miercuri, 31 mai 2017

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (XXVII).RABI R. MAHARAJ, MOARTEA UNUI GURU


,, Studiind Biblia în amănunţime în cursul acelor ani, înţelegând cât  de adevărat este fiecare cuvânt din ea  şi văzând minunile pe care le face Dumnezeu în vieţele oamenilor din lumea întreagă, sunt mai convins ca oricând că Hristos este exact ceea ce pretinde a fi: Calea, Adevărul şi Viaţa".
(R.R. Maharaj, ,,Moartea unui guru")

  Rabi R. Maharaj a fost născul pe 8 august 1947, într-o familie de brahmani şi guru din Trinibat, fiind descendent al unei lungi generaţii de brahmani din oraşul sfânt, Varanasi.
   Tatăl său a devenit, la câteva luni după căsătorie, yoghin, fiind considerat  de credincioşi avatar al lui Vishnu, iar după moartea timpurie a acestuia, preoţii specializaţi în citirea stelelor i-au prezis  copilului Rabi că că va urma calea tătălui. Acest fapt, îl va detemina să urmeze, încă din copilărie, cursurile de yoga, la cele mai renumite temple din Trinidad, numai că experienţele de acolo, legăturile cu colegii creştini din liceu i-au zdruncinat credinţa hindusă, apropiindu-l de creştinism, ca, în cele din urmă, să se convertească la această religie, încă din perioada când se afla în Trinidat, în anul 1962. A urmat cursurile pre-medicale la Londra şi a făcut studii teologice la Şcoala Teologică din Londra. A lucrat împreună cu Billy Graham, predicând în biserici în 120 de ţări, în peste 1000 de oraşe, în 800 de universităţi şi colegii, inclusiv la Havard, Colombia, Paris, Londra, dar şi în cele din Orient. A lucrat, de asemenea, la reabilitarea dependenţilor de droguri. A scris peste 30 de cărţi, dintre care ,,Moartea unui guru" este cea mai cunoscută.
,Moartea unui guru" a fost scrisă în anul 1977, la Zurich şi a fost tradusă în 72 de limbi. În România, cartea a fost publicată în anul 1994, de Editura Lumina Lumii.
  În carte, autorul ne relatează frământările şi îndoiele sale, credinţa politeistă hindusă şi diferite ritualuri, durerea sa că tatăl său nu a vorbit niciodată cu dânsul. Şi-a dat seamă că de fapt, tatăl său nu a fost avatar, ci un bărbat leneş, care a devenit yoghin, stând ani de zile în poziţia de lotus , într-o muţenie totală, lăsându-se spălat, hrănit de sora şi de soţia sa, acceptând ofrande în fructe şi în bani ,cât şi venerarea lui  de către  credincioşii care-l considerau un zeu. De aceeaşi veneraţie s-a bucurat şi Rabi, până la convertirea sa la creştinism. Ce l-a determinat să devină creştin? Faptul că a descoperit că brahmanii din temple nu erau deloc asceţi, că multor yoghini li se dirija, din laboratoarele din temple, prin telepatie, meditaţia trancendentală, prin care aceştia credeau că reuşesc  să-şi detaşeze eul de lumea materială şi de cea a ideilor, prin eliberarea minţii de orice gândire voluntară sau raţională. A descoperit, de asemenea, că religia creştină este singura religie a iubirii şi a iertării. Întrebat mereu de occidentali, în timpul predicilor sale, de ce occidentalii se îndreaptă spre religiile orientale, el le dă acelaşi răspuns:,, Din puntul meu de vedere, occidentalii care se întorc spre Orient nu L-au cunoscut niciodată pe Hristos în mod personal".
Lectură plăcută!
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: