luni, 31 ianuarie 2022

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE ( LXXXIV). PETRE SEMEN, MEDITAȚII LA PSALMI (VOL.I)

 

Petre Semen
n.9.X.1949, Samarinești, Gorj
   ,, Graiurile mele ascultă-le Doamne! Înțelege strigarea mea!/
  Ia aminte la glasul rugăciunii mele, Împăratul și Dumnezeul meu, căci către Tine, mă voi ruga, Doamne! ”
 ( Psalmul 5:1;2)

   Petre Semen este profesor la Catedrele de Studiul Vechiului Testament și Limba Ebraică în cadrul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae“ a Universității „Al. I. Cuza“ din Iași și directorul Departamentului de cercetare. În anul 2017, a primit cea mai înaltă distincție, pe care o acordă Patriarhia Română pentru clerici, ,,Crucea Patriarhală.
   Petre Semen a scris numeroase cărți teologice, care pot fi citite și de cei care nu au studii teologice, datorită stilului persuasiv pe care-l folosește, apelând la logică, moralitate, cu  exemple din viața de zi cu zi pe care le îmbină armonios cu textul religios, științific sau cu descoperirile arheologice. Dintre numeroasele sale cărți, le menționez pe cele pe care le pot citi și înțelege cei care nu au studii teologice: ,,Introducere în teologia profeților scriitori”, ,,Sensul vieții și a suferinței”, ,,Arheologia biblică în actualitate” și , bineînțeles, cartea pe care v-o recomand astăzi, ,,Meditații la Psalmi ( vol. I)
    Această carte am primit-o cadou, de ziua mea, în anul 2015 și abia acum am reușit să o citesc. A fost editată, în anul 2014, de Editura ,,Sfântul Mina” din Iași. Cartea este rezultatul colaborării  lui Petre Semen cu Radio Trinitas, în perioada anilor 2011 și 2012, la emisiunea ,, Atlas Biblic”.
   Cartea este concepută ca dialogurile lui Platon, între Petre Simen și Cezar Pelin, asistent universitar la aceeași facultate, autorul comentând versetele din 9 psalmi, răspunzând la întrebările interlocutorului său, apelând uneori la Pilde, la  Pateric, la zicerile profeților, ale Sfinților Părinți și ale teologilor din toate timpurile și spațiile, la Epistola lui Barnada,  completându-le cu exemple din realitatea cotidiană.
   ,, Meditații la Psalmi” nu se poate povesti. Cel mult, citind-o poți să o comentezi, în dialog cu alte persoane care au citit-o. 
  Lectură plăcută!
  Pe curând,
  Earnest








 




2 comentarii:

Diana spunea...

Pacat ca nu stim mai mult despre contemporanii nostri speciali

Vocea Poporului spunea...

Cine să citească Psalmii? Ar trebui să fie citită Psaltirea de cei care se plâng că mama lor, venită la muncă din străinătate, le--a dat puțini bani, că nu sunt acceptați pentru că sunt homosexuali, după care se sinucid? Atunci vom avea tineri nu numai frumoși și liberi, ci și harnici, cu respect față de valori!