duminică, 6 septembrie 2009

STIATI CA...

Bineinteles ca stiti ca poporul roman este creator de valori si a fost primul in multe domenii de activitate, de cercetare cat si in creatii. Amintesc cateva "premiere" romanesti, cum ar fi : primul abecedar, primul registru matricol, prima racheta, primul avion cat si primul avion cu reactie, primul oras iluminat public, primul tramvai, prima cladire din beton, primul vagon pe sine, folosit in mine, primele cercetari si totodata fundatorii acestor stiinte: biospeologia, gerontologia etc. Insa sunt altele mai putin cunoscute sau mediatizate, pe care doresc sa vi le amintesc. Asadar, stiati ca:
1. Prima asezare protourbana a fost descoperita in Romania si apartine culturii neolitice Cucuteni, datata acum 6000 de ani?
2. Cea mai veche scriere este socotita aceea de pe tablitele de la Tartaria, datate cu 1000 de ani inaintea celor sumeriene socotite cele mai vechi ( tablitele de la Tartaria sunt datate acum 6000 de ani)?
3.Cei mai vechi "ganditori"au fost descoperiti pe teritoriul Romaniei si apartin culturilor neolitice Hamangia si Cucuteni, fiind datati acum 6000 de ani?
4. Centrul geometric al Europei se afla la varsarea Viseului in Tisa si acest lucru nu este controversat, in timp ce pentru stabilirea Centrului geografic al Europei sunt mai multe puncte de vedere, cum ar fi : Satu Mare, Rahau din Ucraina ( care de fapt face parte din Maramuresul istoric, parte cedata de catre Puteri, Ucrainei dupa Al Doilea Razboi Mondial), Vilnius, Minsk Suchowoda din Polonia sau Dealul Tillemberg din Cehia?
5. Centrul Romaniei este in localitatea Dealul Frumos, din comuna Merghindeal, judetul Brasov?
6. Meridianul 0 a fost intre anii 1464-1667 la Oradea, unde se afla primul Observator Astronomic din Europa? Navigatorii medievali stabileau pozitiile astrilor dupa hartile ceresti desenate la Oradea si ca, Cristofor Columb a traversat Oceanul Atlantic, folosind tabelele oradene? Meridianul 0 a fost mutat de la Oradea la Nurnberg, apoi la Paris si abia din anul 1882 este la Grenwich?
7. Oradea este cea mai veche cetate medievala din Centrul Europei?
8.Prima scoala de miniatura din Sud-Estul Europei a fost intemeiata in vremea lui Alexandru cel
Bun la Manastirea Bistrita?
9. Doua dintre cele 12 turnuri inclinate din lume se afla in Romania? Unul se afla in cetatea Mediasului si a fost ridicat in secolul al 15-lea si a inceput sa se incline dupa ce i s-a adaugat ultimul etaj, iar celalalt este turnul bisericii din Rusi, judetul Sibiu, ridicat in anul 1749, care s-a inclinat imediat dupa construire. Turnul inclinat din Medias se numeste Turnul Trompetilor denumire data de la muzicantii care, inarmati cu o trompeta, faceau de paza, mai ales pe vreme de furtuna, pentru a constata eventualele focare de incendiu, dar si pentru a anunta eventualii inamici ori pentru a saluta vizitatori importanti. Acest turn are o inaltime de 68,8 m., o deviatie de verticala de 2,28 m. si a fost , la vremea construirii a 15-a cladire, ca inaltime, din Europa. In acest turn, a fost tinut in captivitate in anul 1476, Vlad Tepes, in urma unui conflict cu Matei Corvin.
10. Turnul Eiffel a fost turnat la Uzinele Resita si doar ansamblat in Franta?
Si lista ar putea continua.....
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: