marți, 5 noiembrie 2013

DESPRE SUPERSTITII (II).PASARILE (1)

IMAGINE DE PE INTERNET
  Din vechime pana in prezent, s-a crezut si se mai crede ca pasarile poseda calitati magice, pentru ca zboara si astfel sunt mesagerele fortelor supranaturale.
  Stramosii nostri romani aveau preoti speciali numiti auguri, care faceau auspicii, adica preziceau viitorul, dupa zborul pasarilor. Augurul statea in picioare intr-un loc sacru, impartea cerul in 4 si astepta sa apara o pasare notand de unde venea, in ce directie se indrepta si unde disparea in final, interpretand toate aceste lucruri. Astfel, pasarile care zburau la dreapta indicau un rezultat pozitiv, cele care zburau la stanga cereau masuri de precautie si amanari la actiunile propuse. Pasarile care zburau direct catre augur preziceau ca urmeaza vremuri bune. Pasarile care se indepartau indicau o lipsa de oportunitate in viitorul apropiat.  Cu cat pasarile zburau mai sus, cu atat era mai bine, ca si  cantatul pasarilor in zbor ( aceasta indica un moment bun pentru inceputuri). De asemenea, romanii mai practicau alectromantia ( aceasta divinatie o intalnim in antichitate si la greci si gali, iar din perioada medievala pana in zilele noastre, la irlandezi). La aceasta divinatie, se foloseau gaini sau cocosi, se trasa un cerc in care se faceau diferite semne, de la literele alfabetului la simboluri sacre, se aruncau graunte si se urmareau gaina sau cocosul, interpretandu-se dupa directia de unde ciuguleau, literele si cuvintele formate ori simbolurile.
  Astazi, in toate culturile, sunt persoane care mai cred in rolul prevestitor al pasarilor, unele dintre aceste credinte au si o explicatie stiintifica, cum ar fi prevestirea ploilor de catre ciorile care zboara in cerc, cat mai aproape de pamant, ele simtind venirea ploii. Mai jos, va voi relata cateva superstitii legate de cele mai cunoscute pasari.
Barza. Berzele traiesc pana la 17 ani si isi construiesc cuiburile in acelasi loc ca si in anul precedent. Ele aduc noroc proprietarului locului unde isi construiesc cuibul. Este de bine daca isi construiesc cuibul pe casa. Daca o barza trece in zbor pe deasupra casei  sau poposeste pe casa, e semn ca in curand, acolo se va naste un copil. Daca persoane necasatorite vad pentru prima oara in acel an 2 berze in cuib, inseamna ca isi vor gasi perechea, daca vad doar o barza, inseamna ca si in acel an vor fi singure. Astazi barza este simbolul si protectoarea Alsaciei
Bufnita. Daca la greci bufnita era socotita pasarea inteligentei, romanii o considerau pasarea prevestitoare de moarte, dupa cum astazi la romani si la alte popoare este socotita cucuveaua. Urletul bufnitei a prevestit moartea lui Caesar, Octavian Augustus si a lui Agrippa. In Burgundia, bufnita este simbolul si protectoarea acestei regiuni.
 Se mai crede si astazi ca vrajitoarele se pot preschimba in bufnite. Se spune ca e de rau augur sa auzi un tipat de bufnita in timpul zilei, iar daca o vezi in timpul zilei ti se va intampla o mare nenorocire.Daca o bufnita tipa in apropierea casei tale, trebuie sa arunci sare in foc ca sa eviti necazurile. In Tara Galilor, se crede ca daca a tipat  o bufnita, o fata din satul respectiv si-a pierdut virginitatea. Daca o bufnita se asaza pe acoperisul casei, inseamna ca cineva din casa va muri. Pana de bufnita este o amuleta cu mari puteri, de aceea daca gasesti o pana trebuie sa o pastrezi la loc sigur si sa o folosesti la nevoie.
Cotofana. Cotofenele sunt si de bine si de rau. Depinde de numarul lor. Astfel, daca vezi o singura cotofana este semn rau si poti alunga necazul salutand-o cat mai prietenos, ridicand o mana sau dand din cap.  O alta posibilitate este sa iti faci semnul crucii sau sa iti incrucisezi degetele. Daca vezi 2 cotofene, este voiosie, daca vezi 3, e semn de nunta, 4 cotofene aduc o nastere, 5 cotofene aduc bogatie, in timp ce 6 cotofene aduc saracie.
  Va doresc sa vedeti 5 cotofene, ca poate scapam de criza si de saracie.
Pe curand, 
Earnest

3 comentarii:

Unknown spunea...

Multumesc Earnest,
Cu Cotofenele mai dat gata si multumesc pentru urare. Apai tot vad Cotofene cand merg cu bicicleta chiar in drumul meu in fiecare zi. Curios, trebuie sa fiu deja bogat.

Anonim spunea...

Foarte bun comentariu , si eu vad cotofene in fiecare zi.

Unknown spunea...

De doi ani de cand a murit mama mea, dimineata devreme o visez. Apoi ma trezesc brusc si pe pervaz sta o cotofana,s a intamplat de cateva ori asta ... trebuie sa inteleg ceva ?