marți, 28 noiembrie 2017

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (XXXIII). REVISTA CULTURAL-INFORMATIVĂ , NR.5

,,Ciucurelul"
Nu știu cum se întâmpla, ca în ultimul timp să fiu tentat să vă recomand reviste în loc de cărți. De data aceasta, este vorba de o revistă locală a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina-Organizația Bacău, apărută la Editura Docucenter Bacău. Este doar o revistă cultural-informativă, care nu-și propune altceva decât să ne reamintescă că nu trebuie să ne pierdem tradițiile, să ne respectăm valorile culturale naționale, istoria, care toate la un loc, ne definesc ca națiune. În acest număr, Adrian Horodnic ne evocă tragicul an 1777, când Bucovina a intrat în componența Imperiului Habsburgic, Ioan Dănilă ne îndeamnă să oprim genocidul limbii române, Nicolai Coca ne prezintă activitatea preotului și cărturarului bucovinean Dimitrie Dan, cât și tradiții din Straja, Elena Bostan Delavicov ne-a  selectat câteva poezii din creația poetului bucovinean Ion Roșca. Revista apare sub îngrijirea familiei Aurica și Ciprian-Pavel Iftimiu, cu contribuția materială a membrilor societății.
  Revista a fost lansată astăzi, 28 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale a Bucovinei. Gazdă a sărbătorii celor 99 de ani de la unirea Bucovinei cu România a fost Colegiul Național ,, Vasile Alecsandri". Au cuvântat , președinta societății, Elena Bostan, Adrian Horodnic, protopopul Costică Busuioc, Cătălin -Leon Boambă, Dumitru Brăneanu, Ilie Bârzu, Victor Munteanu, Ioan Dănilă, ne-au încântat auzul și privirea corul Colegiului Național ,, Vasile Alecsandri", coordonat de Gabriel Lungu, și Ansamblul de dansuri ,, Ciucurelul" al colegiului, coordonat de Mitică Pricopie, cât și cântărețul de muzică populară, Anton Achiței.
 După socializare şi schimbul de impresii, s-a ţinut la Biserica ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" de către preotul Constantin Abageru o rugăciune pentru apărarea limbii române în tot ţinutul istoric.
Pe curând,
Earnest

2 comentarii:

Diana spunea...

O voi citi , cu siguranta.Succes si in viitor.

Unknown spunea...

Cu bune, cu mai putin bune, a trecut aproape un an de la lansarea numarului 5 al revistei Bucovina. Suntem in stradaniile conceptiei si editarii numarului 6. Va multumim pentru postare, aprecieri si va asteptam la Ziua Bucovinei.