miercuri, 26 ianuarie 2022

TRĂIM VREMURI GRELE

 ,,Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni!”
(Psalmul 11:8)



Trăim vremuri grele! Mapamondul se sufocă! Oamenii nu mai pot respira din cauza parșivului  virus SARS, care-și schimbă fața, întocmai ca oamenii ipocriți, din cauza lăcomiei unora și a sărăciei altora, pentru că este condus de oameni de nimic, în jurul cărora mișună tâlharii și nelegiuiții.
     România nu este pe altă planetă: este aici, în Centrul Europei, nici în est și nici în Balcani. Pentru neștiutori, spun că Centrul Europei a fost stabilit la sfârșitul secolului al XIX-lea ,în anul 1887, în Maramureșul de Nord, iar în perioada interbelică , în anul 1927,  de către Societatea Geografică Mondială, după multe măsurători, în județul Satu Mare. Am văzut bannerul de pe marginea șoselei care leagă Satu Mare de Oradea. Acum, alți geografi l-au stabilit la Vilnius. De aceea și România trece prin vremuri grele, fiind lovită de multe evenimente.
1. Pandemia a fost prilej de vrajbă, românașii fiind împărțiți între vaccinați și nevaccinați, fiind, de asemenea, favorabilă îmbogățirii unor oameni de bine și de dezbateri nesfârșite, în care-și dădeau părerea mulți neavizați, fiecare manipulând pe cei creduli. A fost prilej de demonstrații împotriva purtării măștii, care stăvilește pornirile de libertate ale românilor. Nu au scăpat nici BOR , nici Preafericitul Patriarh din dezbateri.
2.Criza energetică se manifestă prin creșterea prețurilor, prin raționalizarea consumului de lemne pentru încălzit, prin interzicerea instalării de centrale în apartamentele noi. Cu ce se vor încălzi oamenii? În acest timp, pădurile se taie, lemnul luând drumul pribegiei spre cei care ne impun regulile. S-au dus  petrolul și gazul, iar acum se duc și pădurile. Au fost închise termocentralele, pentru că vrem o planetă sănătoasă și am scos pe bursă Hidroelectrica, pentru că este rentabilă. Când scoatem cimitirele, pentru că ele sunt, în aceste vremuri grele, cu adevărat cele mai rentabile!
3.Pe șosele și în orașe se circulă haotic, pentru că românașul și nu numai el ( chiar și o funcționară de la Ambasada SUA) este grăbit: sunt accidentați, uneori mortal, copiii și maturii, pe trecerea de pietoni.
4. Sărbătorile Naționale au devenit prilej de distracții prin stațiuni, unde virusul nu pătrunde ( el circulă doar în Biserica Episcopală a Tomisului sau printre cei ce dansează Hora Unirii), după cum nu se atinge nici de cei care stau la cozi pentru a ajunge la pârtiile de schi.
5. Ne atacă Rusia! Eu nu l-am auzit pe Putin, spunând  că ar avea această intenție. De vreo trei ani, îi văd pe unii românași îngrijorați de soarta Ucrainei, nicidecum de soarta semenilor lor din Bucovina de Nord și din Maramureșul de Nord. Ce treabă are NATO cu două țări. care nu sunt în NATO? Ce treabă are SUA în Europa? Parcă Doctrina Monroe este înscrisă în Constituția americană: ,,America americanilor, Europa europenilor”. Eu cred că americanii fie au pus  ochii pe Marea Neagră, uitând de puterea armată a Turciei și a Rusiei, fie că vor să-și vândă gazul lichefiat în Europa și nu pot din cauza Rusiei, care vând gaz țărilor din centrul și vestul Europei, la un preț mai mic. Ce mi s-a părut sfidător pentru statul ucrainean și pentru cetățenii acestei țări, că reprezentanții americani și ruși au negociat, fără să-i invite pe cei care făceau subiectul acelui eveniment!
6. Totuși cel mai important eveniment din data de 24 Ianuarie nu a fost nici stropirea  lui Georgică cu cerneală sau albastru de metilen, la Iași, nici gâgâiala matematicianului Nicușor cu neuronii tociți, ci soarta unui struț Stăpânul stresatului struț ( știm că struțul se stresează foarte repede) nu-i asigura acestuia spațiul corespunzător, pentru că îl creștea în propriul apartament, de aceea, autoritățile vigilente l-au amendat pe crudul cetățean.
 Întrebare: Pe cine amendează autoritățile, pentru că o familie cu cinci copii locuiește într-o singură cameră? Este vorba de niște cetățeni români, de naționalitate română. Camera era curată, copiii bine îngrijiți și cu situație bună la învățătură.
   Concluzie: Se poate învăța și în aceste condiții. Atunci, Fritz poate lăsa școlile fără căldură!  Mă întreb, ce i s-ar fi întâmplat , dacă ar fi fost ales primar în Germania, al cărui cetățean este, dacă ar fi lăsat școlile și spitalele fără căldură și apă caldă?
   Cu adevărat trăim vremuri grele!
   Pe curând,
   Earnest


  

5 comentarii:

Diana spunea...

