joi, 29 decembrie 2022

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (XCV). DAVID MURARO-FERREIRA, O DRAGOSTE FERICITĂ

 ,, Pe de altă parte, era suficient să privesc această tehno-castă de descurcăreți bine pieptănați, bine bărbieriți, de măgarii mirosind de la o poștă a chewing și a locuri comune, la toți acești ogari ai Puterii, mâncând carnea de pe oasele unei țări, care aproape numai are oase, întreținând apoi cu voluptate campanii, corupte în gherile de cabinet, pentru ca să ghicesc imediat că niciodată n-a trecut, prin aceste căpățâni cu serioase carențe în ceea ce privește substanța cu care sunt umplute- ipoteza, străfulgerarea, nici măcar bănuiala, că doar Dragostea este centrul Lumii)
                                                                   ( Fernao, personajul principal din ,,O dragoste fericită”)
   Zilnic suntem ,,bombardați” cu știri care ne îngrijorează: război, recesiune, creșterea prețurilor, sinucideri, accidente de circulație
David Muraro-Ferreira, n. 1927, d. 1996
. Așa că m-am gândit  să recitesc, la întâmplare, o carte, pe care să v-o recomand și dumneavoastră, celor care v-ați luat o mică vacanță, între Crăciun și Bobotează.  ,, O dragoste fericită” este primul roman al criticului literar, eseist și poet portughez, David Muraro-Ferreira. Această carte am cumpărat-o în anul 1995, pe data de 27 aprilie, pe vremea când înfloriseră lăcrămioarele și liliacul , după cum am scris pe prima pagină, când eram în ,,febra documentării” pentru lucrarea de doctorat. De aceea, am citit-o mult mai târziu, după vreo douăzeci de ani, înainte de a pleca în Portugalia. Până atunci, citisem , în liceu, ca orice licean romantic, celebrele ,,Scrisori portugheze” ale călugăritei Mariana da Costa Alcoforado și ,,Lusiada” de Luis de Camoes,  în studenție, ca orice student pasionat. Mai aveam în bibliotecă și ,,Istoria Literaturii portugheeze”, cumpărată de la Mărășești și alte cărți ale unor scriitori portughezi, pe care le-am citit, de-a lungul anilor.
    David Muraro-Ferreira este fiul cunoscutului istoric portughez, David Ferreira, care a participat la mișcarea revoluționară din februarie 1927, împotriva dictaturii militare instaurate în anul 1926, fiind autorul lucrării ,, Istoria politică a Primei Republici Portugheze” și coautor  la ,,Dicționarul Istoriei Portugaliei”. David Muraro-Ferreira a fost membru al Academiei Portugheze, iar romanul pe care vi-l recomand a constituit subiectul unei teze de doctorat  la Universitatea din Toulouse, intitulată ,, Femeia în romanul ,,O dragoste fericită”; poetica seducției” și scenariu pentru un film de televiziune.
  Romanul ,,O dragoste fericită” este scris în stilul unui critic literar, cu multe detalii, al unui poet, cu multe metafore, și versuri intercalate în narațiune (  vă citez  două versuri care mi-au plăcut mult,  ,, Nu mă sperie culorile de prost gust/ cu care se-nveșmântă Viața”), al unui eseist, cu comentarii și analize ale atitudinilor și evenimentelor din Lisabona  anilor de după căderea regimului lui Salazar.
    De ce se numește romanul ,, O dragoste fericită ”, veți afla dumneavoastră, dacă veți citi acest roman, iar cei care l-au citit , cu siguranță, își vor aminti.
    Pe curând,
   Earnest

Un comentariu:

Diana spunea...

Merita citita !