luni, 29 iunie 2020

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (LXV). HIROMI KAWAKAMI, PRĂVĂLIA DE MĂRUNȚIȘURI A DOMNULUI NAKANO

Hiromi Kawakami
n. 1.IV. 1958, Tokio
 ,, Domnul Nakano a spus odată că aparatul ăsta ( aparatul de aer condiționat) e sigur de femeie. Se enervează dintr-o dată. Și pe urmă te tot pisează. După ce are de zis, se calmează, iar tu crezi că s-a terminat. Ei bine, când te-aștepți mai puțin, dintr-o dată începe iar să se enerveze. Takeo râdea ascultând ce povestea domnul Nakano. Chiar în momentul acela aparatul a scos un zgomot puternic și pentru o secundă privirile noastre s-au întâlnit. Am izbucnit amândoi în râs."
 ( Capitolul  ,, Păpușa din plastic" )

  Deși am spus că n-o să vă mai recomand literatură japoneză contemporană, pentru că  majoritatea scriitorilor japonezi, inclusiv laureații Premiului Nobel, abordează aceleași obsesii ale personajelor: sinuciderea, alcoolul, sexul. M-am hotărât să v-o recomand pe Hiromi Kawakami, pentru că este femeie și pentru că pe blogul ,, Literatură pe tocuri", administratorul blogului  ne indica 5 motive ca s-o citești, și anume:
1.Mod de scriere simplu, însă elegant.
2.Dobândești cunoștințe referitoare la gastronomia japoneză.
3.Înveți cât de importantă este comunicarea.
4.Prietenia se transformă în dragoste.
5.Dialogul se împletește foarte frumos cu narațiunea.
   Hiromi Kawakami a studiat biologia la Ochanomizu University din Tokio și a predat biologia, înainte de a se apuca de scris. A debutat cu literatură science fiction. A primit numeroase premii, printre care și  Premiul pentru literatură pentru femei și Premiul Literaturii Asiatice.
    Întrebată într-un interviu cum își alege cărțile, a răspuns că de pe Internet sau din librăriile mici, unde se simte personalitatea managerilor , unde se găsesc, de asemenea, reviste și informații despre cărți. Cumpără între 20 și 30 de cărți pe lună, raportul fiind de 2 la 1, între beletristică și literatură de specialitate.
   Cartea pe care v-o recomand este una dintre cel 4 cărți traduse în limba română ale acesteia. ,, Prăvălia de mărunțișuri a domnului Nakano" a apărut în Japonia în anul 2005, iar la noi la Editura Polirom, în anul 2015, în traducerea din limba japoneză a Magdalenei Ciuboncan. Prăvălia este de fapt un anticariat îngrămădit cu de toate: de la mobilă, sobe până la fotografii, afișe, reclame. Povestitoarea, Hitomi, este angajata domnului Nakano și alături de acesta, Takeo, celălalt angajat și Masayo, sora proprietarului ( creatoare de păpuși) sunt personajele principale ale romanului. Romanul are 12 capitole, fiecare capitol având un titlu, unde apar alte personaje. Construcția capitolelor este altfel decât suntem obișnuiți: conținutul lor nu corespunde titlurilor. În ultimele fraze, într-o secvență, ni se relatează o acțiune, care corespunde titlului. În rest, dialogurile sunt banale, personajele spunând doar jumătate din ce ar dori să spună. Bineînțeles, nu lipsesc obsesiile sexuale. În schimb romanul este un ghid culinar și geografic, pentru cei interesați de Japonia.
   Lectură plăcută!
   Pe curând,
   Earnest