sâmbătă, 18 februarie 2012

TRADITII SI OBICEIURI (IV). SAPTAMANA ALBA

Aceasta saptamana este ultima din Caslegele de Iarna (din latinescul caseum ligat "legarea branzei"). In aceasta saptamana se mananca din produsele de frupt: lapte, branza si alte produse lactate, oua si aluaturi, pentru a pregati organismul pentru Postul Mare, cu sufletul curat (alb, dupa expresia stramosilor). In unele zone ale tarii, se recomanda ca in prima zi din aceasta saptamana sa se tina post negru, pentru a scapa definitiv de soareci, iar prntru a scapa de purici trebuia sa se manance urzici. De asemenea, nu trebuia ca in aceasta saptamana sa se spele pe cap, daca voiai sa nu ai matreata si sa nu ti se albeasca parul. In aceasta saptamana, mai sunt doua sarbatori populare, Martea Ciorilor si Joia Furnicilor, care tin de cultul mortilor si de credinta ca stramosii luau infatisarea unor animale. Astfel, in Martea Ciorilor se dadeau ofrane ciorilor pentru ca sa se asigure semanaturile impotriva viermilor si insectelor, iar in Joia Furnicilor se punea pe un musuroi o turta unsa cu unt ca sa se asigure ca furnicile sa nu napadeasca gradina si casa. Saptamana Alba se incheie cu Lasatul Secului sau Zapostitul de Pasti. In aceasta zi, oamenii se adunau (in unele zone se mai pastreaza acest obicei), la rude, prieteni. Femeiele pregateau bucate din produse de branza, nelipsind niciodata laptele cu togmagi si invartitele, iar barbatii se ocupau de muzica. Se manca pe saturate, se bea si se dansa, pana nu se mai putea, pentru ca in acest post nu se fac petreceri. De asemenea, oamenii isi cereau iertare unii de la altii. Copiii care stranutau in aceasta zi primeau in dar de la parinti un ban sau un miel, un manz, un vitel, dupa posibilitatile fiecarei familii. De Lasatul Secului, mai avea loc si obiceiul Strigarea sau Strigatul peste sat, care consta in adresarea de catre doi sau mai multi flacai, aflati pe 2 dealuri sau in 2 copaci, in fata intregului sat, a unor ironii la adresa satenilor care incalcau morala traditionala, fiind un fel de tribunal traditional. Acesti flacai care strigau intruchipau spiritele stramosilor nemultumiti de comportamentul urmasilor! Si pe vremuri, cei ironizati chiar se rusinau!
Asadar, dragii mei cetateni onesti, care puteti posti cu trupul si cu spiritul, va doresc un post usor si rugati-va lui Dumnezeu, cerandu-i sa ne ierte si sa-si indrepte fata catre poporul nostru!
Pe curand,
Earnest

2 comentarii:

Ioana spunea...

Eu doresc in acest post, sa le vina in cap Presedintelui si acolitilor sai sa paraseasca aceasta tara. Sa ne lase in pace, sa ne hotaram lucizi si fara resentimente, cine sa ne guverneze! Nu ma mai intereseaza nici macar judecarea lor, pentru ca vor fi judecati cum trebuie de istorie si de justitia divina, cand vor trece in lumea de dincolo.

clemansa spunea...

A devenit traditie ca dupa Mosii de iarna sa urmeze acea perioada de purificare prin post care face bine mintii, trupului. E musai sa fii sanatos ca sa poti face acest lucru. Si mai este ceva...nu trebuie sa faci fala din acest gest. Nu ce bagi in gura e important, ci ceea ce scoti pe gura si mai ales ce faci impotriva semenilor tai. A sta cu crucea-n san si cu gandul pizmas in tine e mai rau decat daca mananci de frupt!Tara aceasta are traseul prestabilit. Dreapta cainta si curata rugaciune poate face ceva pentru mantuirea acestui neam. Sa ne rugam!