marți, 23 martie 2021

INTELIGENȚA NU ESTE LA GUVERN


 ,,Să nu te cerţi cu oamenii mai mult decât cu tine însuţi”.
( Lucian Blaga)



  Unul dintre puținele adevăruri spuse de infantilul, plin de ură, Cîțu, a fost ,, Inteligența nu este la Guvern”. Zicerea Premierului a confirmat vechea zicală ,,Gura prostului adevăr grăiește”. Din fericire/ nefericire ( depinde din ce punct de vedere analizezi) mai sunt în Guvern persoane, care spun adevărul. De pildă, ieri, un secretar de stat de la Ministerul Sănătății a postat pe rețeaua lui de comunicarea concluzia sa, referitoare la măsurile luate de minister împotriva răspândirii perfidului virus SARS-COV2, scriind că acestea sunt foarte bune pentru că deranjează atâta lume. Corect! Experiența recentă confirmă această afirmație: poporul a fost deranjat și a protestat, când Guvernul PSD a mărit salariile, pensiile, a luat măsuri pentru creșterea economiei, a îndeplinit cu succes sarcinile pe perioada deținerii președinției rotative la Consiliul U.E. De asemenea, și Parlamentul a fost nemulțumit pentru că Guvernul își făcea treaba și a reușit să-l înlăture, instaurând altul pus pe căpătuială, în plină pandemie. ,,Curat murdar” ar spune cu mare înțelepciune Pristanda!
     Dramatic pentru această țară este că i s-a furat inteligența românașilor, care nu mai sunt o națiune, ci un popor debusolat, ușor de manipulat.
   Duminică, au ieșit în stradă mii de oameni ca să protesteze, nu împotriva nerespectării unor legi referitoare la pensii și salarii, ci împotriva măștii, care, chipurile, îngrădește drepturile și libertățile cetățenești. Românașii și-au pierdut drepturile, pentru că poartă mască; dar nu numai ei, ci toți cetățenii europeni, care, ca la un semnal, au ieșit buluc în stradă să se îmbrățișeze, să se sărute în numele dreptului lor la  la Covid și la Moarte.
     Primarul Sectorului 6 al Capitalei ne spunea, ieri,  că oamenii au obosit și nu mai suportă restricțiile. Eu nu înțeleg cum pot oamenii să obosească, pentru că nu mai pierd nopțile prin cluburi, restaurante, cârciumi. Eu știu că  noaptea trebuie să ne odihnim, ca să putem să muncim, a doua zi. Probabil, cititorii mei onești vor zice că sunt comunist, pentru că, în ultimii ani ai regimului său, Nicolae Ceaușescu, din spirit de economie, nu din cauza vreunei pandemii, a hotărât închiderea, la ora 24, a restaurantelor, barurilor și discotecilor. Apropo de acele vremuri: am auzit pe unii, zicând  că, pe vremea tovarășilor, interpreții de muzică ușoară și populară nu aveau voie să danseze, în timp ce cântau la emisiunile TV.  Bineînțeles, că nu se zbenguiau pe versurile lui Eminescu, Blaga, Minulescu, nici pe doine, pe  cântecele Lie, ciocârlie, Mărioara de la Gorj, Mă dusei să trec la Olt dar balerinii își făceau treaba, în fundal, pe coregrafia lui Cornel Patrichi. Eu nu-mi amintesc, să-i fi văzut zbenguindu-se pe Celentano,  Adamo, Tom Jones, Sinatra, pentru că ei cântau cu adevărat.
     În fiecare zi, aud câte o ,,dumă” venită din parte oamenilor cu carte care, fie ne iau de proști, fie nu știu și ne aruncă o ,, bombă” intelectuală ca să ne arate cât de bine sunt informați. Astfel, un istoric, despre care nu am auzit până acum,  a zis că TVR 1 vrea să reintroducă naționalismul ceaușist prin difuzarea filmelor istorice românești. Eu îi pun istoricului, următoarele întrebări, ca să mă lămurească, pentru că sunt cu mintea mai înceată. Măi, omule, ești nebun? Ce înțelegi ,,niatale”, prin naționalism ceaușist? Popularizarea istoriei prin arte ( literatură, cinematografie, teatru, pictură, sculptură, muzică) sau prin învățarea Istoriei României, câte două ore pe săptămână, pe parcursul a trei ani de școală (în  clasele a VIII-a, a IX-a și a X-a) plus o oră pe săptămână în clasa a XII- a? TVR 1 are voie să transmită filme istorice ale altor popoare, fără să fie criticat de naționalism planetar? Îmi spui și mie, ce fel de naționalism este cel al Angliei, țară unde se fac filme despre Arthur, Robin Hood, Cavalerii Templieri, despre Dinastia Tudor sau despre reginele Elisabeta I, Victoria, Elisabeta II? Sau cum se numește naționalismul din S.U.A., unde se realizează filme despre Războiul de Independență, Războiul Civil, despre cele două Războaie Mondiale, în care americanii sunt bravi eroi sau cum se numește naționalismul Italiei, Franței, Poloniei și al altor țări? Poate  ei nu sunt naționaliști! Poate ei au  au voie, iar noi nu! Noi nu trebuie să știm cine suntem și încotro vom merge? Noi existăm de astăzi, fără trecut, fără valori la care să ne raportăm, fără religie, fără mamă și tată, fără gen, fiind niște dobitoci în devenire?
    Nu pot să închei, fără a menționa ,,duma” lui Cazanciuc,  Ministrul  Justiției, în Guvernul Ponta. Acesta, revoltat pe drept de Legea desființării S.I.I.J., a ministrului minune, avocatul Stelian Ion, spunea, într-o emisiune la o televiziune, că nu mai suntem în anii 50, pe vremea lui Stalin și Troțki. Care Troțki, în anii 50 ai secolului trecut?  Troțki a murit în anul 1940 și nu a avut nimic de a face cu stalinismul. El a fost exilat de către Stalin, din anul 1926, și a stat prin Mongolia, Turcia, Franța, Norvegia, Mexic, unde a fost asasinat, la Mexico City, probabil, din ordinul lui Stalin. Troțkismul a devenit un tip de acuzare pentru cei care se opuneau politicii lui Stalin.
       Străbunica mea, învățătoare, m-a învățat un lucru: atunci când nu știi sigur ceva, să taci, să te duci acasă sau la bibliotecă  și să te informezi din cărți, pentru că omul cât trăiește, învață. Tot ea mi-a spus că oricât de mult am învăța, ne dăm seama că știm din ce în ce mai puțin. Aceasta este inteligența: să recunoști că mai ai de învățat. Și acum, revenind la zicerile lui Cîțu, că inteligența nu este la Guvern, trag următoarea concluzie: noi care știm foarte puțin, i-am ales pe semenii noștri care știu la fel de puțin, numai că ei, fuduli, nu recunosc această realitate, deci inteligența nu este la Guvern. Atunci, unde este inteligența?
    Pe curând,
    Earnest

5 comentarii:

Diana spunea...

Bunica luí Coonie Asaldi , are vársta de 96 de ani si este o supravietuitoare
a Holocaustului.
-- ''Am stat 3 ani ascunsa Íntr-o fántána sub pamánt pentru a nu fi prinsa si omoráta , si 2 ani de zile íntr-un ghetto fara sa ma pot spala , si aproape fara máncare."
Oare noua de ce ne este asa greu ?

Diana spunea...

Planul de bătaie
E stare de urgenţă pe pământ,
jandarmii își fac planul de bătaie,
se răsucesc și morţii în mormânt,
iar pruncii-și plâng de milă în copaie.
Un pangolin și-un pui de liliac
sunt vinovaţii principali, se pare,
de-această boală fără leac,
de-această dubioasă întâmplare.
Încă un an din viaţă irosit,
încă o primăvară ce va fi ratată,
nici vrăbiile nu au chef de ciripit,
când văd atâta lume întristată.
Amari, de parc-am bea cucută,
ne preumblăm cu vasul în derivă,
iar spaima noastră, vie, absolută,
e patul de la terapie intensivă.
Ne ducem veacul pe platouri sau cocoașe,
îngrijoraţi de timpul ce-o să vină,,
inși pricepuţi se umflă-n boașe
și, din preaplinul lor, ne dau lumină...
Dar boala se întinde ca o vâlvătaie
întreţinută de un invizibil vânt,
jandarmii își fac planul de bătaie,...
e stare de urgenţă pe pământ!
Dumitru GRUI
(22.03.2021)

Diana spunea...

Anul 2030, în timpul pandemiei.
Suntem acum de zece ani în izolare. Lucrurile s-au schimbat puțin, în bine: tocmai mi-am făcut rapelul nr. 274. Președintele nostru, nu-mi amintesc numele lui, a ieșit la televizor și ne-a încurajat: hai, că mai e puțin și depășim valul 349. Noua tulpină de pe Marte a făcut ravagii. La televizor am văzut secvențe cu marțienii care cădeau secerați pe străzi și cu mașinile care-i transportau. A fost oribil. Asta înseamnă autorități iresponsabile, nu ca la noi.
Acum nu mai ieșim aproape deloc din case.. Nu mai avem nume, ne numim în funcție de vaccinul pe care l-am făcut. Io mă numesc AZ983472873378EN. Nu mai avem nici genuri, că nu e important și e urât.
Azi a fost totuși o zi importantă: a venit drona curier și ne-a aruncat cumpărăturile alocate lunar de guvern. Produse chinezești de foarte bună calitate. Noroc cu plasticul, că e un material foarte versatil. Ce proști chinezii ăștia, muncesc în timp ce noi stăm acasă. Guvernul lor nu e ca al nostru, grijuliu. Noi primim alocații lunare. Oare de ce n-am emigrat în China?
Vecina de pe strada de lângă a mea a fost trasă la sorți de premierul țării pentru activitățile reproductive anuale cu vecinul de pe strada cealaltă. Ăsta e motiv de sărbătoate pentru tot cartierul. O să ne conectăm la rețeaua internă a cartierului și ne vom bucura împreună de un pahar de apă pură, de la chiuvetă. După aia ne vom uita la filmul serii. De obicei avem filme frumoase, în care oamenii nu se ceartă, nu se urăsc, este egalitate și libertate peste tot. Așa cum trebuie să fie.
Ieri am văzut în transmisiune directă de la Paris (nu mai știu exact unde e asta) colecția de pijamale, treninguri și papuci de casă primăvară – vară 2030. Ce frumos a fost, ce viață aventuroasă au fotomodelele astea robotizate.
Am încredere în președintele nostru că în curând vom ieși din case. Vaaai, ce bucurie o să fie. O să mă întâlnesc cu niște persoane al căror nume nu-l mai știu.
Mai e puțin și vom reveni la normalitate.
Liviu Pandele

Earnest spunea...

Diferența dintre bunica luí Coonie Asaldi este că aceasta prețuia viață, fiindcă știa să o trăiască, chiar și atunci când era tânără, pe când zburdalnicii de pe străzi, cluburi, pârtii de schi nu știu cât de importantă este viața, ci clipa.
Încă o ,,dumă” am auzit, astăzi. Fostul ziarist și actualul om politic, europarlamentar, Rareș Bogdan, întrebat de Oana Zamfir, ce părere are legat de afirmația lui Orban prin care-l făcea șarpe, el a răspuns că este încântat, trimițându-l pe președintele PNL să citească legendele Olimpului și mitologia greacă ( ca și cum acestea ar fi două lucruri diferite), unde va afla că șarpele este simbolul inteligenței. Eu cred că Orban știe bine mitologia greacă, pentru că șarpele, nici la greci. nici la alte popoare nu este simbolul inteligenței ( la greci bufnița este simbolul inteligenței, pasarea care o însoțește pe Athena, zeița inteligenței). În majoritatea mitologiilor și religiilor, șarpele este un animal ambiguu, alunecos de prins, dual, așa cum este Rareș Bogdan. șarpele este la greci animalul lui Esculap și al Higeei, deci simbol al farmaciei. Grecii credeau că sufletele morților se reîncarnează în șerpi, așa cum s-a întâmplat cu Erechteus, regele mitic al Athenei.De aceea făceau libații la morminte cu lapte, ca sufletele morților să nu devină șerpi.

Ionuț spunea...

Mă întreb, dacă purtarea măștii este o libertate încălcată. Eu cred că alte libertăți și drepturi ne-au fost încălcate de actualii guvernanți. Ar trebui să mediteze la tot ce fac și să se îndrepte.