sâmbătă, 26 februarie 2011

DE DRAGOBETE



In sfarsit am inceput sa ne mai luminam! M-am saturat ca toate televiziunile, revistele, anunturile publicitare sa faca propaganda doar la Valentine's Day. Anul aceata, s-au gandit si la sarbatoarea noastra romaneasca, Dragobete. Studentii au organizat in campusuri seri dedicate Dragobetelui, iar in Bacau chiar si MALL-ul a organizat sarbatorirea Dragobetului.
Dar oare cat stim despre aceasta sarbatoare?
Se spune ca numele ar veni de la "drag" si "bete" (vrabete, adica vrabioiul cel mare), ceea ce inseamna dragostea vrabioiului, pentru ca in aceasta perioada incepe imperecherea vrabiilor. Cum omul, in vechime, traia in armonie cu natura, o observa si o imita, au dedicat aceasta zi dragostei, a dragostei si devotamentului dintre cei ce urmau sa se casatoreasca, a dragostei fratesti. Multi stiu ca in aceasta zi, fetele se spalau cu apa rezultata din topirea zapezii, ca sa aiba tot anul tenul frumos, ca fetele si baietii plecau in padure sa culeaga ghiocei si viorele ( de aceea daruiti in aceasta perioada aceste flori, lasati trandafirii, garoafele, frezile pentru alte ocazii), dupa care fetele invitau baietii acasa, ca sa le arate cat de vrednice au fost in timpul iernei (o vorba romaneasca spune ca femeia este cheia casei, pentru ca ea rostuieste treburile casei, adica rostuieste mancarea, isi imbraca familia si casa, pentru ca ea tese panza si covoarele, ea coase hainele, fetele de masa si prosoapele de la icoane). Insa putin stiu ca in aceasta zi se legau fratiile si suroriile de sange. Ritualul se savarsea la un copac, de regula un mar sau un brad, unde se lasa un colac nanului, adica copacului. Aceasta legatura spirituala era mai puternica decat aceea de sange, pentru ca membrii familiilor celor infratiti nu se puteau casatori, pana la al saptelea grad, pentru ca se considera incest. De asemenea, sareau in ajutorul fratelui sau surorii de sange toti membrii familiei celui cu care s-a infratit. Fratia de dezlega pe patul de moarte, ca fratele plecat sa nu-l ia pe celalalt cu el, Dincolo.
Dragobetele se sarbatoreste la sfarsitul lunii februarie (incepand cu data de 24), pana la inceputul lunii martie, in functie de zona geografica, mai devreme in sudul tarii si in campie, mai tarziu in nordul tarii si la munte).
Intelegere, dragoste si armonie va doresc!
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: