marți, 26 iulie 2011

DESPRE PARVENIT




Originea cuvantului "parvenit" se gaseste in verbul francez "parvenir", care inseamna "a reusi, a izbuti", deci parvenitul este persoana care a izbutit , a reusit. Insa, ca multe alte cuvinte, cum ar fi de pilda mediocru, si parvenit si-a pierdut sensul originar. Astazi, se intelege prin parvenit, persoana care a ajuns fara merite deosebite, prin mijloace neoneste sau printr-un concurs de imprejurari, la o buna situatie materiala, sociala si politica. Probabil, cuvantul parvenit si-a pierdut sensul odata cu crearea personajului Monsieur Jourdain, celebrul burghez gentilom al lui Moliere. Acesta este parvenitul francez, care vrea sa ajunga in societatea nobililor francezi, atat pentru pozitia sociala, cat si pentru prestigiu. Vrea sa invete de la un filosof, se straduieste, dar el nu poate fi decat un "burghez gentilom", amuzant si atat. Tipul de parvenit roman este Dinu Paturica, distrugator in totalitate. El vrea sa apartina societatii pe care o uraste, distrugandu-i pe membrii acesteia si impunand regulile lui mitocanesti , sfidandu-i valorile.

Parvenitul roman al zilelor noastre este total. El a parvenit material, social si ca urmare a acestor doua pozitii, intra in politica si pretinde functii politice si administrative, pentru ca a cotizat. Dar nu se opreste aici. Vrea si titluri stiintifice: plateste si obtine doctorate in domenii despre care hahar nu are! Si aceste titluri i le acorda niste elite, hamesite si scarbite de lumea lor, care se darama si care nu mai are nicio valoare. Daca se vrea o lume semidocta sau analfabeta, o lume a nonvalorilor, de ce,ma rog, sa nu-si aleaga ei pe cei care o vor construi! Acesti parveniti sunt uneori amuzanti ca Monsieur Jourdain, Becali zilelor noastre, dar majoritatea sunt mai distrugatori si mai periculosi decat Dinu Paturica. Din pacate, acestia ne domina, ne conduc, ne judeca, hotarasc pentru noi. Am ajuns sa traim intr-o societate mlastinoasa, care ne atrage in jos, ne murdareste, care ne-a prins in vartejul ei cleios, din care nu mai poti iesi. Straluceste aurul de pe mainele acelor carora s-a dat acest popor, cu buna stiinta, crezand in sloganuri de tip "sa traiti bine", "jos coruptia", preferand sloganul in locul valorilor, pentru ca intotdeauna au fost urati cei mai destepti si au fost iubiti si aclamati parsivii si golanii!

Nu am sa inteleg niciodata, de ce poporul meu are o memorie colectiva scurta, de ce uita binele facut si vrea continuu sa se autodistruga. Poate ma faceti voi, cititorii mei onesti, sa inteleg acest lucru!

Pe curand,

Earnest

3 comentarii:

Mahalagiul spunea...

Stiti ce ati uitat sa spuneti, domnule Earnest?
Ce fac odraslele parvenitului?
1. Alearga pe trotuare cu masina oameni onesti si urineaza pe troite.
2.Distrug parcuri la petreceri, dar nu participa la plantarea de copaci.
3. Cheltuiesc bani in cluburi sau prin tari straine, unde chipurile isi fac studiile, pe care nu le mai echivaleaza in tara, pentru ca aici totul este lipsit de calitate si nimic nu este cool, pe placul lor.
4. Se iau la harta cu organele de ordine, sfideaza legile, incalca orice regula, pentru ca sunt fiii sau fiicele lui tata si ai mamei.
5. Vand ilegal masini, tigari.
6. Se drogheaza sau se ocupa de comercializarea lor sau a etnobotanicilor
7. ETC.
8. Oricum nu muncesc, nu invata, sunt pusi pe cheltuit si mai ales pe capatuiala prin mijloace mai necinstite decat ale parintilor, prima generatie de parveniti.

Anonim spunea...

ETC. inseamna odrasle care cer taxa de protectie sau care conduc masini fara sa aiba carnet de conducere si baga spaima in cetateni?

Anonim spunea...

Eu ma consider parvenit

Din cauza ca sunt prea interesat de trairile interioare ale mele.
Caut sa muncesc cat mai putin si sa obtin bani cat mai multi.