luni, 6 mai 2013

SOCIETATEA PESTRIȚĂ ÎN CARE TRĂIM

Trăim într-o societate pestriță, de moravuri, atitudini, cultură, obiceiuri. Aceasta este valabil și pentru alt spațiu, nu doar pentru cel românesc.
    Guvernul ne-a dat o minivacanță, cu două zile care se vor recupera, când majoritatea se va preface că muncește. Fiecare s-a gândit să profite de această minivacanță, în felul lui, după convingerile sale morale sau religioase.
   Unii moderatori de programe TV și invitații lor s-au băgat în seamă și au comentat, după cultura fiecăruia, despre semnificația zilei de 1 Mai, a Sărbătorilor Pascale, despre comunism și perioada interbelică, despre politicienii de astăzi și cei de ieri, despre monarhie și republica. Râsul-Plânsul! Și când mă gândesc că acești pseudointelectuali câstigă la o singură emisiune de zece ori mai mult decât câștig eu într-o lună, mă revolt ( nu împotriva câștigului lor, ci pentru faptul că sunt plătiți pentru pseudocultură)!
Proprietarii de hoteluri și pensiuni au profitat din plin, oferindu-le oaspeților, în Săptîmâna Mare, bucate tradiționale de post sau de 1 Mai ori de Paști, înainte de a fi Paști. Pe grătare incinse, sfârâiau cârnații, micii, carnea de miel, porc sau pui, poluând aerul curat, în ziua de 1 Mai și în Vinerea Mare. Probabil, cu toții erau catolici.
    La mare, tinerii dormeau pe plajă, înconjurați de sticle golite de conținut. Așa știu ei să se distreze; se îmbată și adorm pe unde apucă. Un tânăr, îmbuibat de alcool, țipa în microfonul reporterului, chemându-i pe toți să vină la Vama Veche. Pe cine îi chema? Pe tinerii care abia au bani să-și plătească căminul la facultate sau pe cei care muncesc, de dimineață până seara, pentru un salariu de subzistență? Altul spunea că a cheltuit, într-o seară, 10.000 de lei. De unde avea acel tânăr atâția bani? Cum au fost câștigați de el sau de părinții lui? Este problema lor, nu a noastră! A noastră, a tuturora, este lipsa de educație, faptul că nu au respect față de mediul în care trăiesc, mizeria pe care o lasă în urma lor, vulgaritatea în limbaj, în îmbrăcăminte și atitudini, lipsa lor de moralitate și mai ales, lipsa de responsabilitate!
   În timp ce unii dansau cu sticlele în mâini și cu șnurul în fund, alții refăceau Drumul Crucii, în timp ce alții se distrau în pensiuni, jucau table ori își plimbau copilașii prin parcuri,  alții se luptau cu focul, cu apele sau cu sărăcia. Ce păcate au săvârșit acești oameni, în această lume sau în alta, de au trebuit să plătească în Săptămâna Patimilor, cu agoniseala de o viață? Sau poate sunt aleși de Iisus să sufere, pentru a se mântui! Nu știm care este vrerea și judecata lui Dumnezeu!
   Mă uitam îngrozit la accidentele de mașini din aceste zile! Tineri de 19 ani sau cu puțin peste această vârstă, vitezomani, înzestrați de părinții lor cu bunuri materiale, și-au pierdut viața. Ei au fost de vină sau acei care le-au dat totul de-a gata, educându-i pentru o lume a valorilor materiale, uitând de cele morale și spirituale?! Nu știu și mă întreb, ce generație creștem? Cineva mi-a trimis un e-mail: " Cu durere în suflet vă aducem la cunoștință că a încetat din viață Doru de Muncă". Eu cred că au încetat din viață mai multe doruri și au înviat lenea, imoralitatea, indiferența, iresponsabilitatea, incultura, pseudocultura, analfabetismul. Mi se pare, pe zi ce trece, că în societatea pestriță în care trăim, negativul se întinde repede, ca o pecingine, înghițând pozitivul.
   Nu vreau să apuc să trăiesc într-o societate a cenușiului, pentru că nu pentru aceasta a inviat acum două mii de ani, Iisus Hristos  și de atunci învie, în fiecare an!
HRISTOS A INVIAT!
Pe curând,
Earnest

3 comentarii:

Anonim spunea...

Adevarat a inviat! Continuarea la .... Doru de Munca" e un sir lung de morti: Bunul simt, Bunatatea, Generozitatea, Lucrul bine facut, Onestitatea etc. Lumea valorilor s-a subtiat rau de tot. Nu le mai cautam fiindca sigur nu le mai gasim decat prin locuri ferite, stolite pe la dos. Celor de la putere, care au in mana posibilitatea de a da si altora lumina, nu le pasa. Au nevoie de multime si prostime.

Tepii Ariciului spunea...

Se stie dintotdeauna ca prostimea poate fi manipulata, numai ca la noi, in ultimii ani, prostii au manipulat pe destepti. Niste pseudointelectuali au reusit sa prosteasca minti ale unor personalitati, pe care romanii le socoteau luminate,in asa fel incat sa creada ca scaparea Romaniei vine de la prosti, semianalfabeti, smecheri de mahala. S-a ajuns sa se spuna ca lumina vine de la Elena, iar in acea sala nu erau doar idioti si blonde.

Profesorul spunea...

Nu politicienii sunt de vina de lipsa de responsabilitate a unor copii prost crescuti, care, atunci cand ajung majori, sunt iresponsabili si nu au valori la care sa se raporteze. Primul model pe care il are copilul de la nastere este propria familie, apoi vin modelele din exteriorul familiei. Nu politicienii ii indeamna ce modele sa aleaga. Scoala nu face suficienta educatie, pentru ca pe toti ii intereseaza cati elevi iau note mari la evaluare, cati copii iau bacul, dar pe putini ii intereseaza cati absolventi sunt buni cetateni si responsabili. O societate care nu face educatie, ci face din orice doar un castig ( vezi emisiunile de prost gust , care au o mare audienta si cu cat sunt invitati fel si fel de analfabeti, dubiosi prin moralitate, cu atat este audienta mai mare), nu are sanse sa supravietuiasca.
Nu stiu daca mai este ceva de facut atat la noi cat si in alte tari. Marele rau a venit din afara si ai nostri au adoptat modelele lor, ca si cum nu ar fi fost suficiente ale noastre!