marți, 10 iulie 2012

DESPRE DEMAGOGI SI DEMAGOGIE

  Henry Louis Mencken spunea ca "demagogul este persoana care predica doctrine despre care stie ca nu sunt adevarate, unor oameni pe care ii considera idioti". Aceasta mi se pare o definitie relevanta.
Conform Dictionarului de civilizatie greaca, etimologia cuvantului demagogie se gaseste in 2 termeni grecesti: "demos"-popor, "agogos'-care conduce. Astfel, primul înteles al cuvintului  “demagogie” este arta de a conduce poporul, iar demagog era acela care  conducea poporul cu dreptate; in acest sens, Isocrate il opunea pe demagog, tiranului. Cu toate acestea, curind termenul a început să capete un înteles negativ.   La Tucidide, demagogia semnifica “a conduce poporul lingusindu-i poftele”. Cleon a devenit tipul demagogului, adica al oratorului care îsi împaca poporul prin linguselile si prin vulgaritatile sale. În limba franceza, cuvantul s-a mentinut numai cu acest înteles peiorativ si cu acest sens a fost preluat si de limba romana., demagogia fiind metoda de a insela poporul cu discursuri bombatice si promisiuni mincinoase.
 Acum, dupa ce am  lamurit  2 lucruri, si anume ca: demagogia este o metoda de manipulare, iar demagogul este acela care-i considera pe concetatenii sai idioti, sa vedem, cine  sunt astazi demagogii Romaniei.
1. Cei care de cativa ani buni se straduiesc sa reformeze invatamantul, ca sa scoata pe banda rulanta idioti sau tampiti in limbajul autohton, care sa fie usor manipulati; interesant este faptul ca unii dintre manipulati mai au si studii superioare, iar  printre ei se gasesc formatori de opinii sau educatori.
2.Cei care au furat de la stat in ultimii ani cat nu s-a furat in tara aceasta de cand este ea TARA si striga ca au guvernat cu intelepciune, ca au fost cei "mai buni din Europa' (citat din Udrea). Si culmea, au mare dreptate: au fost cei mai buni, pentru ca au stiut sa tina poporul sub ascultare, popor care a inteles sa fie solidar cu el insusi!
3. Cei cu liderul lor in frunte, care si-au subordonat puteri in stat ca Parlamentul si Puterea judecatoreasca, precum si institutii ca DNA, ANAF, ANI, Curtea Constitutionala, Securitatea, Politia si Jandarmeria si striga acum cu tupeu ca Justitia si institutiile mentionate au fost sechestrate de actuala putere.
4. Cei care au reformat justitia in asa fel incat au putut fi pusi in functii inalte persoane santajabile, care sa faca ceea ce li se cere, care sa nu tina cont de niciun principiu de drept si sa aplice legea haotic, conform sarcinilor date de primul comunist al tarii reformat popular sau de indicatiile pretioase ale fostei procuror ceausist devenita peste noapte, procuror democrat si vizionara a reformarii justitiei.
5. Cei care au instaurat dictatura in mod tacit si striga astazi ca este incalcat statul de drept si sunt incalcate principiile democratice, pe care ei le-au incalcat, incepand cu guvernarea prin ordonante de urgenta.
6. Cei care au izolat aceasta tara, in plan diplomatic, si tipa astazi ca Romania va fi izolata de acum inainte, pentru ca a fost demis singurul garant al statului de drept!
7.Cei care striga ca s-a depreciat euro, pentru ca au fost inlaturati cei 4 , ca si cum Romania ar avea o economie centralizata si un conducator atotstiutor. Sau asa a fost, iar  noi am crezut, ca idioti sau tampiti ce suntem, ca economia, care mai exista, este descentralizata si tara este condusa de un Presedinte cu atributii limitate, nu de un dictator care conduce totul, inclusiv Guvernul si politicile economice.
8. Cei care au propovaduit "Jos coruptia!", dar au ridicat-o la rang de politica de stat.
9. Cei care si-au ales culoarea alba, precum Regele Carol II si camarilla sa , cand a instaurat dictatura regala (dezvaluindu-ne astasfel ca au copiat foarte multe din istoria dictaturilor), fapt care a determinat-o pe Martha Bibescu sa afirme ca prin alb sustinatorii carlisti vor sa-si ascunda petele! Din nou ne considera idioti sau tampiti, pentru ca am ignorat multe lucruri pe care le-am invatat in scoala si am uitat ca istoria se repeta.
10. Cei care ne spuneau ca am iesit din recesiune, cand ne adanceam in criza, pentru ca erau in campanie electorala, facand ca 5 milioane de romani sa fie considerati idioti sau timpiti. Au ras cat au putut de ei si de ceilalti care nu au acceptat sa fie idioti sau tampiti, ci sa fie ciuruiti cu demnitate!

Treziti-va macar  o data si prezentati-va cu demnitate la Referendum, ca demagogii sa nu va mai considere idioti sau tampiti si dati-le sansa copiilor sau nepoilor vostri sa traiasca cu demnitate intr-o tara libera!
Pe curand,
 Earnest

10 comentarii:

Ada spunea...

Sa nu-i mai vad pe acesti demagogi, care ne intoxica in continuare cu scandaluri. pe mine nu ma intereseaza plagiatul lui Ponta, daca acesta duce tara pe o cale buna, cum nu m-ar fi interesat nici incultura lui Igas, daca acesta elimina coruptia subordonatilor sa, dupa cum nu m-ar fi interesat nici bacalaureatul lui Funeriu, daca acesta i-ar fi tratat pe elevi ca pe niste persoane in formare, nu ca pe niste subiecti pe care sa se faca experiente reformiste.

Sandu spunea...

Ceea ce ma bucura cel mai mult este ca nu o mai vad pa Anastase in fruntea Camerei Deputatilor. Nimeni dintre politiceni, in afara lui Base, nu ne-a mintit cu atata seninatatea, prin numaratoare, ca aceasta fiinta care poarta numele de Alma.Fiinte odioase ca ea si ca Udrea vor face ca misoginii sa afirme ca femeile nu au ce cauta in politica! Vor spune ca locul lor este oriunde se poate ca sa satisfaca instinctele barbatilor. Si ar fi mare pacat, pentru toate sotiile noastre, mamele noastre si colegele noastre cinstite, devotate, destepte sa fie etichetate, dupa modelul femeii basiste!

Livia spunea...

Vineri noaptea, dupa suspendare, a fost cutremur. Pamantul s-a scuturat, scapand de energiile negative acumulate. Poate scapam definitiv de satanistii care au pus mana pe aceasta tara, invrajbindu-ne si manipulandu-ne, facand din aceasta natiune o hoarda primitiva care asculta de lider. Ma inspaimanta puterea de convingere pe care o mai au asupra unora. Bine ai observat Earnest, ca printre fani se afla formatori de opinii si educatori, care scriu si transmit pe internet mesaje probasiste. Eu mai cred in puterea binelui si sper sa scapam. Insa este prea tarziu, pentru ca astia lasa in urma un popor fara speranta, o tara indatorata si un haos general in toate institutiile. In tara asta, nimic nu mai functioneaza: sistemul educational este scapat de sub control, cu elevi si cadre didactice care in majoritate nu mai respecta nicio regula, sistemul sanitar bolnav, cu putini doctori, cu spitale inchise, cu echipamente sanitare depasite si fara medicamente, un sistem administrativ obosit, care se incurca in regulamente care se contrazic, u justitie corupta, supusa liderilor nationali si locali, aservita intereselor celor puternici. Mai exista o speranta ca toate acestea vor putea fi vreodata indreptate? Daca poporul se va indrepta din nou spre aventuriei, cum este, de pilda, Dan Diaconescu sau ii va sustine din nou pe Basescu si acolitii lui, eu nu cred ca mai exista vreo speranta.

Anonim spunea...

