miercuri, 10 iunie 2020

DESPRE SUVERANISM, PROGRESISM, NEOMARXISM, NEONAZISM

„Necesitatea de a distruge este totuşi o necesitate creativă”
( Bakunin)




 În ultimul timp, îi aud pe moderatorii de televiziuni, pe analiștii politici, vorbindu-ne despre noile tendințe în politica străzii, făcută de susținătorii unor doctrine, ca suveranism, progresism, neomarxism, neonazism( despre această ultimă doctrină se vorbește mai puțin, căci deranjează). Eu cred că nu este niciuna dintre aceste doctrine, care înfierbintă mințile unor zăpăciți care ies în stradă, strigă lozinci care nu au de a face nici cu progresul știnței și al tehnologiei, nici cu ideile lui Marcuse, nici cu suveranitatea statului. Am văzut un bezmetic, care nu voia să se legitimeze, declarându-se suveran El își tranferase sieși, un statut al statului. O luase razna de tot!
    Eu cred că toți sunt anarhiști pentru că îndeamnă la desființarea unor instituții, care asigură stabilitatea unui stat, la sabotaj, nesupunere civilă, ilegalism, neascultare, haiducism ( uitați-vă cum năvălesc în magazine și fură, precum, pe vremuri, haiducii de la cei bogați) sau la boicotare, propagă homofobia, sexismul și nu recunosc autoritatea și ordinea statală.
    Anarhismul, apărut în perioada Revoluției Franceze și promovat de Proudhon în criza politică care a urmat după căderea lui Napoleon, a ,,înviat întotdeauna" în perioade de crize politice șau spirituale ( în Rusia, Bakunin a promovat anarhismul în perioada anilor 60 ai secolului al XIX-lea, preluat de Kropotkin, în anii premergători Marii Revoluții din Octombrie, reînviat în SUA, în perioada Războilui Americano-Vietmamez și îmbrățișat cu mare drag de mișcare hipy). Astăzi, popoarele lumii trec printr-o mare criză a valorilor morale. Nu mai sunt modele de urmat, la care oamenii să se raporteze. 
   Astfel,  George Floyd, un afro-american cu mari probleme, care se droga, care aderase, când locuia la Houston, la Grupul hip-hop Scewed Up Click ( majoritatea membrilor acestui grup au murit fie împușcați, fie în urma unei supradoze de codeină, iar unul s-a sinucis de ziua de naștere a memei lui; erau întregi la minte?) a fost tratat inuman de polițiști, care l-au imobilizat, ținându-i, unul dintre ei, genunchiul pe gât timp de 8 minute, provocându-i moartea. Indiferent de ceea ce făcuse în trecut, de ceea ce făcea acum, nu trebuia tratat astfel! Sunt total de acord cu tot ce s-a spus despre comportamentul polițiștilor ( care mai mult ca sigur, măcar unul dintre ei era rasist), dar nu pot fi de acord cu faptul că s-a făcut din George Floyd un erou național, că a devenit simbolul luptei antirasismului, când el nu a fost niciodată preocupat de această mișcare. Nu a fost Martin Luther King. După asasinarea lui M.L.K., au fost proteste în zeci de orașe americane, timp de câteva zile. Acum, de două săptămâni sunt proteste violente nu numai în S.U.A, ci și în Europa. George Floyd a devenit un simbol al anarhiștilor. Protestatarii se pronunță pentru desființarea poliției, alții pentru scăderea salariilor polițiștilor, devastează mașini, magazine. Ce au în  comun aceste manifestări cu antirasismul, cu neomarxismul, progresismul sau cu alte ideologii?. De ce simte strada să se raporteze la false valori? Unii analiști spun că este o manifestare strict politică, premergătoare campaniei electorale de dinaintea alegerilor din SUA, că este o mișcare anti Trump și că este pregătită de mult timp. De acord! Dar la ce valoare se raportează strada, la George Floyd, un fost delincvent care se droga? Să se îngenunchieze 8 minute, în memoria lui? Este Dumnezeu ori vreun  sfânt? Obama, în discursul său, spunea că salută schimbarea de mentalitate a americanilor. Ce s-a schimbat? Nu mai este niciun american rasist? Nu! Sunt și vor fi în continuare destui rasiști  dar au reapărut anarhiștii, care sunt împotriva ordinii statale! Acesta este cel mai mare pericol! Este această nouă mentalitate, care distruge, o necesitate creativă?
Pe curând,
Earnest

4 comentarii:

Diana spunea...

