luni, 5 aprilie 2010

IASUL STUDENTIEI MELE(I). STIATI CA...


Daca N. Iorga spunea despre Iasi ca este "inainte de toate, o biserica, biserica bisericilor precum trecutul nostru(...) oras pe care orice roman se cade sa-l vada(...), caci cine n-a fost aici nu poate sa strabata cu intelegere foile celor mai frumoase cronici", V. Alecsandri spunea: "Iasul este un teatru curios, decorat cu palate si cu bordeie lipite impreuna. Actorii lui sunt luxul si saracia". Pentru nostalgici, cea mai concludenta evocare este aceea a lui Sandu Teleajen:"Cine a plans intr-o carciuma din Iasi pentru un cantec de lautari, va ma plange. Cine a hoinarit in toamnele de aur prin podgoriile Cetatuiei, Galatei si Sorogarilor, va mai hoinari. Iar cine a crezut intra-adevar ca Iasul e gradini de talente mari, va crede si se va intoarce la el".
Despre Iasul lui Alecsandri, Iorga, Teleajen si a altora, printre care si al meu, va voi relata altadata. Astazi doar Stiati ca.......:
- prima atestare documentara interna se afla din vremea lui Alexandru cel Bun intr-un document din 1408, in acelasi an cu atestarea Bacaului si a Chisinaului:
-in Iasi, inca de la intemeiere, au convietuit alaturi de romani mai multe minoritati, carora iesenii le-au acordat respectul cuvenit? Astfel, in Iasi se afla una dintre cele mai vechi biserici armenesti din tara(1395), unul dintre cele mai vechi cimitire evreiesti ( cea mai veche piatra funerara are inscris anul 1467) si a fiintat cel mai vechi teatru evreiesc din lume "Pomul Verde", intemeiat in anul 1876 de Avram Goldfaden?
-Filarmonica Moldova functioneaza in cladirea fostului Institut Notre Dame de Sion (Sacre Coeur) si ca aici a concertat in anul 1847, Franz Liszt?
-Hotelul Traian a fost construit dupa planurile celebrului arhitect Alexendre Gustave Eiffel?
-prima Gradina Botanica a fost in apropierea Rapei Galbene si a fost infiintata in anul 1856 de cate Anastasie Fatu? Amenajarea actualei gradini a inceput in anul 1963, se intinde pe 100 de ha., are 10.000 de taxoni, un ierbar de 42.000 de coli, o biblioteca de 128.000 de volume si un mic muzeu?
- Barbu Lautaru este inmormantat in curtea Bisericii Zlataust?
-in Biserica Barboi, alaturi de mormantul primului domnitor pamantean, (dupa inlaturarea fanariotilor), Ionita Sandu Sturdza, se afla mormantul pasoptistului Alecu Russo?
-Grupul Statuar al Voievozilor ( o patre din statui sunt opera lui I. Jalea), din parculetul de langa Casa de Cultura a Studentilor, a fost amplasat ,intre anii 1934 si 1967, pe strada Pacurari, in fata Bisericii Prapadoamna?
-pe strada M. Kogalniceanu au locuit si se mai pastraza casele lor, M. Kogalniceanu (azi muzeu), Ionel si Pastorel Teodoreanu, Calistrat Hogas, Al. Philippide?
- pe strada Lascar Catargiu( fosta strada Karl Marx) de afla unele dintre cele mai frumoase case din Iasi: Casa Emil Racovita-azi Gradinita cu Program Prelungit, Casa Petre Balmus, Palatul Grigore Sturdza-azi Studioul Teritorial de Televiziune Iasi, Casa T. Bals, Casa Leon Bogdan-azi Studioul Radio Iasi, Casa Marzescu-azi Institutul de Istorie "A.D. Xenop0l", Casa Petre Andrei, Casa Sculy Logothetides-azi Institutul de Arheologie al Academiei Romane (in cealalta casa a faimosului avocat se afla Spitalul Pediatric TBC)?
-primul Ateneu Popular din tara a fost intemeiat in Iasi, in anul 1919, pe colina Tatarasi?
-Ulita Mare era actuala strada Stefan cel Mare, iar Copoul se numea Ulita Verde?
- in Iasi sunt 50 de statui si busturi, in afara celor din cimitire, incintele scolilor, bisericilor si manastirilor?
- in Iasi sunt 17 muzee, in afara celor din Palatul Culturii si a celor din manastiri?
Pe curand, nu inainte de a va spune Hristos a inviat si sa aveti parte de liniste, pace si bogatie spirituala!
Earnest

Niciun comentariu: