joi, 7 mai 2020

MORMINTELE SFINȚILOR APOSTOLI (I)

"Dragostea acoperă mulţime de păcate."
       (Sfântul Apostol Petru)

    Sfinţii Apostolii ( de la grecescul  ,,apostolos, „trimis”, de la ,,apostelleina trimite”), iniţial în număr de 12, sunt primii şi cei mai de seamă ucenici, aleşi şi îndrumaţi de Domnul Însuşi să propovăduiască Evanghelia: „Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin” (Matei 28:18-20).
   Cei 12 Sfinți Apostoli sunt:  Petru, Andrei, Iacob cel Mare, Ioan Teologul, Filip, Bartolomeu, Toma, Matei, Iacov cel Mic, Iuda, Simon Zilotul, Matia.
M-am gândit să scriu despre locurile unde se află mormintele sau o parte dintre moaștele acestora, când am văzut că românii ( o parte dintre ei), după ce au stat în ,,vacanță două luni, se gândesc să plece , din nou, în vacanță, pentru a se reface psihic, după autoizolare. Mi-am zis că dacă tot pleacă la terapie, să meargă pe la locurile sacre, unde să se roage, ca Sfinții Apostoli să transmită rugăciunile lor către Dumnezeu, ca să ne scape de pandemia coronavirusului.
Lanțurile Sfântului Apostol Petru
Petru este numele pe care Iisus i l-a dat lui Simon pescarul, fratele lui Andrei. De la el, s-au păstrat mai multe epistole, două dintre ele  fac parte din cele  şapte epistole soborniceşti ale Noului Testament. El a fost primul Papă, A murit crucificat, la Roma.  Așadar, la Roma veți vedea mormântul Sfântului Petru, în cripta de sub altarul principal al Catedralei San Pietro de la Vatican, capul său se păstrează în catedrala San Giovanni in Larerano, iar în bazilica "San Pietro in Vincoli" („Sf. Petru în lanțuri”), se păstrează, în tabernaculul de sub altar, presupusele lanțuri cu care Petru ar fi fost legat în închisoarea din Ierusalim, precum și lanțurile din „Carcera Mamertinică”.
Capul Sfântului Apostol Andrei
Andrei este ocrotitorul României și al Scoției, fiind cel care a propovăduit credința lui Iisus, pe teritoriul Daciei.El a fost cel dintâi dintre ucenicii lui Iisus, de aceea, i se spune Cel Întâi Chemat. A fost crucificat la Patras, unde i se păstrează capul,la Catedrala Sfântul Apostol Petru, fruntea se păstrează, cu mare evlavie, în Schitul Sfântul Apostol Andrei, de la Athos, iar în catedrala din Amalfi se află moaștele sale, furate în anul 1206, în timpul ocupaţiei Constantinopolului (a patra cruciadă), de  delegatul pontifical Pietro Capuano din Amalfi. 
Iacob cel Mare ( Iacov), fiul lui Zevedeu, este fratele Sfântul ui Apostol Ioan Teologul. Este ocrotitorul Spaniei. Tradiția spune că a propovăduit creștinismul printre iberici, în Galicia. A fost decapitat la Ierusalim. Moaștele sale  au fost mutate de la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai, la Mănăstirea Sfântul Mina din Alexandria, apoi la Santiago de Compostola, unde se află, în mare parte.De asemenea, în Italia se păstrează o parte dintre moaște: la Roma, în Biserica San Crisogono a Trastevere se află un braţ de-al sfântului Iacov, iar în Biserica San Giacomo in Augusta alte fragmente de os.
Mormântul Sfântului Ioan
Hieropolis
Mormântul Sfântului Filip
Ioan Teologul este singurul apostol care a murit de bătrânețe. El a propovăduit creștinismul, în provincia romană Asia. Dominițian l-a exilat  în insula Patmos, iar după moarte împăratului s-a retras la Efes, unde a scris Evanghelia și Apocalipsa. Mormântul său se află la Efes, pe colina Ayasuluk ( cetatea Selkuk), în cripta situată sub altarul bisericii ridicate în cinstea sa pe acest loc.
Filip a propovăduit în Grecia și în provincia romană Asia. Unele izvoare spun că ar fi propovăduit și în Dacia, el locuind, pe Insula Șerpilor.  A fost răstignit cu capul în jos ( la fel ca Sf\ntul Apostol Petru), la Hieropolis (Frigia). În anul 2011, la Pamukkale ( anticul Hieropolis), în Turcia, a fost descoperit mormântul Sfântului Apostol Filip. 
Lui Filip i se atribuie Evanghelia după Toma, una dintre evangheliile gnostice, interzise de biserica creștină.
  Pentru vacanța pe care v-ați planificat-o. v-am pregătit, astfel, câteva trasee în Turcia, Spania și Italia.
   Pe curând,
   Earnest



Un comentariu:

Diana spunea...

Imi place ce studiezi !