sâmbătă, 14 septembrie 2024

EU CU CINE VOTEZ?

 ,,Dar eu cu cine votez?”
( Cetățeanul Turmentat din ,,O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale)


 

 Mai mult ca sigur că marele Caragiale nu-și imagina că și în anul 2024, un cetățean onest, dar nu turmentat de bere amestecată cu vin, ci înnebunit, chinuit, de ce se întâmplă în aceste vremuri, se va întreba: ,,Dar eu cu cine votez?” Bineînțeles, că nici astăzi, ca acum 140 de ani, administrația nu se ,,amestecă în a influența pe bietul cetățean turmentat”, dar se amestecă alții, marii manipulatori ai electoratului, bine plătiți!
  Neoficial, a început campania electorală, prin prezentarea candidaților de către televiziuni, prin realizarea unor interviuri cu aceștia, urmată de comentarii, acordarea unor note pentru prestația candidaților și a unei însușiri, care să-i definească. Era de așteptat ca susținătorul unui candidat să-i acorde acestuia o notă mare și o însușire pozitivă  și note mici și însușiri negative, răutăcioase, opozanților.Uneori, mă întreb, dacă acei susținători sunt ancorați în realitate și dacă ne iau de proști.
  M-am gândit să vă ,,manipulez” și eu, gratuit.
  Marcel Ciolacu este, deocamdată, în sondaje, pe primul loc. I-am spus dintotdeauna Dezbălăzatul, un regionalism rar întâlnit, pe aici, prin Moldova, folosindu-se pentru persoanele care sunt neglijente în îmbrăcăminte, care nu poartă cravată etc. El este tipic buzoian. Dacă vreți să cunoașteți un buzoian autentic, priviți-l pe Ciolacu. Deocamdată, se prezintă ca un candidat ambițios și s-ar putea să realizeze ceea ce și-a propus, pentru că a dovedit că poate, dacă este înconjurat de persoane care să nu trădeze și care să  exceleze în specialitatea lor. Are stofă de politician, în sensul românesc al cuvântului.
  Nicolae Ciucă, adică ,,Ciucă al nostru” luptă cu oamenii lui pntru locul doi, adică să între în turul doi, după care să facă o alianță cu așa-zisa ,,dreapta românească”. Ăștia nu știu că în România liberalismul este neoliberalism și este de centru dreapta, iar social-democrația este de centru stânga.Nu contează ce știu ei, contează cum îl susțin pe Ciucă. Eu, când îl privesc pe Ciucă, îmi vine în minte Bran, nu numai la înfățișare, ci și la comportament, caracter. Așadar, Ciucă al nostru și-a făcut o biografie nepătată, exagerându-și meritele ( chiar mințind, dacă ne referim la faptele lui de vitejie din Afganistan), cu o lucrare de doctorat, despre care se spune că a plagiat. Nu știm dacă este adevărat, atâta vreme cât aceasta a fost ,,securizată”.O fi secret de stat? Cert este că în interviul realizat în Casa Brătienilor de la Florica, domnul general a făcut-o pe ghidul, a vorbit despre Brătieni și nu a spus mai nimic despre programul lui pentru țară. Nu știu de ce trebuie să ne lamentăm, pentru că totul este clar: el este în slujbă Țării, sprijinindu-se pe un consilier poreclit răutăcios de concurență ,,Bastituță”, care este un adevărat pezevenghi.
 Mircea Geoană, Marele Nerecunoscător. Nu i-am simpatizat niciodată pe cei care au uitat, cine i-au promovat. El i-a uitat pe cei care l-au făcut MARE DIPLOMAT și POLITICIAN.Bine, domnule Geoană, declarați că sunteți antipesede. Cine v-a numit ambasador în SUA, ministru de externe? Cine a fost președinte PSD și din partea cărui partid ați canditat la Președinție? Cine v-a furat voturile? PSD? Erați un excelent inginer, care ați ajuns singur, prin meritele dumneavoastră, în lumea politică? Ajungeați doar dacă ați fi fost vreun agent al unei mari puteri sau al serviciilor românești, care i-au cerut  domnului Iliescu să vă trimită ambasador, deși el avea o cu toată altă părere despre dumneavoastră, numindu-vă Prostănac! Alegătorii nu știu ceea ce ați fost. Ei cunosc ceea ce au văzut și nu puteți nega că pesedeul v-a făcut dintr-un inginer un diplomat și un politician. Ați ajuns și la NATO și spuneți că sunteți primul român care a ocupat o funcție o importantă într-o organizație internațională. Dar Nicolae Titulescu, ce funcție a avut? A fost președintele Ligii Națiunilor Unite, singurul cu două mandate. A mai fost și  preşedinte al Academiei Diplomatice Internaţionale, preşedinte de onoare al Comitetului Român al Reuniunii Internaţionale pentru Pace şi doctor honoris causa la universităţile din Bratislava şi Atena, la care se adaugă și faptul că a fost supranumit ,,Ministrul Europei”. De asemenea, chiar și dumneavoastră aveți probleme cu plagiatul lucrării de doctorat, dar și cu titlul cărții dumneavoastră: l-ați plagiat pe domnul Adrian Năstase. Vă ascult întotdeauna: veniți bine pregătit la interviuri și vorbiți mult. La ultimul interviu, ați spus o mare gogomănie: că în România se votează ca în secolul al XIX-lea. Nu mai manipulați electoratul, pentru că eu cred că știți Legea electorală din anul 1866 și cine și  cum se vota în secolul al XIX-lea! Vă întreb serios și cu o oarecare temere pentru viitorul dumneavoastră: de  ce nu vreți să fiți un pensionar liniștit, căruia binevoitorii luptei anticorupție să nu-i scormonească viața și averea.
   George Simion, căruia eu îi zic Giorgică. Nu este un circar ( spus peiorativ de către opozanți), ca și cum meseria de circar este  de proastă calitate. Ca circar, trebuie să știi să jonglezi, să faci acrobații , să îmblânzești animale, să mergi pe frânghie fără  să cazi, Este foarte greu și periculos să fii circar. Pentru mine, Giorgică este un politician necopt: este un patriot naiv, plin de entuziasm, cu bune intenții, dar un suveranist adevărat. Depinde, cum îl judecă electoratul.
 Elena Valerica Lasconi pe care eu o numesc Țață, ori de câte ori o  văd și o aud, vorbind exact ca o țață care se ceartă  cu precupeții în piață. Useriștii o criticau pe Viorica Dăncilă, dar îmi pare rău, Viorica Dăncilă era organizată, știa politică și arăta impecabil. Au râs cât au putut de ea, pentru câteva greșeli de exprimare, dar greșelile doamnei Lasconi, absolventă de liceu pedagogic, nu le văd? Ar trebui să se mulțumească cu funcția de primar la Câmpulung Muscel ( prima capitală a Țării Românești), cu hrănitul  furnicilor din mușuroilul din curte, cu prunii din livadă ( poate ne dă vreo rețetă de gem, povirlă, țuică, căci Ciucă al nostru ne-a arătat cum se face ostropelul), cu dezvoltarea turismului în oraș, pentru că au ce vizita turiștii: biserici, complexul Bărăția, Strada Mare, case vechi, Bulevardul Pardon , la care se adaugă și împrejurimile. Și apoi, nu este  obligatoriu , ca un primar să devină neapărat președintele țării, chiar dacă i s-a făcut un imn!
  Diana Ianovici-Șoșoacă se întrece în patriotisme cu Giorgică. Se spune despre dânsa că este o avocată foarte bună. Mai bine, s-ar gândi în U.E, cum să ne reprezinte calm și cu inteligență. Nu cred în faptul că este o bună creștină ortodoxă, pentru că mi-o amintesc cum ținea discursuri în fața Mitropoliei din Iași împotriva pelerinajului la moaștele Sfintei Paraschiva. De aceea, pentru mine este Fățarnica Instabilă Emoțional.
 Așadar, eu  mă mai întreb: cu cine votez? Sigur știu că mă voi duce la vot, voi fi în cabina de vot cu conștiința mea. Așa vă sfătuiesc să faceți și domniile voastre și să nu vă lăsați manipulați, nici măcar de mine.

Pe curând,
Earnest



  
  

joi, 12 septembrie 2024

E BINE DE ȘTIUT (XI). AVRAM IANCU (IV). AVRAM IANCU ÎN CONȘTIINȚA ROMÂNILOR

,,În conștiința poporului român, în conștiința conducătorilor săi, a istoricilor, scriitorilor, pictorilor, compozitorilor muzicali, Avram Iancu a rămas astfel ca un erou de epopee, ca un simbol al luptei de sacrificiu, pentru libertatea socială și națională a națiunii române.” 
                                                                                                                                     ( Vasile Netea)
Câmpeni, Avram Iancu.
Sculptor: C.Dumitriu Bârlad
    Avram Iancu ,,eroul de epopee” al poporului român este uitat de manualele de istorie, dar nu este uitat de unii oameni de cultură, dar, mai ales, de moții lui pentru sprijinirea cărora  a vrut să devină avocat, sa să-i apere de abuzurile fiscului austriac și ale nobilimii. Anual, pe 9 septembrie, se comemorează la Țebea trecerea spre cele veșnice a lui Avram Iancu. Este un bun prilej pentru politicieni să-și manifeste patriotismul, pentru artiști să-l cânte și pentru   cetățenii români de pretutindeni să se adune și, din păcate, pentru cârcotași să critice.
   Avram Iancu  a fost prima noastră personalitate căruia i s-a scris biografia încă din timpul vieții sale. Prima biografie i-a fost făcută de către Iosif Vulcan, în anul 1867, în revista ,,Familia”, urmată de de cea scrisă de Gheorghe Barițiu, publicată în anul 1872 în revista ,,Transilvania”. Prima carte  despre  Avram Iancu a fost scrisă de către prietenul său, Iosif Sterca Suluțiu, care a fost publicată în anul 1897. Marii noștri istorici au adunat documente, scrisorile revoluționarilor, concepând peste 200 de studii, cărți despre ,,Craiul Munților.” În anul 1900, folcloristul Simion Florea Marian a selectat creațiile populare în volumul ,,Poezii populare despre Avram Iancu”. Folcloriștii contemporani consideră că sunt, în zilele noastre, peste 800 de poezii, balade dedicate lui Avram Iancu, depășind numărul celor dedicate lui Ștefan cel Mare și Sfânt și  lui Mihai Viteazul.
 De asemenea, au fost scrise romane, piese de teatru, poezii de către marii noștri scriitori. Mihai Eminescu , în ,,Geniu pustiu”, are o minunată descriere a atmosferei din Munții Apuseni din timpul Revoluției de la 1848, povestită de personajul Toma Nour. În anul 1891, I.Pop Florentin a  scris romanul ,,Avram Iancu, regele Carpaților”, pe care l-a transformat în anul 1924, într-o tragedie în 5 acte. Însă, prima piesă de teatru despre Avram Iancu a fost scrisă în anul 1923( publicată în anul 1928) de către Gallia Tudor ,,Avram Iancu-Tragedie istorică în 4 acte și 7 tablouri”. Deși aceasta a avut referințe bune din partea lui Alexandru Davila, Brătescu Voinești, Liviu Rebreanu, Vasile Goldiș, a fost respinsă de Teatrul Național, în anul 1924-an aniversar Avram Iancu, neexistând la acea vreme o altă piesă de teatru dedicată acestuia.  În anul 1934, Lucian Blaga a scris drama ,,Avram Iancu”,care s-a jucat în același an, în iarnă,  la Cluj și apoi la București.  Acestor trei piese de teatru adăugăm: ,,Iancu la Halmagiu” de Paul Everac (1966), ,,Avram Iancu” de Mircea Micu (1978) și ,, Fluierul lui Iancu” de Nicolae Suciu (2022)
  Numeroși poeți i-au scris poezi, printre care îi amintim pe Octavian Goga, Ștefan Octavian Iosif, Miron Scrobate, Mihai Beniuc, Ana Blandiana, Ioan Alexandru, Ion Brad.
   Personalitatea lui Avram Iancu i-a captivat  și i-a inspirat pe numeroși compozitori. În anul 1924, cu prilejul aniversării nașterii lui Avram Iancu, Timotei Popovici a compus poemul simfonic ,,Craiul munților”, alcătuit din melodii populare pentru a putea fi cântat de toate vocile, din fluier, flaut,vioară, tulnic. Tot el a compus și ,,Hora lui Avram Iancu”. Preotul cărturar Iraclie Porumbescu ( tatăl lui Ciprian Porumbescu) a compus oda muzicală ,,Lui Avram Iancu”, care s-a cântat o vreme îndelungată,  iar Gheorghe A. Dinicu a compus ,, Cântecul lui Iancu- Arie populară”.Compozitorul și dirijorul N.Oancea a compus ,,Iancu și Murgu”.
 Artiștii plastici, pictori  ( Iscovescu; Mișu Pop au fost primii care i-au  realizat portretul) și sculptori ( I. C.Dumitriu Bârlad, Corneliu Medrea, Radu Moga, Ilie Berindei) au fost preocupați să contribuie, prin operele lor, la slăvirea și popularizarea eroului. 
  În timpul dualismului austro-ungar, nu a fost permis să se ridice  statui, placi memoriale care să amintească despre Avram Iancu. Toți cei care au inițiat strângerea de fonduri pentru astfel de opere au fost amendați, uneori chiar trimiși în instanțe pentru a fi judecați și li s-au confiscat sumele colectate. După 1 Decembrie, au fost reluate acțiunile de strângere de fonduri în vederea ridicării unor monumente dedicate lui Avram Iancu. Astfel, în anul 1924, sculptorul Dumitru Mățăuanu a realizat două plăci din marmură de Cararra și ,,Crucea lui Avram Iancu” (h= 1846 m.) din piatră de Câmpulung 
Cluj, Avram Iancu
Sculptor: Ilie Berindei
 de pe Muntele Găina, care a fost sfințită în prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria care, din păcate, s-a deteriorat și a fost înlocuită cu alta, după anul 1989. În același an, la Baia de Criș s-a inaugurat Bustul lui Avram Iancu,turnat în bronz și placa comemorativă de  pe peretele casei unde a murit Avram Iancu, realizate de sculptorul Romulus Ladea. Însă , primul mare monument a fost comandat sculptorului Ioan C. Dumitriu Bârlad (realizat între anii 1925 și1926, turnat în bronz) pentru centrul orașului Târgu Mureș, alcătuit dintr-un soclu ( h=4 m), cu basoreliefuri pe părțile laterale și o statuie ecvestră (h=3, 25 m). Acest monument a fost demontat în anul 1940 și dus la Câmpeni, unde a fost remontat și poate fi admirat și astăzi, de localnici și de turiști, în toată  splendoarea sa. Dacă veți merge prin Transilvania, veți vedea nu numai în orașe, dar și în sate busturile lui Avram Iancu.
  Cel mai mare  monument dedicat lui Avram Iancu este cel de la Cluj,realizat în anul 1993 de sculptorul Ilie Berindei, din inițiativa primarului Gheorghe Funar. Mulți ,,cunoscători”îl consideră  printre cele mai urâte din Cluj, cerând chiar distrugerea lui. Eu cred că depinde cum privești monumentul și nu ar trebui să ne deranjeze faptul că este foarte înalt ( h=29,86 m.) Acesta este amplasat în Piața ,,Avram Iancu”, între Catedrala Ortodoxă și Teatrul Național ,,Lucian Blaga”, pe locul unui fost monument al eroilor sovietici. Soclul statuii, alcătuit din blocuri de piatră care simbolizează stâncile Munților Apuseni, se ridică din mijlocul unei fântâni arteziene. Lângă  baza socluluii sunt trei tulnicărese, iar în vârful soclului este statuia din bronz a lui Avram Iancu, care ține în mâna stângă o sabie, iar mâna dreaptă este întinsă către public, ca și cum ni s-ar adresa la calm și toleranță. Mesajul este clar, dar depinde de fiecare cetățean, cum îl înțelege.
  Despre viața și lupta sa au fost realizate câteva filme documentare și un film artistic: ,,Munții în flăcări” ( 1980), regia Mircea Moldovan, în rolul principal Vlad Rădescu și docudrama ,,Avram Iancu împotriva imperiului”( 2024), regia Neagu Theo Thorn, în rolul principal Horia Fedorca.

 Pe curând,
 Earnest

  Surse principale:
 Vasile Netea, Avram Iancu în conștiința poporului român, pe https//:bibliotecadigitală.ro
 Virgiliu Teodorescu, Simboluri de for public ale cinstirii lui Avram Iancu, în Acta Museii Porolissensi, XXVII,1998
 
 https://www.youtube.com/watch?v=ktbIWaFh66A
 Vali Șerban, ,,Avram Iancu”, versuri și muzică


 ,,

duminică, 1 septembrie 2024

1 SEPTEMPRIE - ÎNCEPUTUL ANULUI NOU BISERICESC CREȘTIN

 

,,Dacă vrei să ai vreun folos de la Anul Nou, mulțumește Domnului pentru anul care a trecut.”
                                                                                                                        (Sf. Ioan Gură de Aur)


 Ceaslov ( nedatat), Iisus citind în Sinagoga 
din Nazaret din Cartea lui Isaia
  În anul 325, la Primul Sinod Ecumenic ținut la Niceea, printre multe alte hotărâri luate, privind stabilirea bazelor dogmatice și canonice ale creștinismului, s-a stabilit ca pe data  1 septembrie să înceapă  Anul Nou Creștin, care se încheie pe 31 august. Această dată a fost împrumutată de  la evrei care sărbătoreau atunci anul civil, potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie. În prima zi din luna septembrie (Tișri), evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot.
   Ce însemna 1 septembrie pentru creștini, de s-a hotărât ca în aceasta zi să înceapă Anul Nou Bisericesc?
1. Pe 1  septembrie, conform tradiției Legii Vechi, Dumnezeu a început Creația Lumii: în această zi, El a creat cerul și pământul.
2. Pe 1 septembrie s-a încheiat Marele Potop, prin retragerea apelor, deci începea o nouă eră a Creației.
3. Pe 1 septembrie Iisus Hristos a intrat în Sinagoga din Nazaret și a citit din Cartea Profetului Isaia, următoarea profeție. ,,Duhul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns și m-a trimis să duc săracilor vestea cea bună m-a trimis să proclam celor închişi eliberarea  şi celor orbi recăpătarea vederii; să vestesc un an de îndurare al Domnului.” , după care, ne spune Luca în Evanghelia sa ( 4, 17,19), a închis cartea ,,și a început să învețe, arătîndu-Se pe Sine că este adevăratul Mesia trimis oamenilor de Dumnezeu-Tatăl, spre mântuirea și înnoirea vieții, împlinindu-se astfel scriptura citită, și toți Îl mărturiseau și se mirau de cuvintele harului care ieșeau din gura Lui”. 
  În această zi, B.O.R. îl prăzmuiește pe Sfântul Dionisie Exiguul ( despre care am scris într-o postare din 8 septembrie 2018), cel care a împărțit istoria în două perioade: înainte de Iisus și după Iisus.
 În anul 1990, Patriarhul Ecumenic Dimitrie I al Constantinopolului a instituit ca 1 septembrie să fie Ziua Mondială a Rugăciunii pentru Ocrotirea Creației, printr-o  enciclică prin care invita pe toți  creştinii să se roage pentru protecţia mediului înconjurător. De asemenea, și Papa Francisc, prin enciclica din anul 2017 ”Laudato Si”,  a hotărât ca 1 Septembrie să fie Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației.
  Eu le doresc tuturor creștinilor care sărbătoresc Anul Nou Bisericesc și tuturor celor care sărbătoresc  Anul Nou  Civil, ceea ce-mi doresc și mie: întărirea credinței în forța Binelui, să trăiască în pace, sănătoși și cu speranța că Dumnezeu are grijă de fii și fiicele Lui, dacă și ei își mărturisesc credința și recunoștința pentru fiecare zi pe care o trăiesc, cu necazurile și bucuriile din acea zi!
 Pe curând, 
Earnest