miercuri, 21 mai 2008

Despre democratie

Ce-ti mai este si cu democratia! Toata lumea poate sa spuna ce vrea, oricine poate candida pentru a ocupa vre-o functie, (unii chiar cred ca ei sunt cei mai buni si, deci, li se cuvine) , toti se pricep la toate si la nimic. Cel mai frumos este intr-o democratie, cand se neaga toate valorile create pana atunci, pentru ca asa se cade, sa faci schimbarea, sa fii combativ. Dar ce pui in loc? Mi se sopteste: valori democratice. Care? Lupta impotriva coruptiei, strigata, bineinteles, de cel mai mare corupt. Drepturi pentru homosexuali si pentru lesbiene, ca doar si ei sunt finte umane si au nevoi. Egalitatea femeilor cu barbatii sustinuta si legiferata de cei mai mari misogini. Dreptate si adevar sustinute de cel mai mare mincinos si multe alte valori de care omenirea niciodata nu au auzit de ele. Ba au auzit, dar din gura altora, care probabil, chiar credeau in ele. Privesc la tv campania electorala din SUA si inclin sa cred ca cei mai inversunati rasisti democrati vor vota cu Negru, nu cu Femeia, pentru ca misoginismul este mai puternic decat rasismul, dupa cum s-a dovedit, de altfel si in Franta. Toata lumea stie cat de nationalisti sunt francezii, dar au preferat un barbat, chiar daca este evreu ungur, decat o femeie. Dar in Romania ce s-a intamplat? Au preferat alegatorii un farseur sau un jucator, in locul unui intelectual de marca si politician recunoscut pe plan mondial. De ce? Asa, de al Naibii!
Dar acuma pe cine va alege romanasul. Doamne ce de lume pestrita! Nu ma mira, pentru ca fiecare reprezinta un sector de alegatori. Au nevoie de reprezentanti si hotii, mincinosii, ipocritii, lenesii, curvarii, imbecilii, demagogii si toate blondele, caci, de! si ei/ele sunt oameni.
Ma intreb, uitandu-ma la toata lumea care se perinda pe la tv, ziaristi, candidati si sustinatori, reprezentand, pe de o parte interesele grupurilor mentionate mai sus, pe de alta parte interesele unui partid politic, a carei doctrina nu o cunoaste si al carui program ( in cazul in care il are) nu se potriveste cu doctrina, ci cu demagogia, aburind mintile naivilor, ce urmaresc viitorii nostri alesi?
Ce ma mira cel mai mult este ca nici un ziarist, nici o gura casca de pe strada, care se opreste si asculta pe cate vre-un candidat, nu pune intrebarea? Unde ai fost pana acum, Salvatorule sau ce ai facut in ultimii ani de esti atat de inversunat si cu spirit critic? Cum vei face, tu ca primar sa maresti pensiile la oameni, sa micsorezi preturile la alimente si medicamente, sa le asiguri siguranta cetatenilor etc, etc, Fiindca, dragii mei, sunt candidati pentru primarii care fac astfel de promisiuni, ca si cum, de pilda, primarul poate mari pensiile. Cele mai delicioase momente sunt acelea, cand candidatii ofera flori cucoanelor pe strada de 8 Martie( dar nici una dintre ele nu intreabat,daca si anul trecut a fost la fel de cavaler), dau cadouri de Paste nevoiasilor, pentru prima si poate ultima oara in viata lor, viziteaza spitale, sponsorizeaza carti, se duc la lansari de carte si la vernisaje , pentru ca da bine sa pari intelectual! Cate carti a sponsorizat pana acum viitorul primar, de cate ori a intrat intr-un muzeu in ultimul an? Nu-l intreaba nimeni! De ce? Pentru ca ziaristii scriu numai ceea ce le dicteaza patronul sau clientul, iar alegatorul este blazat sau poate, chiar vrea sa creada ca ceea ce li se promite se va realiza.
Ce mai este si cu democratia asta! Toti promit si bietii oameni se imbata cu iluzii, pentru ca intr-o democratie adevarata iluzia este pe gratis, restul costa foate scump!
Earnest

Niciun comentariu: