentru controlul spaţiului sudic al planetei, Teoria Vest-Vest consideră că Războiul Rece este doar un paravan pentru conflictul între SUA, Japonia şi Uniunea Europeană, Teoria Interstală  găseşte cauze în politica internă a statelor, Teoria Luptei de Clasă încearcă să interpreteze începuturile Războiului Rece în cheie marxistă. 
   Într-adevăr, istoria ne-a demonstrat că cele patru întâlniri pe care le-am menționat au schimbat Lumea fie prin impunerea unor principii, fie prin instaurarea unor noi ordini internaționale.    
      Pe curând,
       Earnest


2 comentarii:

Diana spunea...

Esti neobosita, draga mea !

Anonim spunea...

Eu cred că în zilele noastre, indiferent de țări, nu mai există diplomați adevărați,iar dacă există sunt copi fidele ale celor care au împărțit lumea la pacea după al doilea război mondial