A inceput campania electorala a lui Basescu in stilul sau propriu: DIVERSIUNEA si folosirea institutiilor sale credincioase in aceasta campanie. Frica camarillei este mare si vor face tot posibilul ca acest popor sa se scarbeasca si sa nu iasa la vot. Va amintiti referendumul din 2007? Nu s-au agitat ca acum, pentru ca stiau ca poporul inca mai crede in ei. Acum le este frica si folosesc toate caile, pe cele interne si pe cele externe. Au fost luati prin surprindere si nu au avut timp sa-si pregateasca debarcarea.Si mie imi este frica, ca oricarui om satul de tot,ca nu vom scapa de ei. Si atunci o sa vedem noi dictatura!

Anonim spunea...

Nu le este rusine sa aprinda flacara democratiei, tocmai ei, cei mai stalinisti si nazisti posibili! Ati vazut ce i-au facut lui Diaconeasa?
S-au folosit de institutiile statului ca sa obtina ceea ce nu li se cuvenea. Intr-adevar, tampit va fi acest popor, daca va iesi din nou la referendum

Anonim spunea...

Ma refeream la Suspedat.Daca el va iesi din nou la referendum, suntem intr+adevar un popor dr tampiti care isi merita soarta.

Earnest spunea...

Voi, cetateni ai acestei tari, constientizati ce cote ianlte a atins demagogia domnule Basescu. Este cutremurator de periculos, cum vorbeste el, cel care a facut din justitie si din unele institutii instrumente proprii de anihilare ale rivalilor, despre statul de drept si despre democratie? L-ati auzit, cum i-a ironizat astazi pe cei, care traiesc din gandit? In mintea lui, sunt doar doua categorii de oameni:cei care traiesc din munca si cei care traiesc din gandit, cu alte cuvinte, cei care muncesc, nu gandesc, iar cei care gandesc sunt niste trantori.
El in ce categorie se inscie? El este un reptilian, deci nu apartine acestei lumi, deci nu apartine nic uneia dintre categorii!
Ion

Earnest spunea...

Voi, cetateni ai acestei tari, constientizati ce cote ianlte a atins demagogia domnule Basescu. Este cutremurator de periculos, cum vorbeste el, cel care a facut din justitie si din unele institutii instrumente proprii de anihilare ale rivalilor, despre statul de drept si despre democratie? L-ati auzit, cum i-a ironizat astazi pe cei, care traiesc din gandit? In mintea lui, sunt doar doua categorii de oameni:cei care traiesc din munca si cei care traiesc din gandit, cu alte cuvinte, cei care muncesc, nu gandesc, iar cei care gandesc sunt niste trantori.
El in ce categorie se inscie? El este un reptilian, deci nu apartine acestei lumi, deci nu apartine nic uneia dintre categorii!
Ion

Tepii Ariciului spunea...

Adevarul este, domnule Earnest, ca noi nu-l meritam pe Presedintele Suspendat, pentru ca el este singurul cinsti intr-o tara de delicventi. Enigma este, de ce nu ne paraseste, de ce nu ne lasa in tampenia noastra, de ce tine atat de mult sa ne aduca pe calea dreapta? Eu doresc sa ne lase si sa-si caute o natiune de rangul 1, nu de mana a doua, asa cum ne-a definit marele Cinstit.

Anonim spunea...

Nu le este rusine sa se agite cu flacara democratiei, el si ai lui care au distrus democratia in aceasta tara, care si asa era fragila! Nu le este rusine sa vorbeasca despre statul de drept, el cara spune ca nu vrea sa fie sluga Parlamentultului. In ce tara democratica, conducatorii nu sunt responsabili, in fata Parlamentului, singura putere in stat reprezentativa si cu putere decizionala absoluta, in limitele constitutionale?
Oare chiar nu se vrea sa se vada cat de departe a intins calea spre dictatura? Oare atat suntem de tampiti, surzi si orbi, de nu intelege, nu auzim, nuu vedem?
Popor roman, trezeste-te odata!