luni, 30 septembrie 2019

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (LVI). MIHAI DASCĂLU, BALUL

Mihai Dascălu
n.1960, Oradea
,, ...și-a făcut nuș-ce  asociație care chipurile susține drepturile tinerilor, măcar de-ar fi așa . (...) și omul de rând are numai de pierdut, e amăgit cu sloganuri populiste, și cum școală multă nu au, oamenii sunt prostiți și înșelați."
 (  Stavros,  personaj în ,,Balul")

      Mihai Dascălu este absolvent al Facultății de Geodezie a Politehnicii din București,  masterand în Drept și Administrație Publică a Universității ,,Aurel Vlaicu" Arad, cunoscut pictor naiv de talie internațională. Ca pictor naiv a expus nu numai în România, ci și pe cele două continente americane în întreaga Europă și în Asia, lucrările sale, intrând în colecțiile muzeelor și ale celor particulare din multe țări de pe cele patru continente. De asemenea, a primit numeroase premii naționale și internaționale și a fost medaliat cu Meritul Cultural Barcelona. Este menționat în multe dicționare de artă naivă din România, Canada, S.U.A. și Marea Britanie. Este coautor a patru cărți despre arta naivă și a realizat ilustrații în manualele de literatură și la numeroase cărți.  El este inițiatorul și realizatorul celor două ediții ale Salonului Internațional de Artă Naivă de la Oradea, 2018 și 2019.
    Anul acesta, și-a lansat cartea ,,Balul", care, după cum mi-a spus într-o discuție particulară la lansarea  de la Botoșani, este ,, preambulul" romanului, care, probabil, va avea alt titlu, cuprinzând capitole cu diferite denumiri.
      Cartea a apărul la Editura Duran's din Oradea, coperta aparține autorului, iar prefața Corinei Matei Gherman.
    Acțiunea romanului se desfășoară în perioada interbelică, într-unul dintre cartierele bucureștene. Locurile unde personajele se întâlnesc sunt banca din cartier a lui Calistrat Maxim, unde lucrează personajul principal, Milică, și prietenul său, Zarzavat  și birtul grecului Stavros, unde cei doi își petrec timpul liber. Stavros este pentru cei doi un bun sfătuitor, gospodar, persoană de încredere și bineînțeles, foarte deștept.
     Mihai Dascălu, ca și în pictura sa, este un bun realizator al detaliilor, în descrierea locurilor, interioarelor ( astfel, cititorul pătrunde în atmosfera locului și a epocii, simțându-se contemporan   cu personajele), ale veșmintelor personajelor ( prin acestea, indirect, cititorul cunoaște personajul respectiv). El se folosește de perioada interbelică, pentru a realiza tabloul societății zilelor noastre. De ce romanul se numește ,,Balul" și care este intriga acestuia, veți afla singuri, dacă vă veți hotărî să-l citiți, într-o după-amiază de sfârșit de săptămână de toamnă, când vremea vă va sili să stați în casă.
 Vă urez lectură plăcută!
 Pe curând,
 Earnest

Niciun comentariu: