joi, 14 februarie 2013

MONUMENTE DISTRUSE ȘI UITATE(VII). BISERICA "SFÂNTUL GHEORGHE" DIN ȘESURI, MAGIRESTI, JUDETUL BACAU



  Localitatea Șesuri din comuna Măgirești este situată în zona  de șes a Subcarpaților Orientali, de o parte și de alta a râului Tazlăul Sărat. Nu știu dacă s-a făcut un pod peste râu, dar acum 10 ani, când am fost eu acolo,  localnicii treceau dintr-o parte în alta, pe punte, iar cei care aveau mațini, fie că și le lăsau pe malul Tazlăului, fie treceau prin vaduri, pe care numai ei le cunoșteau. Sesuri este una dintre frumoasele asezari ale judetului, in care se mai pastreaza ceva din Lunca Tazlaului, cu gospodarii frumoase, cu femei cochete, care treceau cu multa gratie celebra punte. In sat se afla conacul familiei Strajescu, unde functioneaza scoala si o biserica monument, lasata in paragina. Nu am sa inteleg niciodata politica bisericii noastre, care aduna bani de la enoriasi, pentru a ctitori noi locasuri si le lasa pe acelea vechi, in paragina, considerand ca sunt monumente inscrise in patrimoniul national si este de datoria statului sa se ocupe de ele. Asa ne pierdem valorile! Pe zi ce trece, ne indepartam de ce ne-au lasat stramosii, uitam de ei si ne uitam originile.
   Biserica "Sfantul Gheorghe" din Sesuri a fost ridicata in anul 1648 de Euthimie, fost caminar si de sotia sa, Tofana. Se  păstrează  pietrele lor  funerare. Această biserică a fost declarată monument în anul 1936, Este construită din lemn și cărămidă. Localnicii  spun ca biserica ar fi fost strămutată  pe actualul loc de la o distanta de 200 m, de­oarece era mereu inundata de apele paraului Ruja, din apropiere. Pentru a o proteja impotriva apei a fost zidita centura de la baza, din piatra de rau şi mortar; dar acest zid a cauzat barnelor din interior, care au inceput sa se carbonizeze. Biserica a fost construita  cu planul în forma de cruce treflata, avand absidele laterale pentagonale, pronaosul pe trei laturi şi absida altarului decrosata, pentagonala. Singurele elemente de arhitectura in lemn din exterior care se pot vedea sunt perechile de console in forma de ,,cap de cal" si de arichi, impreună cu acoperisul, executat in patru ape, cu streasina evazata, din sindrila batuta ,,in solzi de peste". Ultima renovare a fost realizata in anul 1951, cand a fost  pictat interiorul,  in tempera, caz unic în ceea ce priveşte decorarea unei biserici de lemn. Iconostasul bisericii este o adevarata opera de arta, atat pentru faptul ca se  pastreaza pictura originala, cat si pentru   frumosul coronament si  co­lonadele cu sculpturi în relief, reprezentand vita de vie cu ciorchini şi struguri, la care se adauga rafinamentul sculpturilor usilor imparatesti. In biserica, se mai afla icoane valoroase din secolul al XIX-lea, cu fondul pictat cu pulbere de aur. 
    Biserica din Sesuri este una dintre cele mai vechi monumente de arhitectura populara din Moldova. A putut fi renovata, de atatea ori : 1887, 1923 si 1951, vremuri in care tara si  satenii nu erau mai bogati ca acum, dar se respectau mai mult valorile si trecutul.  Preotii initiau aceste renovari din credinta si nu aveau ambitii de a ridica noi biserici somptuoase, pentru a se fali cu ceea ce au realizat. 
   In Sesuri este biserica noua, mare si frumoasa si pe nimeni nu mai intereseaza frumusetea vechii biserici, pentru ca generatiile actuale nu mai stiu sa priveasca si sa inteleaga valoarea. 
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: