miercuri, 8 august 2018

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (XLII). BANDI, ACUZAȚIA

,,  Chiar nu-ți dai seama că societatea groaznică în care trăim a învățat poporul ăsta să verse lacrimi la comandă? Chiar nu vezi că am ajuns cu toții niște actori? ( Bandi, ,,Scena")


      Dacă suntem în vacanță, musai ! trebuie să citim proză scurtă! Cu acest gând, vă recomand culegerea cu șapte  povestiri ale nord-coreeanului Bandi, publicate în anul 2014 la Seul  și traduse în România , din limba coreeană de Iolanda Prodan și editate în anul 2017 de POLIROM.
      Bandi  ( în limba română înseamnă ,, licurici")  este un pseudonim al unui scriitor nord-coreean, născut în anul 1950 în China, unde părinții lui se mutaseră în timpul Războiului de Independență din Coreea. După terminarea războiului, familia lui Bandi a revenit în Coreea de Nord.Încă din anii 70 ai secolui trecut, Bandi începe să publice în revistele literare din Coreea de Nord, dar după anul 1994, când moare Kim II- sung, Bandi devine un scriitor dizident. Cele șapte povestiri din acest volum au fost trimise clandestin în Coreea de Sud, unde au fost publicate și apoi traduse în mai multe limbi. Nicio povevestire din acest volum nu are titlul ,, Acuzația". Volumul a fost numit de autor ,, Acuzația", pentru că toate povestirile acuză, direct sau indirect, regimul dictatorial nord-coreean. Fiecare povestire este o frântură din viața unor coreeni, aparținând diferitor clase sociale ( de fapt, în Coreea, clasele sociale sunt clasificate, din anul 1957, în trei categorii, după atașamentul față de regimul comunist: prietenoase, neutre/ambigue și ostile, care la rândul lor sunt împărțite în 55 de subcategorii). Personajele, devotate partidului și conducătorului iubit, au o iluminare, atunci când trec printr-o traumă familială, se revoltă, recunoscând că trăiesc în minciună, în ipocrizie și acuză tacit sau public regimul comunist, preferând deportarea sau sinuciderea. Nu vă relatez traumele personajelor, care determină trezirea lor la realitate, pe care o simțeau zilnic dar nu și-o recunoșteau din teamă, preferând să trăiască  iluzoriu, pentru a vă trezi interesul pentru aceste povestiri. Merită să le citiți și vă garantez că nu o să regretați!
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: