sâmbătă, 20 iunie 2020

MORMINTELE SFINȚILOR APOSTOLI (III)

Salerno,Catedrala ,,Sfântul Apostol Matei'
Moaștele Sfântului Apostol Matei
” Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide; că oricine cere primește; cel care caută, află; și celui ce bate i se va deschide.”
 (Evanghelia după Matei)

      

       O parte dintre cetățenii acestei țări își fac planuri  pentru concediu, surmenați fiind de traumele pandemiei.
Dacă se vor redeschide zborurile spre Italia sau Israel, le propun să călătorească prin locurile unde se află o parte din moaștele apostolilor, pentru a se închina și a aduce  mulțumiri acestora, pentru că ei nu au fost aleși de virusul ucigăș.
     Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, prăzmuit de Biserica Ortodoxa pe 16 noiembrie, numit inițial Levi, a fost de meserie vameș și era fratele Sfântului Apostol Iacov al lui  Alfeu. Într-o zi, când colecta impozite, a trecut pe acolo Iisus. S-a alăturat și el mulțimii care-L asculta. Acesta și-a întors privirea spre Matei și i-a spus: ,,Urmează-mă". Matei, dându-și seama de păcatele sale, i-a despăgubit de patru ori pe cei pe care i-a jecmănit și și-a împărțit averea săracilor. El L-a însoțit pe Iisus prin toată Palestina, fiind martor la toate învățăturile și minunile Sale, înainte de răstignire, cât și după Înviere. În ziua Cincizecimii, împlinind cu ceilalți apostoli harul Sfântului Duh, a fost trimis să propovăduiască Vestea Bună evreilor, La opt ani de la Înălțare, a scris Evanghelia, în limba aramaică, care a fost tradusă în limba greacă de Sfântul Iacov, primul Episcop al Ierusalimului și copiată de Sfântul Bartolomeu, Textul original nu se mai păstrează.
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a propovăduit învățătura lui Iisus în Imperiul Part ( al treilea Imperiu Persan), apoi în Etiopia. În anul 74, a fost omorât cu sabia de un trimis al prințului Etiopiei, Fulvian, pentru că Matei i-a criticat comportamentul imoral.
   În anul 370, osemintele sale au fost aduse  din Etiopia de către un marinar, la Velia ( oraș antic întemeiat în Campania de către coloniștii greci din Phoceea, renumit  în Antichitate datorită Școlii Eleatice întemeiată de filosoful Parmenide). De aici, osemintele au fost ascunse, din cauza arabilor cuceritori, în Lucania, de unde, în anul 954, regele longobard Gisulfie I le-a adus la Salerno ( orașul Salerno a fost reședința Regatului Longobardia, din regiunea Campania. Astăzi, Salerno este reședința provinciei Salerno din regiunea Campania). Cripta cu moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Matei se află în subsolul catedralei din Salerno. O parte dintr-un braț a fost donat de Papa Pavel V, Bisericii Sfântei Maria Maggiori din Roma. De asemenea, la Roma mai sunt particule de moaște ale Sfântului Apostol și Evanghelist Matei, în bisericile S. Prassede, S.Nicola in Carcere.

Fragmente din Evanghelia după Iuda
        Apostolul Iuda Iscarioteanul  , singurul apostol care nu s-a născut în Galileea, el fiind numit Iscarioteanul, adică omul din Cariot. Acest apostol a devenit  celebru pentru că a fost un trădător al învățătorului său, Iisus Hristos.Ne întrebăm, de ce un om ca Iuda Iscariotul a fost ales de Isus pentru a fi unul dintre cei 12 apostoli ai Săi, când cunoaștem  că Isus știa exact  cine-l va trăda ( Ioan 6:64 "... Căci Isus a știut de la început cine sunt cei necredincioși și cine îl va trăda"). Expresia ,,Sărutul lui Iuda"semnifică cea mai înaltă formă de trădare, care lasă urme adânci.
    Evanghelia după Iuda, mai corect despre Iuda , îl prezintă   ca un erou. Textul acestei evanghelii este scris, conform gândirii gnostice, reluând  temele gnostice specifice, cum sunt : mântuirea depinde de cunoaștere (cu cât mai secretă, cu atît mai „adevarătă”); negarea firii umane a lui Iisus (adică a realității Întrupării). Revenind la Iuda, conform acestei evanghelii, Iisus îi cere lui Iuda să-l trădeze. El este singurul apostol care îl înțelege cu adevărat pe Iisus.
   Iuda s-a spânzurat pe Valea Hinnului (pe o stâncă), dar frânghia sau ramura s-au rupt sub greutatea corpului său. A căzut și s-a prăbușit pe pietrele de dedesubt. Osemintele sale au fost descoperite la Cent și se află în prezent la Akeldama, la ieșirea din Ierusalim. Alkedama este nume dat de evrei terenului cumpărat cu „plata nedreptății”, plata primită de Iuda Iscariot, pentru trădarea lui  Iisus  ( 30 de arginți)). Terenul a fost identificat cu Haqq ed-Dumm (care înseamnă „Prețul Sângelui”), un teren plat aflat pe partea sudică a Văii lui Hinom, pe panta „Muntelui Sfatului Rău”, la mică distanță de baza pantei. Aici se găsesc ruinele unui osuar. Puțin mai la sud-est se află Minzar Haqal Demaʼ (Mănăstirea Akeldama ,, Sfântul Onufrie"), ridicată deasupra unor morminte antice săpate în stâncă.
  Apostol Iuda a fost înlocuit cu Sfântul Apostol Matia.
   Pe curând,
   Earnest



8 comentarii:

Diana spunea...

Foarte interesant

Unknown spunea...

Multumesc frumos pentru aceste minunate informații, despre unele chiar nu stiam!

Gina Radna spunea...

Avem trei dorinte bune implinite in viata de sfantul Iuda este Masuratoarea mea sa stie lumea sumele Masuratoarea mea cat pe cat avizier Sfatul Popular vesnic.

Gina Radna spunea...

Avem implinite trei dorinte in viata eu parintii si sotul toate cererile acatistele biletele rugaciunile speciale toti 4 vesnic.

Gina Radna spunea...

Avem acuzatiile la care nu renuntam niciodata fondate peste tot stat lume biserica laice bisericesti lumesti toti 4 vesnic[sa stiim sfarsitul vesnic] litigii avize favorabile.Decretul legile si numarul oficiu comert toti 4,si carierele implinite toti 4 vesnic.

Gina Radna spunea...

Au lemnul meu Avraamic sangele meu in vene iscalesc chitanta sa fie ai lor[au aceeasi V-16 ca mine la sf Mina in schit Pasarea si tot ca mine[semnez UCAZUL Rusiei cu ei cu tot 1900-vesnic].

Gina Radna spunea...

Parintii au mai sus lemnul si ucazul vesnic ce m-am rugat adineauri parintii[sa vada semnul meu pe ele vesnic].Au lemnul meu Avraamic parintii sangele meu in vene iscalesc chitanta sa fie ai lor au aceeasi V-16 ca mine in schit Pasarea ca mine la sf Mina la schit si tot ca mine semnez UCAZUL Rusiei cu ei cu tot 1900-vesnic]gratis vesnic.

Gina Radna spunea...

are sf apostol Matei afacerile munca comertul inventiile invatatura calendarul meu cu sf iconita legea cu traditia mea inregistrate la evrei[[vorbe]],la regina tigani albi greco-catolici tov Bleju este voia mea toti pomenitii notar sintem vii vesnic toti,este adevarul eu parinti la sindicat turism,este stabilopodul nostru in sindicat turism eu parinti 1900-vesnic este secta mea si parinti handicapati aici sat sf Cleopa,1900-vesnic.