duminică, 28 ianuarie 2018

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (XXXV). MIRCEA PĂCURARIU, POLITICA STATULUI UNGAR FAȚĂ DE BISERICA ROMÂNEASCĂ DIN TRANSILVANIA ÎN PERIOADA DUALISMULUI (1867-1918)

Mircea Păcurariu. n.30 iulie, Ruși, Hunedoara
 ,,Părintele Profesor Academician Mircea Păcurariu este perceput spiritual ca un mare dar al lui Dumnezeu pentru Biserica Ortodoxă Română, tocmai pentru că sfinția sa a înmulțit darurile primite de la Dumnezeu şi le-a pus în slujba Bisericii, fiind astăzi o vie şi intensă conștiință de slujire eclesială, un specialist de renume în Istoria Bisericii Ortodoxe Române, un promotor erudit şi pasionat al spiritualității ortodoxe în ţară şi în contactele cu istorici şi teologi din străinătate."
† Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)

Mircea Păcurariu este una dintre marile personalități științifice ale B.O.R. a fost profesor universitar la facultățile de teologie din Iași și Sibiu, Decan al Facultății de Teologie "Andrei Șaguna" din Sibiu,  este membru titular al Academiei Române. Mircea Păcurariu este cunoscut, în special,  pentru valoroasa sa lucrare ,,Istoria Bisericii Ortodoxe Române", prima sinteză a istoriei creștinismului în spațiul românesc. Deosebit de valoroase sunt  și lucrările ,,Legăturile Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania cu Țara Românească și Moldova în secolele XVI-XVIII ", ,,Sfinți daco-romani și români", ,,Dicționarul Teologilor Români" și nu în ultimul rând, lucrarea pe care v-o recomand astăzi.
     ,, Politica statului ungar față de Biserica Românească din Transilvania în perioada dualismului (1867-1918)" mi-a fost recomandată și împrumutată de o colegă, căreia îi mulțumesc încă o dată, și pe această cale. Această carte a apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Sibiu, în anul 1986 și pe lângă o Întroducere, În loc de concluzii și 5 capitole, cuprinde , în Anexe, documente, dintre care unele sunt publicate pentru prima dată.
     Ideea principală pe care profesorul universitar Mircea Păcurariu o prezintă și o dezvoltă, argumentând-o cu fapte și documente este politica statului maghiar de deznaționalizare în perioada dualismului nu numai a românilor din Transilvania, ci și a minorităților naționale de aici: sârbi, sloveni, slovaci, croați, ruteni. Statul maghiar a folosit toate mijloacele, pentru a-și înfăptui politica, începând cu falsificarea recensămintelor și continuând cu maghiarizarea numelor personale, a numirilor de localități, cu desființarea învățământului în limba română, chiar și a celui confesional, deportarea și întemnițarea a numeroși preoți și intelectuali români, colonizarea cu elemente maghiare a zonelor locuite de grupuri etnice, atragerea credincioșilor ortodocși și greco-catolici la romano-catolici, reformați și unitarieni.
    De asemenea, profesorul universitar Mircea Păcurariu însistă asupra rolului pe care l-a jucat Biserica Românească din Transilvania în Războiul de Independență din 1877-1878, în lupta de rezistență a românilor împotriva politicii de deznaționalizare a statului maghiar, în activitățile pentru unire și independență, înainte și mai ales în timpul Primului Război Mondial, prezintă activitatea preotului Vasile Lucaciu la București, pentru a convinge autoritățile, pentru intrarea României în război, alături de Antanta și apoi ca ,,ambasador" al românilor în SUA, Italia, Franța, pentru a face cunoscute pretutindeni revendicările românești.
   Având în vedere faptul că Patriarhia Română a declarat anul 2018  „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, m-am gândit să vă recomand această carte, pentru a se cunoaște o parte din suferințele îndurate de strămoșii noștri și lupta acestora pentru unitate și independență națională a tuturor românilor.
Pe curând,
Earnest

5 comentarii:

Diana spunea...

Citesc cu placere tot ce scrii pentru ca esti foarte bine informata si iti admir insistenta de a nute lasa. Aici esti un exemplu pentru mine

Diana spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cristina spunea...

Oare cei de la #Rezist au citit sau vor citi aceasta carte? Poate asa vor intelege si ei ce inseamna sa fii cu adevarat roman!

Vocea Poporului spunea...

Crintina,
N-aș crede. Majoritatea sunt fie ignoranți, cu toate diplomele lor, fie mercenari.

Diana spunea...

Foarte interesant tot ce scrii