luni, 30 august 2010

FENOMENUL BERCA

Intr-o zi, ma intalnesc la Cafeneaua Subiectelor cu un amic, care m-a intrebat, cum as defini eu "Fenomenul Berca", termen foarte mult vehiculat prin cafenelele orasului.I-am raspuns ca acest termen defineste o persoana, actiunile si reactiile sale. Aceasta persoana actioneaza si reactioneaza conform caracterului ei. Este complexata, invidioasa, rautacioasa, uneori chiar rea, nerecunoscatoare, nestiind ce este loialitatea si prietenia. Se crede mai desteapta decat este, se revolta ca nu i se recunosc calitatile si meritele, ca nu i se acorda locul potrivit. De asemenea, este o persoana fara ideologie, dar cu “principii” pe care si le schimba, dupa cererile stapanului. Este tenace si joaca, atata timp cat o rasplatesti, dupa cum ii canti, dar se supara daca nu ii spui zilnic cat ii esti de recunoscator pentru importanta jocului ei in Marele Teatru al Lumii. Atunci te paraseste si uita ca a jucat de bunavoie, plecand la concurenta, rivali sau dusmani, gudurandu-se pe langa ei, lingandu-le ciubotele, iar dupa ce le capata increderea, intra in joc din nou, dupa alte “principii” si ideologii, in Marele Teatru al Lumii. In acelasi timp, persoana poate fi inteligenta, sireata, iti cucereste increderea, poate sa aiba ochiii albastri si se preface ca stie sa joace dupa cum ii canti. S-ar putea sa aiba chiar principii, o ideologie, doar un singur stapan si pentru el se pune in slujba multora, inspirandu-le increderea, spunandu-i fiecaruia:”il slujesc pe el pentru tine”.

In concluzie, “Fenomenul Berca” este o enigma si atunci cand nu poti dibui o persoana si nu-i intelegi reactiile si actiunile, il incadrezi in “Fenomenul Berca”.

La despartire, i-am spus amicului ca “Fenomenul Berca” este prezent pretutindeni, in politica, alaturi de noi la locul de munca, ne poate fi dusman sau cel mai bun prieten.

Pe curand,

Earnest


Un comentariu:

Tepii Ariciului spunea...

Berca, Diaconescu, Budeanu sau cum i-o mai chema se intalnesc tot mai des in societatea romaneasca. Au tupeu si sunt aroganti, pentru ca ei cred in lipsa memoriei colective si mai cred ca acst popor este idiot in totalitate!