luni, 6 iulie 2020

MORMINTELE SFINȚILOR APOSTOLI (IV)

Racla Sf. Ap. Simon Zilotul
București, Biserica Podeanu
,,Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arată pe care din aceștia doi l-ai ales ca să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care Iuda a căzut, ca să meargă în locul lui. Și au tras sorți, și sorții au căzut pe Matia, și s-a socotit împreună cu cei unsprezece apostoli".
 (F. Ap. 1, 12-26).

 Sfântul Apostol Simon Zilotul ( Zelosul, ,,cel plin de râvnă") este numit și Natanaid, în Evanghelia lui Ion, dar este cunoscut, mai ales,  cu numele de Simon Canaanitul, după cum este numit în Evanghelia lui Matei. El este mirele din Cana Galileei, unde Iisus a transformat apa în vin. După această minune, Simon și-a părăsit familia și L-a urmat pe Iisus. 
   Enciclopedia Catolică spune că el ar fi fost ,,fratele" lui Iisus, fiind fiul lui Iosif, dintr-o căsătorie anterioară sau vărul lui Iisus. O tradiție spune că ar fi Simeon , al doilea episcop al Ierusalimului.
  El a propovăduit în Mauritania, în provinciile romane Africa și Britania. În Britania, a fost tăiat în două cu un fierăstrău, în aceeași zi cu Tadeus și îngropat acolo. Osemintele sale se odihnesc alături de cele ale Sfinților Apostoli Tadeus și Petru, la Vatican, sub altarul ,,Sfântul Iosif". El este ocrotitorul căsniciilor și al celor născuți în Zodia Taur. Nu știm când și cine a adus moaștele sale, la Roma.

  La București, la Biserica Podeanu ( denumită după principalul ctitor, familia Podeanu, care a donat terenul pentru ridicarea bisericii, în anul 1930; menționez că biserica a fost pictată de D. Belizarie, care a pictat și Catedrala Patriarhală), aflată pe strada Dornei (în apropierea Pieței Chibrit, în cartierul Grivița) se află o particică din sfintele sale moaște. Moaștele Sfântului Simon Zilotul sunt acoperite de un baldachin construit, în anul 1996, după modelul celui aflat la Roma, într-una din catacombele unde se aflau moaștele Sfinților Chiril si Metodiu.

   Sfântul Apostol Iacov(b) (Iacov(b) cel Tânăr) era fiul lui Alfeu şi fratele lui Matei, vameşul şi evanghelistul. Când Domnul nostru Iisus Hristos vieţuia cu trupul pe pământ şi alegea pentru a propovădui Evanghelia l-a ales pe acest Iacov(b). Acesta era  învățat și avea abilități extraordinare de a-și exprima ideile. El a fost misionar în Africa. A fost răstignit pe cruce, în Egipt, la Ostrakine. Nu se știe cum au ajuns osemintele sale la Ierusalim , unde se aflau în anul 374, dar se știe că Episcopul Eliodor de Altino, le-a adus la Veneția, într-o capelă închinată Sfântului Apostol Andrei ( distrusă). La Veneția, se mai aflau moaște ale sale în bisericile San Giacomo Maggiore ( distrusă)  și San Donato a Muraro ( unii consideră că aici ar fi de fapt moaște ale Sfântului Apostol Icov(b) cel Mare). Nu știm când moaște Sfântului Apostol Iacov(b) cel Mic, după distrugerea celor două biserici din Veneția, au fost aduse  la Roma, în Biserica celor 12 Apostoli, alături de moaștele Sfântului Apostol Filip.
Trier, Mănăstirea San Mathias
Mormântul Sfântului Apostol Matthias
   Sfântul Apostol Matias (Matias reprezintă forma prescurtată a prenumelui elenizat Mattathias, derivat din ebraicul Mattitiah, și înseamnă „Darul Domnului”) a fost înlocuitorul ales al lui Iuda Iscarioteanul. Condiția care i s-a impus: noul apostol trebuia să fi fost martor al învierii lui Iisus. Conform Faptelor Apostolilor, a fost ales în grupul Apostolilor (în cele 50 de zile dintre Înălțarea lui Iisus la cer și Pogorârea Sf. Duh) prin tragere la sorti (contracandidat: Iosif, zis Barsabbas Justus). La adunarea de alegere au participat 120 de creștini. 
  Asupra vieții și activității sale există foarte puține relatări.   Ar fi propovăduit în Palestina și Etiopia. Moare în jurul anului 63 și există trei versiuni în acest sens:

- după o misiune în Iudeea, este acuzat de Sanhedrin pentru delicte teologice, condamnat și omorât cu pietre, apoi decapitat cu sabia;

- decedat în chip natural.

- răstignit la Roma.

 Privind moaștele sale, sunt două variante: 

- ar fi păstrate în bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, dacă ar fi fost răstignit la Roma;

- se află în Biserica Mămăstirii San Matthias din Trier ( Germania), unde ar fi fost duse de către Elena (mama împăratului Constantin cel Mare) în secolul al IV-lea din Palestina. Un document din secolul al XII-lea afirmă că, cu ocazia unor lucrări de restaurare a bisericii San Eucharius , ar fi fost redescoperite osemintele lui Matias, care se află în prezent, după cum am scris mai sus,  în Biserica Mănăstirii San Matthias din Trier.

Pe curând,
Earnest



2 comentarii:

Diana spunea...

Deci, suntem trecatori......

torpey clare spunea...

Am o mulțime de bucurie și entuziasm în mine, sunt torpey clare, am fost fericit cu căsătoria mea, până când soțul meu nu a început să asculte bârfele despre faptul că nu sunt fidelă jurămintelor noastre conjugale, am încercat să-l fac să înțeleagă că sunt minte, dar a pierdut dragostea, încrederea și încrederea în noi. Așa că am devenit cupluri copleșitoare și apoi am cerut divorțul, mai târziu, ne-am separat. la ani de la divorț, am încercat să duc o viață normală fără el, dar nu am putut, așa că am început o căutare despre cum să-l recuperez pe fostul meu soț, apoi am fost menționat, BaBa ogbogo un om mare și extrem de spiritual care a aruncat un iubirea vrajă asupra mea și a făcut ca EX-ul meu să revină la mine. Sunt copleșit, așa că renunț la contactul său aici pentru cei care au probleme de relație și căsătorie, astfel încât să poată ajuta cu lucrări extraordinare. E-mail: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Sau numărul său de whatsapp ... + 234902018697 Luați legătura cu el, vedeți cât de mare și puternic este. De asemenea, ajută în aceste chestiuni ...

(1) Opriți divorțul.
(2) Încetează sterilitatea.
(3) Mult succes noroc.
(4) Vrajă de căsătorie.
(5) Scăpați de problemele spirituale.