vineri, 30 august 2019

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE(LV).CORINA MATEI GHERMAN, CALISTRAT ROBU, ÎNTRE DOUĂ LUMI

                                                         ,,S-a rupt imaginea
                                                           s-a spart tăcerea
                                                           s-a prăbușit cerul
                                                           și a înflorit luna
                                                           imaginația pictorului"
                                                  (Corina Matei Gherman, Imaginație)
            

      Nu v-am recomandat niciodată  o carte de poezie sau un album de artă . M-am gândit să o fac acum, la sfârșit de concediu, pentru a prelungi liniștea zilelor în care ne propunem să ne relaxăm, citind poezie și bucurându-ne privirea cu niște tablouri  cu o paletă cromatică vastă. 
   Cartea ,, Între două lumi" este  rezultatul unei frumoase colaborări între pictorul ieșean, originar din Pufești -Vrancea, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici-Iași  și poeta ieșeană Corina Matei Gherman, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a celei din Moldova , membră a Clubului Cultural Junimea Iași și a altor organizații culturale, doctor în economie. Calistrat Robu, pe care l-am întâlnit prima dată la Expoziția Internațională de Artă Naivă de la Oradea , în anul 2018, mi-a spus la lansarea cărții, în luna august, la Botoșani, că această colaborarea  nu s-a realizat doar din dorința de a uni două arte, ci și din dintr-un raționament practic: au publicat două cărț într-o carte, costurile fiind astfel mai mici. Acest volum a apărut sub egida Cercului Militar-Cenaclul de Literatură și Pictură ,,Octav Băncilă" Iași ( vicepreședintă a acestui cenaclu este Corina Matei Gherman).
    Calistrat Robu este unul dintre cei mai cunoscuți artiști de artă naivă, expunând nu numai în România, ci și la Paris, Madrid, Viena, Veneția, Haifa, New York, tablourile sale vânzându-se în multe țări și unele au fost prezentate în albumul ,, L'Art Naive",  New York, 2000. Este autorul filmului documentar despre arta naivă, realizat de Televiziunea Română, autor al albumelor ,,Omul-ființă trecătoare", 20012 ,,Frumosul și urâtul în arta naivă românească", 2015, ,, Ecouri plastice", 2016.
     Corina Maria Gherman este autoarea a numeroase volume de versuri și proză , creând și literatură pentru copii, colaboratoare la realizarea unor antologii, enciclopedii, dicționare dar și a unor cărți de marketing, economie și comunicare. Este deținătoare a multor premii naționale și internaționale, iar în anul 2015 a obținut titlul de Poetă a Iașului, oferit în cadrul Festivalului Internațional ,,Poezia la Iași".
 Pe curând,
 Earnest

Niciun comentariu: