vineri, 11 septembrie 2015

REFUGIAȚII SIRIENI

Războiul civil din Siria
 În ultimele luni, Europa este într-un mare impas: migrarea dinspre unele țări arabe, ca refugiați, a unui număr mare de oameni persecutați religios și politic. Majoritatea sunt sirieni. Analiștii politici români au făcut diferite analize, în general, manifestând prudență în elaborarea unei concluzii.
  Încerc și eu, ca cetățean onest, să-mi pun întrebări pe care vi le împărtășesc, sperând, că și dumneavoastră, ca și mine veți medita asupra acestui mare fenomen, care ne-a luat prin surprindere.
Refugiați sirieni
 Știm că religia musulmană are două mari confesiuni:șiismul și sunismul. În cadrul șiismului, au apărut mai multe curente, care s-au îndepărtat de principiile înscrise în Șaria, cum ar fi aleviții în Turcia, druzii în Liban sau alauiții, în special în Siria. Aceștia din urmă, au luat multe influențe din creștinism, consideră că în Șaria sunt multe principii pe care nu le găsesc în Coran, au propria lor carte de rugăciuni (Kitab al Maju), nu au niciun loc de cult. Aceștia sunt în cea mai mare parte, agricultori și nu sunt recunoscuți ca fiind musulmani de către suniți, care reprezintă în Siria un procent de 73 din populație. Ei au fost încurajați în timpul protectoratului francez dar mai ales după anii 70 ai secolului trecut, în vremea Președintelui Al-Assad, el însuși alauit, membreu al Partidului BAASAD ( susținut de URSS), dar în contradicție cu gruparea irakiană a partidului condusă de Saadam Hussein, de aceea s-a aliat cu SUA în războiul antiirakian. Al-Assad, prin reformele pe care le-a înfăptuit, a democratizat țara, a dezvoltat economia, a început un proces de occidentalizare a Siriei, în special prin promovarea femeii, acestea ocupând funcții, putând urma orice formă de învățământ superior, dar și-a înlăturat rivalii prin terorism, ceea ce a determinat înlăturarea treptată a regimului democratic și instaurarea unei guvernări autoritare.  După preluarea puterii de către fiul său, Bashar al Assad, a fost instaurat un regim dictatorial, iar primii  înlăturați au fost alauiții. Conflictele între democrați și susținătorii noului regim, între suniți și alauiți s-au accentuat în anul 2011, când a fost declanșat Războiul Civil, începându-se cu manifestări de stradă, ajungându-se la atacuri teroriste, lupte pe stradă, asasinate etc. Susținătorilor noului regim, li s-au alăturat și minoritățile naționale din Siria, în special, kurzii. Primul val de refugiați a început în anul 2012, aceștia plecând în Turcia și în Liban. Intervențiile O.N.U., ale Ligii Arabe sau ale Papei ori ale diferitor state, care au încercat și calea boicotului economic ( nu s-a mai importat petrol din Siria) nu au avut niciun efect. Se știe însă că  Siria este unul din finanțatorii statului islamic Isis.
 Să revin la refugiații sirieni. I-am văzut la televizor. O parte sunt oameni necăjiți, cu copii, care sunt mai mult ca sigur alauiți sau chiar suniți dar democrați. Printre ei sunt mulți tineri, bărbați frumoși, vorbitori de limba engleză și probabil și de limbă franceză, instruiți. Aceștia, dacă sunt împotriva noului regim, nu ar fi firesc să lupte de partea democraților, ca să-și apere principiile? De aceea, mă gândesc că nu sunt nici teroriști, dar sunt musulmani convinși, pașnici, care consideră o altă cale de a răspândi musulmanismul, și anume, pe calea pașnică, prin căsătorii cu femei creștine. Sunt frumoși, fermecători, au o cultură occidentală pe o structură musulmană și pe valul persecuțiilor din Siria sensibilizează femeile occidentale exaltate și impresionate de fenomen  Se știe că în Coran se acceptă căsătoria dintre un musulman și un creștin cu condiția ca persoana creștină să fie convertită la musulmanism. Se opune cineva în fața puterii dragostei? Despre arabi, se spune că sunt bărbați virili, dar indiferent de educație, ei tot musulmani rămân, așa cum se întâmplă cu orice musulman, indiferent de ce nație este: turc, kurd, indian. sau iranian ( vezi cărțile lui Betty Mahmoody).
  Așadar, eu, Earnest-cetățean onest, am mari îndoieli, privind motivele invaziei  sirienilor înspre Europa! Mă întreb, cine profită și cine s-a infiltrat printre refugiați și cu ce scop: cu cel pașnic presupus de mine sau cu cel terorist presupus de unii analiști?. Oricum, religia stă pe primul loc, după care urmează refacerea Califatului Arab. Au trecut aproape 1000 de ani de la declanșarea cruciatelor! Începe era semilunei împotriva crucii?
Pe curând, 
Earnest

3 comentarii:

vzmirifis spunea...

pai sa vedem ,atat in coran de orice neam sau orice interpretare sunt aceleasi zece porunci pe care trebuie neaparat sa le urmam ,ca si in biblia noastra . eu ,pur observator,nu incerc sa ma implic nicidecum in judecata fiecarui sau a unor grupuri de fiinte,scuzati-ma oameni .dar atat timp cat spune o porunca sau o afirmatie a unai zeitati ,oricare ar fi ea, ca sa nu ucid, apoi iertati-ma,dar,nu vad cale de intors spre orice altceva in afirmatiile acestor carti .si sa nu uitam,ca in biblia oltodoxa sau in biblia fericita a ,stiti dvs ,ca insusi isus cristos,personaj care apare atat in coranul sunit sau shiit ,alaunit ,ca singurul producator de minuni, spune la un moment dat cand a fost acuzata ,o femeie de preacurvie si trebuia omorata cu pietre ,asa "sa arunce primul piatra cel care se crede total nevinovat " , de aceea fara sa injur fara sa am cea mai mica urma de compatimire ,atat pentru ortodocsi,cat si pentru catolici ,musulmani sau orice neam or fi,eu ateu pane la dumnezeu asa cum am fost invatat de parintii mei ,ortodocsi ,botezat ortodocs ,prin libera alegere a unui dumnezeu care imi inspira doar dragoste,iubire,asa cum am inteles sau am invatat de la parinti,deschis sunt pentru cei care vor o cale pe care eu o urmez,dar de va vrea dumnezeu sa ma ierte ,va fi vai si amar de cei care ma vor insela ,urmandu-macu alte interese .sau cum sa va explic ,hmm tot printr-un proverb,apropode ceea ce am scris ,puteti macar daca intelegeti ceva,toti cei care vor citi aceste randuri ca sunt acela care inca ezita intre "cainele care latra nu musca" si "pisica blanda zgaraie rau " !

Earnest spunea...

Dar cine a jecmanit ani de zile popoarele musulmane? Acum, occidentalii sa suporte consecintele! Le-a placut petrolul lor, pietrele pretioase, aurul, bumbacul , baile publice, distilrea alcoolului si multe altele pentru care nu le-au dat niciun ban. Mai mult, le-au impus limba si au vrut sa-i faca crestini. Acum cer si ei de la occidentali bunuri, fara sa munceasca, si-i vor musulmani. Sa taca Occidentul si sa nu ne impuna noua un numar de refugiati pe care sa-i adapostim, caci noi nu am avut niciun profit de la ei, din contra, Ceausescu a angajat statul roman la refacerea economiei lor, dupa obtinerea independantei, i-a imprumutat cu bani pe care nici pana astazi nu ne-au fost inapoiati!
Iar in ceea ce priveste poruncile la musulmani, daca le incalci in numele lui Allh, nu se considera pacat. De aceea, teroristii,inainte de a omori pe asa-zisii rebeli, rostesc formula "magica": "In numele lui Allah".
Earnest

vzmirifis spunea...

intortocheate sunt caile Domnului,oricare ar fi El,si noi nu le prea intelegem ,dar asa de tare ne place sa discutaaaamm ! pai daca in trecut acum jmii de mii de ani am inceput un drum sa construim,spre stiu eu ce,paradis,rai ,in fine si dumneavoastra,vreti acum sa caut bolovanii pusi de inaintasii mei sa fac o carare separata doar ptr neamul meu ? pai trecut-au anii chiar de-as avea o mostra n-as fi sigur care bolovan sa-l scot din drumul acela sa pun in cararea mea .dumnezeu dupa cum am invatat eu vrea indreptarea pacatosului nu pedepsirea lui.ci aici la noi daca avem oameni cu buna credinta si cu cap ,parerea mea e sa conntinuam cu canalul Siret-Baragan,poate si cu cel Bucuresti-Giurgiu,de ce nu sa facem inca o autostrada,stiu eu una la care se gandesc altii mai de mult ,Bucuresti-Suceava,poate Brasov-Iasi hahaha si pot sa va enumerez cate lucruri sunt de facut pana la iarna,?AAA vine iarna-trebuiesc dezapeziri ,hahaha nu ne-ajunge o china si o indie intreaga sa terminam cat e de facut in tara noastra .Dar asa cum am zis sa fim de acord in conditiile noastre nu sa tinem in spate cateva mii de oameni care nu fac nimic
Pe mine personal nu ma incalzeste cu nimic daca toti datornicii trecutului mi-ar da aurul sau banii inapoi.ce sa fac cu ei,oricum eu si nici dvs nu ati putea decat sa ii admirati,aurul sau banii,altii,si cred ca stiti la ce ma refer ,se vor sau vor avea impresia ca se bucura de acestea .
formula magica ---mda--- cand a coborat moise de pe munte ,cu carca plina de pitra pe care erau inscrise poruncile ce i-a raspuns dumnezeu cand l-antrebat Moise ce sa faca ? alea zece sunt indeajuns . nuuu? restul bibliei la care fiecare gaseste bo interpretare dupa pregatire,visele sau dorintele lui ,mie ,doar mie si doar eu personal sunt de parere ca sunt doar comentarii la cele zece porunci .adica un fel de discutii filosofice sau nu ,asisderea cam cu ce facem noi acum :incercam sa ne convingem ,sa ne exprimam pareri sau sa facem schimb de informatii,poate poate Dumnezeu ni se va arata si noua sau ne-ar face fiecaruia o lume asa cum si-o doreste fiecare dintre noi .nu sunt de-acord nici cu diferitele interpretari ale coranului,nici cu sharia ,nici cu popii nostri,e-adevarat ca am invatat multe din biblie si le aplic in viata dar ma limitez doar la cele zece porunci daca e sa cred in ceva .cat despre isis ,stat musulman? inca nu prea pot sa ma exprim ,dar istoria pe undeva si cred ca stiti mai bine ca mine,nu prea vi se pare ca a-nceput sa se repete ?poate gresesc,sa tacem si sa privim ce se-ntampla,viitorul incepe cand se termina prezentul,ziua de maine
tare ma tem ca e la un deceniu daca nu mai mult distanta .