Ce ne-a adus nouă pandemia:
Adevărul despre noi.
Raportul dintre curaj și frică este dat de fapte dar declarat prin vorbe. Mari mase de oameni, dornici de dorințe, siguri pe ei, cu pretenții la siguranța care să le ofere pe tavă dreptul să fie siguri pe ei, s-au ascuns în case la primul ordin. Fără să crâcnească, fără să întrebe, fără să se îndoiască.
Pentru că dacă îi întrebai de ce stau închiși ți-ar fi spus că așa e legea și nu e tocmeală. Deci nu știau de ce, dar ascultau.
Cei care au dat ordinele (cum e cazul nostru în Austria, unde premierul a și recunoscut că a închis Austria pentru că așa l-a sfătuit la telefon Netanyahu) au acționat tot din zvonuri. Nici un politician nu a avut în mână date certe ci numai niște zvonuri întărite din flancurile puternicului sfetnic al fricii pentru scaun: „Să nu se spună că nu ai făcut tot”. Și pentru că era o acțiune fără precedent au deschis dosarele cu măsuri ale unui război care nu a avut niciodată loc: războiul rece. Erau acolo o grămadă de măsuri contra atacurilor nucleare, chimice și biologice. (da, ați citit bine, deci acum vedeți cum vine de se leagă) și au acționat după ce scria în acel program de măsuri.
O singură hibă aveau acele dosare făcute acum câteva decenii de oameni foarte competenți. Războiul nu s-a declanșat, atacurile cu pricina nu au avut loc și de fapt tot ce scria acolo era o supziție, o presupunere nu ceva verificat de fapte și certitudini.
Așa că lumea s-a închis datorită unor zvonuri, frici din cauză de neștiință. Pentru că nici unul din factorii de decizie nu a acționat în cunoștință de cauză. Nimeni nu avea expertiza, competența și când cei care se pricepeau în branșă s-au trezit, au strâns o brumă de date și au văzut că nu tot ce zboară se mănâncă nu i-a luat nimeni în seamă. Era prea târziu. Tot aparatul decizional politic și legal al lumii fusese pus în mișcare într-o direcție și nu mai dorea nimeni să îl întoarcă înapoi.
Chiar și cei mai rezistenți oameni cu putere au cedat. Nu imediat, dar până la urmă dragostea pentru scaun, post, autoritate a fost mai mare decât ceea ce și-au dat seama că fac prost. Și au făcut prostii chiar dacă fără bucurii, că așa era jocul, așa era dansul.
O lume s-a prăbușit chiar dacă nu a murit nimeni pe câmpul de luptă, dar mereu în spatele frontului, în paturi de spital scămoșate de boli și infecții cețoase, în spaima de a atinge faptele care s-ar putea să rupă vălul aparenței care mai îngrozea oamenii.
Un șir întreg de măsuri a transformat lumea vestică într-un spital de urgență ambulant. Și cum puterea nu-i rea la gust, cei care au avut ocazia să se cațere pe poziții cu starea de alertă,urgență etc. etc. nu mai voiau-vor să o dea din mână. Că e fain să ai putere. Așa că mai marii medici ai lumi nu mai vor să externeze pe nimeni. Îi țin pe toți în spital poate vine cineva și îi îmbolnăvește de-adevăratelea.

Cam asta ar fi imaginea actuală a fostei lumi a libertății, dreptății și egalității. Democrația și drepturile omului stau adunate în grămezi puse la punct în tomberoane.. așteaptă să fie evacuate pe ușa din dos ca să nu își amintească cineva de ele.Dan Stoica, scriitor.Viena

Țepii Ariciului spunea...

Ăștia au înnebunit cu toții: cum să scoți filmul Pe aripile vântului de pe posturile TV care transmit filme, cum să fie scos din programele universităților Marc Twain, cum dă dărâmi statuile de pa CAPITOLIU și să pui în locul lor statui cu gay? Ce au făcut acei indivizi pentru pace, pentru prosperitatea acestei lumi, pentru cultură? Cu toții știm că au fost oameni de cultură, politicieni cu comportamente deviante: unii au recunoscut, alții nu. De ce? Pentru că le era rușine de ei înșiși. Nu se temeau de ce spune lumea, ci pur și simplu recunoșteau că nu era normală viața lor.

Anonim spunea...

Valorile au fost răsturnate de cei ce vor să stăpânească lumea. Vor să creeze generații imorale și amorale, care să nu respecte nimic și pe nimeni, Vor generații ușor de manipulat, obsedați de sex, de plăceri și stări euforice obținute prin consumul de droguri. Vor distrugerea speciei umane, îndobitocirea ei.

Anonim spunea...

Am inteles că au interzis sa se mai joace Otello de William Shakespeare, iar spectacolul Aida de Verdi a fost oprit că interpreta era machiata nu stiu cum. Au innebunit cu totii. Am inteles ca Onor Presedintele tarii nu a votat modificarea la Legea Invatamantului.