joi, 5 decembrie 2019

DESPRE BĂUTURI NAȚIONALE

  Băuturile naționale se încadrează în două categorii, în băuturi alcoolice și băuturi nealcoolice, ele fiind specifice unei țări, fiind puternic asociate cu aceea țară. Sunt băuturi care sunt comune mai multor țări, cum ar fi vodka, specifică atât Poloniei și Rusiei, ori berea specifică Germaniei, Belgiei, Cehiei, Israelului și a altor țări sau romul băuturi naționale pentru  Cuba și Haiti, dar acestea se deosebesc prin gust, mod de preparare, aromă. 
  Țuica, băutura națională a României, uneori denumită "fulger alb", datorită clarității și potenței sale, este un rachiu de fructe de prune, care este distilat într-un vas de aramă , folosind surse tradiționale de foc, cum ar fi lemnul și cărbunele. Țuică se bea în mod tradițional înainte de mese. Se mai face și din pere, mere, cireșe dar rămâne ca băutură națională  a românilor doar țuica de prune
    Rachiul, ( rakia  băutura națională a Bulgariei și a Serbiei) care este tot un fel de țuică,  obținută din prune și caise ca și Palinka, obținută din diferite fructe dar este mult mai tare ca rachiul și țuica, fiind băutura Ungariei încă din Evul Mediu, pe care o fac și românii, austriecii, dar rămâne băutura națională a acestei țări.
  Coca-Cola este băutura națională a SUA ( ne-am fi așteptat să fie wisky-ul, dar acesta este al Irlandei) și a fost concepută inițial ca un medicament. Numele băuturii vine de la două dintre ingredientele sale originale: frunze de coca și nuci kola.
   Tequila , băutura Mexicului, este un lichior distilat din  agavele albastre, în principal din  zona care înconjoară orașul  Tequila În anul 2018, guvernul mexican a aprobat propunerea de a sărbători în fiecare a treia sâmbătă a lunii martie, ca Ziua Națională a Tequilei.
 Vinul roșu și coniacul sunt băuturile naționale ale Franței. Vinul roșu de Porto este băutura Portugaliei, dar spre deosebire de vinul francez, care este sec, cel portughez este un vin dulce. Vinurile sunt băuturi naționale și pentru Spania și Republica Moldova, dar nu s-au hotărât la o marcă anume.
  Kvass-ul , băutura națională a Rusiei, este  nealcoolică, fermentată tradițional, obținută în mod obișnuit din pâine de secară. În Rusia țaristă , țăranilor le era interzis să facă vodkă, iar băuturile alcoolice erau permise a  se consuma doar în zilele de sărbătoare. Pedepsele erau foarte aspre pentru persoanele care se îmbătau: închisoare o săptămână și bătaia lor cu bâtă, în fiecare zi.
   Byarozavik este o băutură tradițională din Belarus, fabricată din seva de mesteacăn. Nu este doar o băutură gustoasă și răcoritoare, ci este un produs sănătos, care vine din natură . 
   Scotch-ul , alături de ceai, este băutura națională a Angliei și a Scoției, fiind un whisky care, prin lege, trebuie să fie îmbătrânit în butoaie de stejar, timp de cel puțin trei ani. 
  Ayran (după cum a proclamat-o premierul Tayyip Erdogan în anul 2013) a devenit băutura națională a Turciei, luând locul raki-ului, fiind o băutură din iaurt, fără alcool.
   Lassi este o băutură rece și răcoritoare, specifică Indiei, poate fi dulce sau sărată și este un amestec de iaurt , apă, condimente și uneori fructe, precum mango .
  Airag sau, în unele zonetsegee este un produs lactat fermentat, obținut în mod tradițional din laptele de iapă . Băutura rămâne importantă pentru popoarele din stepele Asiei Centrale: mongolo-kazahi, bașki, kirkizi, calmi și yachuti.
  Soju  este băutura pe care, pe 18 iunie 2019, Kim Jong Un a desemnat-o băutura națională a Coreei de Nord, ca întruchipând „inimile inocente și tandre” ale poporului nord-coreean.  Este o băutură alcoolică distilată, clară, incoloră, obținută din orez, grâu sau orz.  Producătorii moderni înlocuiesc adesea orezul cu alte amidonuri, cum ar fi  cartofii, cartofii dulci sau tapioca. Această băutură este specifică și Coreei de Sud.
  Mate  băutura națională a Uruguayului, este preparată prin fierberea frunzelor uscate de iarba mate și este servită cu un pai de metal dintr-un dovleac, comun pentru mai mulți consumatori.
  Ouzo este băutura națională a Greciei și a Ciprului, este un  lichior fabricat din spirt  rectificat, aromat cu anason uscat.
 Sake este băutura națională a Japoniei, denumită și vin de orez japonez, obținută prin fermentarea orezului care a fost lustruit pentru a elimina tărâțele.
   Mai mult ca sigur, știați o parte dintre aceste băuturi, dar vi le-am amintit, pentru a le gusta, alături de mâncările tradiționale, atunci, când veți vizita aceste țări.
  Pe curând,
  Earnest

Un comentariu:

Diana spunea...

Palinka noastra de caise este cea mai buna !