duminică, 6 octombrie 2024

ISTORIE CORECTĂ: LIBAN ȘI ISRAEL

HARTA ISRAEL ȘI LIBAN CU VECINII ACESTORA

 ,,Cedrii ne sunt acoperiş sălăşluirii şi adăpost ne sunt chiparoşii.”( Cântarea Cântărilor)

   În anul trei de facultate, am avut de prezentat, la Sociologie, subiectul Evoluția în istorie. După ce am vorbit despre evoluția economică, socială, politică, ideologică, culturală, am spus că, din punctul meu de vedere, nu a existat o evoluție, în totalitate,  a mentalității și a comportamentului psihic al oamenilor, atâta timp cât  mai există violență, războaie, imoralitate. Nici măcar creștinismul, cea mai umanistă religie ( Iubește-ți aproapele....), nu a reușit să înlăture răul din oameni. Înșiși reprezentanții Bisericii Catolice au ars pe rug pe semenii săi și au jefuit popoare în numele înlăturării comportamentului lor sălbatic, distrugând mari civilizații. Profesorul Natanson nu m-a contrazis, iar colegii mei au început dezbaterea.
   Eu am rămas și astăzi cu această convingere și la orele mele, când analizam evenimentele  prin  prisma materialismului istoric, arătând cauzele economice, sociale, politice, ideologice, le spuneam elevilor și cauzele care țin de mentalitatea popoarelor, de comportamentul psihic al liderilor și chiar de cele astronomice ( rolul așezării planetelor în agitarea spiritelor popoarelor sau liniștirea lor, favorizând izbucnirea războaielor sau menținerea păcii).
  Așadar, americanii au vrut să impună în țările din Orient democrația lor, care nu se potrivește cu mentalitatea și credința islamică ( bineînțeles, ca pretext, ca să pună mâna pe resursele acestora, după ce s-au eliberat de sub colonialismul francez și englez), iar musulmanii, deloc proști (au intuit scopul real al americanilor), au înființat zeci de organizații teroriste, motivând cu misiunea lor religioasă, aceea de a-i pedepsi pe necredincioșii creștini,care susțin că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, el nefiind decât un Profet și pe necredincioșii de israeliți, care nu au respectat Legământul. Astfel spus, americanii veneau cu democrația lor, iar musulmanii cu religia lor, sub care își ascundeau intențiile reale: bogății și teritorii.Unii mai fanatici ca ceilalți. Întrebarea este: cine va învinge?
   În Antichitate, teritoriul Libanului și al Israelului a fost ocupat de canaaiți, urmașii lui Canaan, nepotul lui Noe. Noul Testament ne relatează clar, că urmașii lui Canaan, organizați în 11 grupuri, au ocupat în cursul istoriei teritoriul Feniciei ( azi Liban), Siriei și Palestinei ( Israelul). Canaanul nordic a fost numit de către evrei, asirieni, egipteni Liban ( de la Munții Liban, care în ebraică înseamnă alb, pentru că pe crestele înalte ale munților, șase luni strălucea roca albă calcaroasă și șase luni, zăpada), iar de către greci, Fenicia ( în limba greacă, însemnând roșu purpuriu, vopseaua pe care o comercializau canaaiții.) Partea sudică, a fost numită tot de către greci, Palestina, de la filistenii care făceau parte din marea migrație a Popoarelor Mării, care au ocupat țărmurile Mării Mediterane, în timpul exilului evreilor în Egipt. Popoarele Mării  au dus la decăderea Imperiului Hitit, a hegemoniei Sidonului ( întemeiat de către Sidon, unul dintre urmașii lui Canaan). În întreg teritoriul menționat, mai sus, s-a vorbit și s-a scris în limba canaaită, grupată în trei dialecte: nordic ( fenician, moabit, ugarit), sudic ( ebraica biblică) și aramaic. Acest popor semit s-a împărțit în statele menționate, mai sus, (doar Fenicia a fost organizată numai  în orașe -state, care, pe rând, și-au impus hegemonia, cele mai puternice, fiind Sidonul și Tirul). Toate au cunoscut , în istoria lor, stăpâniri străine ale imperiilor vecine: hitit, egiptean, asirian, babilonian, macedonean, apoi cel roman, arab, bizantin, otoman, chiar și ale cruciaților, culminând în Epoca Modernă cu colonialismul englez și francez. În Antichitate, fenicienii/libanezii au fost uneori în stare de război cu evreii (de exemplu, Aradul a fost stăpânit temporar de către evrei ),  le plăteau tribut evreilor, dar ele au  conviețuit sute de ani în pace, încheind tratate economice, cum au fost cele între Hiram și David, Solomon, pe care l-a ajutat în terminarea Templului ( unii istorici consideră că atunci s-ar fi pus bazele Masoneriei).
   Ce-i deosebește , în istorie, pe vechii fenicieni/libanezi de evrei, popoare care au avut o  origine comună? În timp ce fenicienii au fost asimilați de către  arabi și musulmanizați, ei fiind numiți libanezi, evreii ( poporul lui Israel, israeliții) nu au putut fi asimilați de niciun popor ( chiar și cei care au migrat) și și-au menținut identitatea și religia.
  Ce îi învrăjbește? Istoria recentă. Constituirea statului independent Israel, în anul 1947, prin împărțirea Palestinei, i-a nemulțumit pe arabi ( palestinieni), ceea ce a dus la constituirea organizației teroriste Hamas, în anul 1967, o aripă a Frăției Musulmane (aceasta a fost constituită în anul 1928 în Egipt ca o organizație antibritanică, națională), care are ca scop cucerirea Israelului, transformarea lui într-un stat islamic și musulmanizarea evreilor. Să fim serioși: evreii nu și-au pierdut  identitatea  și religia în trei milenii de istorie și și-ar pierde-o, acum, la început de mileniu trei, că așa vor arabii?
 În Liban, s-a constituit Hezbollah, organizație politică teroristă și religioasă  a musulmanilor șiiți, în timpul Războiului din Liban,din anul 1982, înlocuind Organizația lui Abu Nidal și a mișcării șiite Amal,  susținută de către Iran. În Liban,  s-au refugiat, după 1947, mulți palestinieni. În Liban, trăiesc foarte multe familii mixte franco-libaneze, iar peste 40% din populație este creștină. Hezbollah urmărește constituirea Libanului ca stat islamic. Este cumplit, cum războaiele din Liban au distrus urme ale atâtor civilizații, aparținând popoarelor care au stăpânit acest teritoriu.  Libanezii ca și israeliții trăiesc sub acțiunile teroriste ale celor două organizații ( în aprilie 2015, v-am recomandat romanul ,,Femeia de hârtie” al scriitorului libanez Rabih Alameddine, care surprinde foarte bine trăirile libanezilor din Beirut, din timpul războaielor purtate pe teritoriul libanez).
   Mă întreb: ar fi existat aceste organizații teroriste, fără încurajarea materială a lor din partea altor state?
Este normal ca la începutul mileniului trei să impui religia ta altor popoare sau să impui forma ta de guvernare, fără să ții cont de mentalitățile, de tradițiile și de istoria popoarelor? Toate aceste acțiuni , care, indirect, au fost susținute de mai Marii Lumii, ca pretexte pentru a declanșa un alt Război Mondial, pentru a distruge, ca să aibă ce reconstitui, pentru a-i susține pe marii producători de arme,  pentru a instala o nouă ordine mondială, pentru  o scădere demografică, căci pământenii s-au înmulțit și nu mai există resurse și nici loc pentru toți, pe această planetă?
   Eu vreau ca toți magnații și conducătorii belicoși să se lupte între ei, nu să-și trimită popoarele în luptă, în timp ce ei stau ascunși în buncăre.
   Pe curând, 
   Earnest
 Priviți harta celor trei state și vecinii lor. Niște coloși se implică în războiul dintre două organizații teroriste din două state mici înființate de alte țări și finanțate și de alte state, cu un alt stat mic, dar dezvoltat economic și cu o putere identitară  care le motivează luptă.