duminică, 1 septembrie 2024

1 SEPTEMPRIE - ÎNCEPUTUL ANULUI NOU BISERICESC CREȘTIN

 

,,Dacă vrei să ai vreun folos de la Anul Nou, mulțumește Domnului pentru anul care a trecut.”
                                                                                                                        (Sf. Ioan Gură de Aur)


 Ceaslov ( nedatat), Iisus citind în Sinagoga 
din Nazaret din Cartea lui Isaia
  În anul 325, la Primul Sinod Ecumenic ținut la Niceea, printre multe alte hotărâri luate, privind stabilirea bazelor dogmatice și canonice ale creștinismului, s-a stabilit ca pe data  1 septembrie să înceapă  Anul Nou Creștin, care se încheie pe 31 august. Această dată a fost împrumutată de  la evrei care sărbătoreau atunci anul civil, potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie. În prima zi din luna septembrie (Tișri), evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot.
   Ce însemna 1 septembrie pentru creștini, de s-a hotărât ca în aceasta zi să înceapă Anul Nou Bisericesc?
1. Pe 1  septembrie, conform tradiției Legii Vechi, Dumnezeu a început Creația Lumii: în această zi, El a creat cerul și pământul.
2. Pe 1 septembrie s-a încheiat Marele Potop, prin retragerea apelor, deci începea o nouă eră a Creației.
3. Pe 1 septembrie Iisus Hristos a intrat în Sinagoga din Nazaret și a citit din Cartea Profetului Isaia, următoarea profeție. ,,Duhul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns și m-a trimis să duc săracilor vestea cea bună m-a trimis să proclam celor închişi eliberarea  şi celor orbi recăpătarea vederii; să vestesc un an de îndurare al Domnului.” , după care, ne spune Luca în Evanghelia sa ( 4, 17,19), a închis cartea ,,și a început să învețe, arătîndu-Se pe Sine că este adevăratul Mesia trimis oamenilor de Dumnezeu-Tatăl, spre mântuirea și înnoirea vieții, împlinindu-se astfel scriptura citită, și toți Îl mărturiseau și se mirau de cuvintele harului care ieșeau din gura Lui”. 
  În această zi, B.O.R. îl prăzmuiește pe Sfântul Dionisie Exiguul ( despre care am scris într-o postare din 8 septembrie 2018), cel care a împărțit istoria în două perioade: înainte de Iisus și după Iisus.
 În anul 1990, Patriarhul Ecumenic Dimitrie I al Constantinopolului a instituit ca 1 septembrie să fie Ziua Mondială a Rugăciunii pentru Ocrotirea Creației, printr-o  enciclică prin care invita pe toți  creştinii să se roage pentru protecţia mediului înconjurător. De asemenea, și Papa Francisc, prin enciclica din anul 2017 ”Laudato Si”,  a hotărât ca 1 Septembrie să fie Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației.
  Eu le doresc tuturor creștinilor care sărbătoresc Anul Nou Bisericesc și tuturor celor care sărbătoresc  Anul Nou  Civil, ceea ce-mi doresc și mie: întărirea credinței în forța Binelui, să trăiască în pace, sănătoși și cu speranța că Dumnezeu are grijă de fii și fiicele Lui, dacă și ei își mărturisesc credința și recunoștința pentru fiecare zi pe care o trăiesc, cu necazurile și bucuriile din acea zi!
 Pe curând, 
Earnest

3 comentarii:

Diana spunea...

Sa ne ajute Dumnezeu !

Anonim spunea...

🙏

Diana spunea...


Îţi mai aduci aminte, doamnă
Îţi mai aduci aminte, doamnă?
Era târziu şi era toamnă,
Şi frunzele se-nfiorau,
Şi tremurau în vântul serii
Ca nişte fluturi chinuiţi,
Ca nişte fluturi rătăciţi
Din ţările durerii.
Ţi-aduci aminte iar de seara
Şi-amurgu-acela violet,
Când toamna şi-acorda încet,
Pe frunza galbenă, chitara?
Pe lac, ce-n luna s-argintase,
Încet o lebădă trecea,
Şi pata-i albă se pierdea
În seara care se lăsase…
Şi-atunci, doar inimă şi vise,
Ne-am dus ca lebădă şi noi,
Călcând nisipul plin de foi
Sub ceaţa care-l umezise.
Aşa născut, în plină toamnă,
Amorul meu ce-nmugurea
Sub foi ce toamna-ngalbenea…
Îţi mai aduci aminte, doamnă?
Cincinat Pavelescu