marți, 10 septembrie 2019

DESPRE PIPER

  •   ,,Deseori mă citez. Dă sare și piper conversației".
  • (George Bernard Shaw)  
       
   Piperul ocupă primul loc, în rândul condimentelor. Patria piperului este în India, pe coasta Malabar. De la indieni, l-au luat persanii, prinzându-i gustul. În zonele calde, alături de sare, a fost principalul conservant în Antichitate și Ev Mediu. Carnea și peștele eru păstrate în apă cu sare și piper. Indienii îl numeau ,,pippali", persanii îl numeau  ,,pippari", iar grecii l-au transformat în ,,piperi".
    În Europa, l-a adus Alexandru Macedon, care spunea: ,, ne place mierea pentru că e dulce, ne place piperul pentru că e iute". Drumul piperului era lung, din India  pe mare, spre Regatul legendar al  Reginei Saba (azi Yemen), de acolo cu caravanele, prin pustiurile Arabiei spre Alaxandria, de unde , pe Marea Mediterană, plecau corăbiile către Grecia și Roma. Un document ne informează că romanii au cumpărat, în anul 408, de la Regele goților, Alaric, cu 5.000 de livre de aur, 300 de livre de piper ( 1 livră avea  324 de  grame). Mai târziu, negoțul cu piper l-a preluat Veneția. Din mâna venețienilor l-a luat portughezii, care, prin Vasco da Gama, au adus la Lisabona, în anul 1499, primul transport de piper, eliberând monopolul comercial al venețienilor. Cu acest transport, Vasco de Gama a câștigat de șase ori mai mult decât cheltuise cu toată expediția. Pentru că prețul piperului crescuse de la  3 shillingi pentru 1 livră, la 8 shillingi, englezii s-au revoltat. Negustorii englezi s-au hotărât să aducă piper, pentru Anglia, pe cont propriu. Aceștia i-au cerut Reginei Elisabeta dreptul de a face comerț cu piper, iar după 250 de ani, când India a devinit ,, perla Angliei", englezii vor deține monopolul asupra piperului.
     Astăzi, piperul este importat atât din India, cât și din Malaesia, Malacca și Thailanda. 
   Din toate soiurile de piper, cel mai căutat este piperul negru, fiind un condiment și conservant  folosit în toate rețele. Nu se pune piper doar la carne, ci și la legume, în unele prăjituri și în ciocolată ( de exemplu, Kandia face o ciocolată cu piper). De asemenea, piperul negru e folosit de 5.000 de ani, în medicina tradițională, fiind recomandat împotriva unor probleme ca tusea, răceala și gâtul inflamat. Boabele lui pot fi folosite pentru tratarea indigestiei și afecțiunilor cardiace. Este eficient inclusiv împotriva insomniei și chiar a durerilor de dinți.  Ca și zeama de ardei iute, soluția pregătită cu 1 litru de apă caldă și 1 linguriță de piper se folosește împotriva gândacilor de Colorado, furnicilor și a altor insecte de plante.
     Piperul roșu este folosit de industria parfumeriei. Case celebre ale acestei industrii îl folosesc în compoziția parfumurilor în notele de top, de mijloc sau de bază. Dintre parfumurile, unde simțim mirosul piperului negru, sunt  pentru femei:  Giorgio Armani Acqua Di Gioia, Paco Rabanne Black, Lancome La Vie Est Belle, Yves Saint Laurent Black OpiumChanel Allure Sensuelle, Chanel Chance Eau Fraiche , Bvlgari Jasmin Noir L`Elixir și pentru bărbați: Chanel Bleu, Christian Dior Sauvage, Tom Ford Noir.
     Din păcate, sunt alergic la piper, dar folosesc parfumuri, unde se simte mirosul piperului roșu și nu pățesc nimic. Curios!
     Poftă bună și nu ratați o cină romantică, ,,condimentată" cu piper negru și roșu!
     Pe curând,
     Earnest

Un comentariu:

Vali spunea...

Parfumul meu preferat este Acqua Di Gioia si nu am stiut ca are si piper rosu. Multumesc! Le voi incerca si pe celelalte, mai ales ca se gasesc sub forma de testere si sunt la fel de bune. La unele, mirosul persista mai mult.