marți, 29 aprilie 2014

DESPRE SUPERSTITII (IV). METALELE

Glonţ de argint
Metalele au jucat un anumit rol în practicile vrăjitoreşti şi în superstiţii. Cele mai "curtate" metale sunt aurul, argintul, cuprul, magnetul, fierul.
Aurul reprezintă în alchimie Soarele, este considerat de genul masculin şi a fost apreciat pentru valoarea lui, având influenţe benefice. De aceea, marinarii credeau că nu se puteau ineca, atâta timp cât purtau un cercel de aur ( au fost păstrate multe imagini cu marinari şi piraţi, cu cercel în  ureche).  Pentru pleoape inlamate, există remediul să le freci cu un inel de aur.
Argintul reprezintă în alchimie Luna, este considerat de genul feminin, nu poate fi fermecat dar poate spori puterea amuletelor şi a talismanelor. El aduce noroc, de acea, există obiceiul lipirii de o monedă de argint a părului luat din moţ, la împlinirea vârstei de 1 an. Se crede că singura modalitate de a ucide un vampir este să-l împuşti cu un glonţ de argint,  credinţă perpetuată în industria cinematografică.
Cuprul era considerat un metal vindecator şi de aceea era indicat să se poarte brăţări de cupru în atenuarea durerilor provocate artrită
Fierul  a fost întotdeauna considerat un metal aducător de noroc, mai ales acela provenit din meteoriţi, de aceea, în Antichitate se făceau arme din acest metal, considerându-l un dar al zeilor. Romanii, conform relatării lui Plinius, aveau obiceiul de a pune cuie de sicriu deasupra ferestrelor şi uşilor, pentru a-i feri de spirite rele, obicei pe care-l mai practică şi astăzi românii, dar bătând cuie în tocul uşilor. În unele zone din lume, se pune sub preşul de la uşă un obiect de fier, ca să împiedice vrăjitoarele să intre. Se punea, peste leagănul unui copil nebotezat sau lângă leagăn un obiecte de fier, vătrai sau cuţit, pentru a-l păzi pe prunc de diavol.
Magnetul natural este un minereu de fier magnetizat, utilizat şi în zilele noastre ca amuletă cu puteri magice, pentru a spori dragostea într-un cuplu.  În Evul Mediu, John de Travisa spuneca se poate testa fidelitatea unei soţii, punându-i sub pernă un magnet, atunci când doarme. Dacă este o soţie bună, femeia îşi va îmbrăţişa imediat soţul, iar dacă nu-i este credincioasă, piatra o va face să sară imediat din pat. Despre Alexandru Macedon se spune că le dădea soldaţilor săi câte o bucăţică de magnetit ca să-i apere de spirite rele..
Pe curând,
Earnest








 preşul de la uşa

Niciun comentariu: