marți, 25 septembrie 2018

ŞTIAŢI CĂ (XVI)... DIN ISTORIE ADUNATE

Ramses cel Mare-războinic
... Ramses II , faraon al Egiptului între anii 1279 şi 1213 î.e.n, a fost tatăl al 100 de copii făcuţi cu reginele sale şi cu femeile din Haremul său numeros?
... anticii hinduşi au fost primii care au folosit inelele de logodnă şi că această tradiţie a fost ,,importată" de greci şi de romani, fiind semnul ,, proprietăţii vândute", până în secolul al IX-lea, când Biserica Creştină l-a adoptat ca simbol al fidelităţii?
... Henric I, regele Angliei între anii 1100 şi 1135, a stabilit unitatea de măsură ,, picior", după o treime din lungimea braţului său ( 31 inci/cm.)?
... naufragiul coloniştilor în Bermude în anul 1609 pare să fi fost sursa de inspiraţie pentru piesa ,,Furtuna" de Shakespeare?
... Armata Noului Model creată în anul 1644 de Oliver Cromwell în timpul Războiului Civil din Anglia a fost prima armată care a purtat uniforme regulamentare? Erau de culoare roşie, ceea ce înlesnea diferenţierea prietenului de duşman şi ascundea petele de sânge provenite din răni, prevenind astfel scăderea moralului.
... Leopold I, rege al Ungariei din anul 1655, al Boemiei din anul 1656 şi împărat al Imperiului Roman de Neam German din anul 1658, a fost un compozitor talentat şi un patron al teatrului, compunând muzică pentru reprezentările teatrale pe care le patrona la Curtea Imperială?
... japonezii şi-au pregătit invazia din anul 1942 în Malaya şi Singapore timp de 10 ani, infiltrându-se în regiune deghizaţi ca fotografi, negustori sau proprietari de bordeluri, fotografiind şi cartografiind peisajul în scopuri strategice?
... Wiston Churchil a statornicit folosirea termenului ,,quisling" de la Vidkun Quisling, liderul fascist norvegian, care a înlesnit invadareaNorvegiei de către Germania, pentru a-i denumi pe trădători? 
...Biserica Zanda a Adevăraţilor Apostoli ai lui Dumnezeu din Zambia cu cei 37 de membrii ai ei este cea mai mică biserică dintre cele 22.189 de secte creştine şi culte?
... U.R.S.S. ocupa 1/6 din teritoriul Globului şi cuprindea 102 de minorităţi, vorbindu-se, în afara limbii ruse, peste 100 de limbi?
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: