duminică, 17 martie 2019

DESPRE SIMBOLURI (VII). SIMBOLURI BUDISTE (I).ROATA

Roata de rugăciuni
 După ce v-am prezentat simbolurile creștine, m-am gândit să vă prezint câteva simboluri din alte religii, având în vedere faptul că ne place să călătorim și să cunoaștem culturi din afara spațiului european. 
   Roata este cel mai important simbol budist, dar, după cum știm, aceasta a fost un simbol puternic în religiile antice, reprezentând ciclul vieții, Soarele sau Timpul.  În budism, sunt mai multe tipuri de roți, fiecare cu semnificația ei, acestea fiind preluate, mai târziu, de hinduism și de zoroastrism
ROATA CU 12 SPIȚE este roata lunilor anului sau cei 12 Adityas, ca zei ai Soarelui. În Rig Veda, se spune că în fiecare lună a anului, este un alt Aditya care strălucește ca Dumnezeu-Soare. Indra, Surya distrug inamicii zeilor, Dhata creează ființe vii,  Parjanya  dă ploaie, Tvashta trăiește în copaci și ierburi, Pusha face ca grăunțele de creștere să crească, Aryama este în vânt, Bhaga este în corpul tuturor ființelor vii, Vivasvana este în foc și ajută la gătit mâncarea, Vishnu distruge și el inamicii zeilor, Amshumana este din nou în vânt, Varuna, este în apele curgătoare și Mitra este în lună și în oceane.
Dharma Chakra
ROATA CU 8 SPIȚE  sau Roata Legii ( Dharma-lege Chakra-roată), simbolizând puterea spirituală și iluminarea, este reprezentarea neiconică a lui Budha. Ea face referire la propovăduirea lui Budha la Benares, când a pus în mișcare Dharma Chakra: cercul simbolizează perfecțiunea, iar cele 8 spițe sunt cele 8 credințe nobile, calea spre iluminare și Nirvana: credința dreaptă, valorile, cuvântarea, conduita, existența, strădania, conștiința și meditația. Această roată apare uneori pe urma de picior a lui Budha și în mudra dharmei chakra pe care Budha o face cu mâinele ( după cum acesta este reprezentat în unele  portrete).
  ROATA DE RUGĂCIUNI  este simbolul puterii textelor sfinte și al forțelor creative generate de roată. Ea are forma unei tobe cilindrice la care este atașat un mâner. Aceasta este înconjurată de un sul de hârtie sau de pergament protejat de un strat metalic, pe care sunt înscrise mantre. Când roata este răsucită în sensul acelor de ceasornic, efectul de rotație este considerat ca o simulare a darului rugăciunii pentru Rai.
  Pe curând,
  Earnest


Un comentariu:

Oana spunea...

Voi reține toate acestea, când voi merge în India sau Cchina ori în orice templu budist. Mulțumesc!