vineri, 27 decembrie 2024
EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (CXX).J.R.MOEHRINGER, SUTTON
sâmbătă, 21 decembrie 2024
E BINE DE ȘTIUT ( XIV). AVRAM IANCU (VII).CUM A MURIT
https://www.google.com/search?q=furdui+iancu+colind+lui+avram+iancu&rlz
După cum am scris pe acest blog, Avram Iancu, când a înțeles că Împăratul l-a păcălit, a refuzat tot ceea ce i-a oferit Curtea de la Viena, funcție, decorație. Biografii lui, care i-au fost contemporani, ne relatează că a intrat în depresie și s-a retras în munți, străbătându-i fără țintă, însoțit fiind de fluier și flaut. Moții știau când se apropie de satul lor, recunoscându-i cântecele: îl găzduiau bucuroși, îl omeneau. Era un pribeag, în țara lui, pe care a iubit-o atât de mult! Se spune că s-a apucat de băut, dar niciodată nu l-au văzut clătinându -se: mergea drept, demn, însă vorbea puțin. A îmbătrânit brusc. Uneori, dormea pe prispa casei gazdei, spunând că-i place să privească cerul. Axente Sever spunea următoare despre Avram Iancu, în acele vremuri: ,, ..decadența lui de la 1852 încoace, pe care lumea cea rea, care nu a vorbit cu Iancu de aproape, nu i-a cunoscut aspirațiile și dorințele și nu și-a putut explica urmările, a botezat-o nebunie. M-am întâlnit de multe ori cu el, după crezuta nebunie. L-am avut șase săptămâni de oaspete în casa mea. Nu mi-a vorbit în nici o întâlnire și petrecere o singură vorbă smintită, nu am observat în toată purtarea lui cel mai mic semn de sminteală. Și dacă-i reprobam câteodată plecarea lui spre beția la care căzuse, el îmi răspundea: ,,Lasă-mă, frate, că numai așa pot înăbuși durerea și amărăciunea din mine!” Publicistul maghiar Samuel Borbely, în manuscrisul ,, Povestiri despre Avram Iancu”, ne relatează că l-a întâlnit pe cel pe care oamenii îl numea ,, Împăratul Munților”, pe 6 martie 1965, la târgul de la Gura -Roșii, lângă Abrud. El considera că Avram Iancu ,,s-a văzut înșelat și el, și neamul său, a căzut într-o adâncă tristețe, adâncă melancolie. Și ca să nu-și simtă atât de mult durerea s-a apucat să bea vin, rachiu, orice băutură, fără alegere”. De asemenea, publicistul ne spune cum arăta, atunci: ,,Se apropie de noi, cântând din fluier, un om înalt de un stânjen ( în Transilvania un stânjen măsura 1,896 m, n.n. ), de statură dreaptă (...) Fața sa - și așa răvășită cum este -ne lasă să bănuim că era frumoasă când era în floare. Părul, în neorânduială, e tuns scurt la spate, până în vârful capului. Dacă te privește sau spune ceva, un zâmbet ciudat , amar i se ivește pe față și răspunde târziu, dar totdeauna scurt. Mai mult tace.”
sâmbătă, 14 decembrie 2024
IN MEMORIAM MIRCEA DIACONU ( 24.XII. 1949 - 14.XII.2024)
„Candidatura la prezidențiale a fost un ACCIDENT. Nici nu mă vedeam în postura aia de prizonier.” ( Mircea Diaconu)
Mircea Diaconu a fost un actor mare. Îți dai seama cât de mare este un actor, atunci când vezi că face dintr-un rol mic, un rol mare. Amintiți-vă de interpretarea pe care a făcut-o lui Brânzovenescu dintr-o ,,Scrisoare pierdută”, în regia lui Liviu Ciulei. A avut câteva replici, dar mimica sa a vorbit mai mult ca o sută de replici. Am vizionat de multe ori această secvență și mi-am spus ;, Mircea Diaconu ești un mare actor!” Ce-i drept, l-am văzut de mai multe ori în filme. Mi-a plăcut rolul doctorului din ,,Mere roșii”. De curând, am revăzut filmele : ,,Actorul și sălbaticii”, ,,Metamorfoze”, ,,Filip cel Bun”, ,, Vacanță tragică”, ,,Vânătoarea de vulpi”, ,, Campioana.” Nu m-am plictisit să revăd filmele ,, Buletin de București”, ,,Căsătorie cu repetiție” sau acelea cu ardelenii în SUA. Indiferent dacă a avut rolurile principale sau secundare, el le-a interpretat cu mare măiestrie.
miercuri, 4 decembrie 2024
DEZBINARE ȘI MANIPULARE
,,Cele mai multe dezbinări se ivesc în cetăți din cauza ambiției.” ( Aristotel)
Cum se poate manipula? Prin dezinformare, prin zvonuri, prin interpretări răutăcioase, deformând afirmațiile unora.
vineri, 29 noiembrie 2024
EARNEST- VĂ RECOMANDĂ O CARTE (CIX). ARHIMANDRITUL SOFRONIE, RUGĂCIUNEA - EXPERIENȚA VIEȚII VEȘNICE
![]() |
Arhimandritul Sofronie (1896 Moscova-1993 Tolleshunt Knights) |
Ortodoxe.
![]() |
Mănăstirea ,,Sfântul Ioan Botezătorul” Tolleshunt Knights, Essex, Regatul Unit Marea Britanie |
![]() |
Biserica -criptă de la Mănăstirea ,,Sfântul Ioan Botezătorul” |
joi, 28 noiembrie 2024
ALEGĂTORII ROMÂNI ÎNTRE SUVERANIȘTI ȘI PROGRESIȘTI
,,Uitarea mi se pare o trădare. Uitarea e o supremă lașitate!” ( Victor Eftimiu)
Ceea ce o parte dintre români- fie din ură, fie din rea-voință- au uitat ce a însemnat guvernarea useristă, administrarea capitalei de către Nicușor Dan, pe care l-au ales a doua oară și i-au votat Referendum-ul, au căzut în extaz și au votat-o cu entuziasm pe prințesa de Câmpulung. Cred că au mers pe același principiu: Primar- Președinte, nu Premier-Președinte, dacă ne gândim că patru premieri care erau în funcție nu au câștigat alegerile, deși, cei în cauză, au dovedit că au habar de ce înseamnă politică internă și externă.
luni, 18 noiembrie 2024
E BINE DE ȘTIUT (XIII). AVRAM IANCU ȘI ÎMPĂRATUL FRANZ IOSEF (VI)
Mișu Pop, Avram Iancu îmbrăcat cu hainele pe care le-a purtat în audiență la Franz Iosef |
marți, 12 noiembrie 2024
TĂMĂDUITORII FĂRĂ DE ARGINȚI (II). SFÂNTUL NECTARIE DE LA EGHINA
,,Iubirea este legătura societății și înfrățirea întregii națiuni. Este baza fericirii și bunăstării oamenilor și temelia tuturor virtuților. Este scara care-l ridică pe om la desăvârșire și-l arată cu adevărat chip și asemănarea cu Dumnezeu.” (Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina)
![]() |
Sfântul Nectarie ( n.1. X.1846 la Silivria, d. 8.XI. 1920 la Atena) |
Luna noiembrie este numită luna tămăduitorilor fără de argint, pentru că în această lună sunt sărbătoriți 16 tămăduitori. Primii sfinții tămăduitori din această lună, Cosma și Damian din Asia, sunt sărbătoriți pe 1 noiembrie, iar ultimul este Sfântul Stelian Paflagonul sărbătorit pe 26 noiembrie. Unii dintre ei erau medici ca frații Cosma și Damian, alții aveau doar cunoștințe medicale ca Sfânta Ecaterina, iar majoritatea erau preoți care au primit acest har. Printre aceștia este și Sfântul Nectarie din Eghina, care a fost canonizat pe data de 8 noiembrie 1961 de către Sinodul Patriarhiei Ecumenice, sub conducerea Patriarhului Atenagoras al Constantinopolului, cu numele de Sfântul Părinte Nectarie, Mitropolit de Pentapole, cu zi de cinstire în 9 noiembrie.
Sfântul Nectarie s-a născut pe 1 octombrie 1846, într-o familie de greci creștini, în orașul Silivria, situat în provincia otomană Tracia ( astăzi, Silivri, în provincia Istanbul din Turcia), oraș unde s-a născut în secolul al V-lea celebrul medic grec Herodicos, fratele filosofului sofist Gorgias. La botez, a primit numele de Anastasie. La vârsta de 14 ani, a plecat la Constantinopol ca să-și continue studiile începute în orașul natal. La 27 de ani, a devenit monah la Mănăstirea ,,Nea Moni”, întemeiată în anul 1042 de către Împăratul Constantin al IX-lea Monomahul ( astăzi, aflată în Patrimoniul UNESCO), primind numele de Lazăr, iar după un an de zile a fost
Biserica ,,Sfânta Treime ” din Eghina |
Biserica ,,Sfântul Nectarie” din Eghina |
De asemenea, mâna stângă se află în catoliconul ( biserica primară) Mănăstirii ,,Marea Lavră” din Sfântul Munte Athos și părți din moaște se află în câteva biserici din lume, dar cele mai multe se găsesc în mănăstirile și bisericile din România. Cultul Sfântului Nectarie s-a răspândit în România, mai ales, după aducerea, în anul 2004, de părticele din moaștele lui la Mănăstirea Radu -Vodă din București. Cele mai multe biserici din țara noastră care au fost înzestrate cu părți din moaștele Sfântului Nectarie sunt în București ( în 9 biserici), în județele Suceava, Neamț, Cluj, Constanța. La Iași, la Mănăstirea Frumoasa și la Biserica ,,Sfântul Nectarie” din cartierul Alexandru cel Bun, în Bacău, la Biserica ,, Adormirea Maicii Domnului”, Lazaret și în județul Brașov la Schitul Șinca Nouă, comuna Șinca Nouă, Biserica “Sfânta Treime” Bucium, Schitul “Nașterea Maicii Domnului” Șinca Veche, și la Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Visarion de Larisa”,cartierul Craiter, merg bolnavii de cancer pentru a se ruga. Sfântul Nectarie, care a murit de cancer, este cel care alină durerile bolnavilor de cancer și-i vindecă pe cei care se roagă cu evlavie și cu credință, pentru că orice minune dumnezeiască se săvârșește numai atunci când crezi în puterea vindecatoare a Domnului și a intermediarului dintre noi și Dânsul, în acest caz, Sfântul Nectarie, care se roagă, alături de noi.
luni, 11 noiembrie 2024
BIBLIA (X). PĂCATUL
miercuri, 30 octombrie 2024
EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (CXVIII). PÉTER DEMÉNY, VÂRTEJ ÎN RELUARE
Romanul ,, Vârtejul în reluare” a fost publicat în anul 2023 la Curtea Veche Publishing, în traducerea lui Kocsis Francisko. Despre acest roman, autorul a spus următoarele, într-o filmare din septembrie 2024: ,,Vârtejul l-am scris în limba maghiară așa cum această carte a început să se scrie în mine în limba română (...) Este un roman în care frazarea e totul așa cum Sinceritatea e totul. Nu vreau să zic că numai scriitorii sau artiștii înțeleg asta, dar cu siguranță numai acei care au încercat măcar să fie onești cu ei înșiși.”
Nu vă recomand acest roman pentru frazarea sa atât de asemănătoare cu a lui Garcia Marquez în ,, Toamna patriarhului”, ci pentru a înțelege tinerii căsătoriți sau cei care vor să se căsătorească cât de importantă este atmosfera familiară în creșterea copiilor. Imre și fratele său sunt produsul mediului în care au trăit:un tată intelectual ratat, bețiv, violent, o mama învățătoare cu studii universitare pe care o interesează mai mult renumele său și mai puțin starea psihică prin care trece Andris, ratat și bețiv ca și tatăl său. Imre ( fratele cel mare), personajul principal, absolvent al Facultății de Litere a Universității clujene, poet, publicist, editor la o revistă culturală, este prins în vârtejul vieții. El își justifică prin mediul în care a trăit, faptul că nu se adaptează la o viață de familie liniștită, unde Maria, soția sa era înzestrată cu ,, bunătate cu o asemenea calitate” pe care n-a mai constatat-o niciodată la nimeni. De aceea, nu știe să iubească, nu știe să se bucure, dar nici nu face vreun efort pentru a iubi, pentru a nu a-și trăi viața fragmentar. În capitolul 11 al cărții, autorul ne prezintă punctul de vedere al lui Imre, privind condiția maghiarului, minoritar din România, care susține că nu simte că România este țara lui, dar nici Ungaria, unde este considerat ,,vită de pustă”. Eu cred că este drama oricărui minoritar național din orice țară, care se încăpățânează să înțeleagă că nu poți separa cele două identități: minoritar național și cetățean al țării, în care trăiești, de ,,n” generații. În același capitol, Imre face o constatare nemaipomenit de reală, privind istoria noastră, și anume că noi, românii, nu am știut niciodată cum să profităm de o victorie pe care am obținut-o.
Autorul face uz de descrieri erotice. Este o ,,modă” în literatura contemporană de pretutindeni, având ca fals suport concepția că numai astfel poți satisface publicul cititor.
luni, 21 octombrie 2024
E BINE DE ȘTIUT (XII). AVRAM IANCU (V). ACUZAȚII NEDREPTE
,,Înţeleg prin această naţiunea mea iubită care geme sub atâtea greutăţi şi pentru care m-ar durea inima dacă prin dezvăluirea credinţei mele adevărate aş duce-o într-un pericol şi mai mare” ( Avram Iancu, Scrisoarea către Ilie, 12 mai 1867)
Avram Iancu, în anul 1849 pictor. Barbu Iscovescu |
Biograful și prietenul său, Iosif Sterca-Suluțiu scria despre el că ,, era foarte tolerant față de alte națiuni și confesiuni”.
Niciodată Avram Iancu , în discursurile sale, nu a instigat la ură și la violență împotriva naționalităților conlocuitoare din Transilvania, ci la lupta împotriva celor care îi asupreau pe toți cei fără drepturi, indiferent de neam, religie. Astfel, într-unul din discursurile sale în fața țăranilor a spus, următoarele: : ,, Noi ne-am adunat , frați români, ca să dăm de știre celorlalte naționalități din țară, care au domnit peste noi, pe nedrept, că șerbi mai mult nu vrem să fim, că vrem să fim liberi, că noi nu vrem să domnim peste alții, dar nu vom mai suferi, noi, cei mai numeroși cei mai vechi locuitori ai țării, ca să se facă vreo lege în această țară a noastră fără vrerea noastră.” În ceea ce privește acuzațiile atrocităților săvârșite la Aiud, în ,,Raportul său către Viena”, Avram Iancu scria:
![]() |
Păpușa Avram Ianncu, spânzurată la Miercurea Ciuc |
sâmbătă, 19 octombrie 2024
NĂZDRĂVĂNII POLITICE ȘI ACTORII LOR
(Mihai Eminescu)