– Onorata mea instanță, lumea asta-i rea de gură,
Mă vorbește pe la spate, mă urăște și mă-njură!
Dar eu sunt nevinovată, jur pe soare și pe lună,
El, cocoșul din poiată, a pierit de moarte bună!
Judecați și după pene, nu mai credeți gogonețe,
Acea pasăre, se vede, a murit de bătrânețe!
Nu-nțeleg de ce se-ntâmplă astă mare nedreptate
Și-acum plâng în băsmăluță... oare pentru ce păcate?
Și-apoi vreți acum să credeți ce v-au spus niște găini?
Asta-i pură calomnie, vai de mine, ce păgâni...
– Totu-i clar, zise măgarul, ce era judecător,
Dar mai sunt și alte plângeri, de la iepuri și cocori!
Zice iepurele, iată, că l-ai prins și l-ai mușcat
De-un picior și-acum, sărmanul, umblă șchiop și mutilat...
– Aoleu, nenorocire! Minte el, pentru că-i laș –
Nu l-am întâlnit vreodată, pe-acest june iepuraș!
Și-apoi, buna mea instanță, eu vă jur, de n-ați știut,
Mi-a căzut de-un an un dinte și nu pot mușca demult!
– Tocmai asta-i și dovada, zice cel judecător,
Ți-a rămas colțul acela în beteagul lui picior!
– Sper că asta e o glumă, zise vulpea. Ce tupeu!
Unde scrie că acela ar fi dințișorul meu?
Zău că inima mă doare, pentru bietul iepuraș,
Nu mănânc, vedeți, eu carne, mă hrănesc cu... fluturași!
– Zău așa? Măgaru-i zise, iată martor un cocor,
Și-ncă doi țistari simțit-au colții tăi de carnivor...
Și au mai venit ca martori puii cei de potârniche –
I-ai lăsat orfani de mamă, într-un lan de măzăriche...
– Care martori, lume dragă? Of, of, of, că lăcrimez!
Eu, cu inima bolnavă, cum să rabd? Aveți dovezi?
Pentru că am fost cinstită și pe toți i-am ajutat,
Am rămas și fată mare și nici nu m-am măritat...
Și acuma, uite frate, cum v-ați adunat aici,
Reputația mea bună mi-o călcați ca pe opinci!
Onorata mea instanță, spuneți sincer, cum vă pare,
Eu, atât de educată, seamăn cu o infractoare?
Dimpotrivă, chiar acuma, jur pe vârful meu de coadă,
Că toți martorii aceștea sunt și falși... și de fațadă.
Chiar dacă-aș lihni de foame, eu pe nimeni n-aș răni,
Le-aș da zile de la mine la cocoși, țistari, găini!
Inima mi-e doar iubire, fără interes de bani,
Și acum mă frige tare când îi văd pe-acești orfani
Puișori de potârniche, așa mici, așa zglobii...
Mă ofer să-i cresc ca mamă, dacă tot nu am copii...
Onorata mea instanță, eu din suflet vă implor
Să nu vă gândiți la mine, ci la viitorul lor!
Unde bieții se vor duce, cine oare să-i hrănească,
Dacă nu le-oi fi eu mamă, cine-atuncea o să-i crească?
Ascultă atent măgarul a vulpiței pledoarie,
Și citi apoi verdictul, clar notat pe o hârtie:
– După multă cercetare, n-am găsit dovezi de faptă,
Hotărârea judecății: vulpea e... nevinovată!
Și ieși pe ușă vulpea de la judecătorie
Cu doi pui de potârniche subsuori și cu mândrie.
Le știa prea bine soarta și-o durea de ei în cot,
Cum ajunse după poartă, se lingea deja pe bot.
Morala
Într-o lume vicioasă, nedreptatea e oriunde,
Căci justiția ignoră adevărul și-l ascunde.
Și ajunge infractorul declarat nevinovat,
Când decizii ia măgarul ce se crede învățat.
VULPEA LA JUDECATĂ (Fabulă)
Diana Sava Daranuța

Earnest spunea...

Îți mulțumesc pentru fabulă și cred că o vor ,,savura” și cititorii mei onești!

Țepii Ariciului spunea...

Îmi place fabula trimisă de Diana.
Într-adevăr, trăim vremuri grele, iar concetățenii noștri au gărgăuni în cap. Azi protestau fără mască și cereau demisii. Nici eu nu sunt de acord să fie copilașii vaccinați obligatoriu împotriva acestui virus, atâta timp, cât nu se știe cât de eficient este, dar să strigi ca nebunii ,,nu ne temen” mi se pare prea mult!

Anonim spunea...

Cred că am înnebunit cu toții. Astăzi, de dimineață, un autocar în care erau 20 copii, a luat foc. Copiii mergeau la schi. Erau cumva în vacanță? S-a terminat pandemia? Cumva vine sfârșitul lumii și bieții copii vor pleca în alte spații și nu vor ști ce este o pârtie de schi? Dacă plecau acuma, arzând de vii, știau să schieze, printre nori, în drumul spre eternitate? Ce este în mintea părinților sau a profesorilor, dacă au plecat organizat de vreo școală, fundație? Da, trăim vremuri grele, pentru că ne-am dilit cu toții. O națiune bolnavă mintal, care nu se tratează, riscă să dispară!

Anonim spunea...

Într-adevăr trăim vremuri grele. Ne mai fac probleme vecinii noștri și mister Biden, belicoși cu toții. Vor război. Se bat pe resurse, dar pe noi să ne lase în pace!