duminică, 28 octombrie 2018

TACHE IONESCU. 160 DE ANI DE LA NAŞTERE

Tache Ionescu
( n. 13 oct.1858, Ploieşti -m.22 iunie 1922, Roma)
     Pe 13 octombrie, s-au împlinit 160 de ani de la naşterea omului politic, juristului Tache Ionescu
   Tache Ionescu a fost o personalitate controversată, criticat de contemporani, pentru inconsecvenţa ideologică şi politică, trecând de la liberali la conservatori, după care a  devenit conservator-democrat.  A creat un model de program electoral, atunci când a candidat ca independent, în anul 1888, pe care contemporanii l-au numit ,, tachism”, devenit obiectiv pentru toţi grandomanii politici ( îndrăznesc să-l numesc un fel de  ,, sofism dâmboviţean”).  Nici în viaţa personală nu a fost prea discret. La bătrâneţe, s-a îndrăgostit de o doamnă măritată, cu 27 de ani mai tânără decât el. Este vorba de Adina Cordescu , care se  refugiase  la Odessa, cu familia, în timpul Primului Război Mondial. La începutul anului 1917, Take Ionescu deţinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri şi a  cerut învoire de la Ionel Brătianu pentru a merge la Odessa, pretextând  o întâlnire cu conducătorii ruşi. În realitate, se grăbea  să treacă graniţa pentru a-şi vedea iubita. Mai mult, s-a opus la adoptarea unei decizii care viza o intervenţie militară în zona Odessa, pentru stoparea bandelor bolşevice care făceau ravagii în Moldova, pentru a nu-i pune  în pericol viaţa Adinei.
   Însă, trebuie să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului! Trebuie să recunoaştem că a anticipat consecinţele Primului Râzboi Mondial: creşterea puterii S.U.A. în politica mondială ( renunţarea la Doctrina Monroe), creşterea influenţei în Europa, dar mai ales rolul pe care l-a avut la Conferinţa de Pace de la Paris, în recunoaşterea de către Puteri a  hotărârii românilor de a se uni într-un stat unitar.
   Dincolo de inconsecvenţa sa, de ambiţiile sale politice sau de greşelile pe care le-a făcut ca ministru la culte sau la finanţe, el a fost un român patriot, ceea ce astăzi e greu să mai găsim în rândul politicienilor, un  patriot adevărat.
   Multă trădare şi teamă există astăzi în spiritul politicienilor.  Trădează cei vânduţi sau cei care ţin de putere ori care vor să obţină putere, făcând promisiuni, trădându-şi poporul.  Se tem cei care nu au curaj şi demnitate naţională, fiindu-le frică de zicerele Europei ( adică de ale U.E.) şi de ale americanilor. Am pierdut ocazia de a ,,pune piciorul în prag”. Trei-patru românaşi trimişi de popor să ne reprezinte şi să apere interesele României sunt mai vocali şi mai puternici decât toţi ceilalţi şi şi-au creat în afară şi în ţară o reţea de propagandă mai puternică decât a celor care guvernează. Sunt manipulatori, corupţi şi credibili!. Ce face majoritatea, ce fac  românaşii, în general? Nimic. Stau acasă, se uită la televizor, bârfesc la cârciumă, la o cafea, petrec în cluburi, într-un cuvânt, nu le pasă. Nu se duc la vot, cârcotesc şi-şi înjură Ţara!
  Pe curând, 
  Earnest

Un comentariu:

Diana spunea...

imi placa tache ionescu ! felicitari pentru toata munca ta !