miercuri, 30 septembrie 2020

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (LXVIII).DINU SĂRARU, CIOCOII NOI CU BOYGUARD

 

                                                Dinu Săraru. n.30 ian.1932, Slătioara, Vâlcea


,,Când te apuci de ce ne-am apucat noi, vreau să spun când intri în politică, trebuie să fii pregătit, fiindcă în spațiul ăsta toată lumea are pe toată lumea la mână, e o lege și ea se aplică. N-am fost chiar pregătiți pentru asta, însă uite, din mers, am învățat și asta”
( Liderul, personaj din ,,Ciocoii noi cu bodyguard”)

 

    Vă recomand acest roman al lui Dinu Săraru, acum, când au fost încheiate alegerile locale, când scandalul este în toi și când politicienii se preocupă de cum vor face campanie, pentru alegerile parlamentare. Dinu Săraru și-a terminat de scris romanul în anul 2003, iar în anul 2007, regizorul Șerban Marinescu s-a inspirat din el, în realizarea filmului ; Ticăloșii”.
      Spre deosebire de celelalte romane ale sale: ,,Clipa”, ,,Dragostea și revoluția, ,,Trilogia țărănească”, în ,,Ciocoii noi cu bodyguard”, Dinu Săraru și-a schimbat stilul. Personajele poartă nume sugestive, provenind din porecle ( Dandu Patricianul-om de afaceri, Vitalie Românescu-fost securist,  Didi Sfiosu- revoluționar baricadist, Spirache Dorobanțu- general, Coriolan Pomposu și aghiotantul lui, Minunel Sfrîncioc, balerina Erotida, Titi Zambilă, Senatorul,  Burtosu, Arvinte Broscoi, Vîrdarie Pelticu-jurnalist, Oaie Seacă, Senatorul, Jupânul-patronul localului ,,Șarpele Roșu” ș.a) și prin fraze lungi, de o pagină, ne descrie îmbrăcămintea, gesturile acestora, prin care le descoperim caracterul.
       Cine sunt ciocoii noi? Afaceriștii și politicienii, care provin din toate categoriile sociale, cu sau fără școală, foști sau nu foști membrii P.C.R., securiști sau colaboratori ai acestora, foști emigranți, veniți în țară, după Revoluție, pentru a se căpătui, foști dizidenți, revoluționari baricadiști, care folosesc eroismul lor spontan, pentru a parveni, oengiști. Bineînțeles, că nu lipsesc nici fiii Unchiului Sam, Alfred Manfred și nepotul său, Gipi Morgan, veniți cu scrisori din partea B.N.R., prin care se solicită să li se acorde sprijinul și toată consultanța necesară cunoașterii afacerilor financiare românești și întâmpinați cu  salutul : ,,Ce vă interesează în guvernul nostru?”. Toți aceștia se întâlnesc, fie în localul Jupânului, fie la casele lui Dandu Patricianul, unde afaceriștii dau bani politicienilor, iar aceștia promit ordonanțe de urgență, legi în favoarea lor sau pentru ștergerea unor datorii. Se filmează reciproc, se șantajează cu dezvăluiri fulminante. Afaceriștii joacă la două capete: cu puterea și cu opoziția, ca să le fie întotdeauna bine, iar campaniile electorale constituie prilejuri, pentru reglarea de conturi. Nu au niciun scrupule: se folosesc de religie, înființează Partidul Frăției Creștine, Asociația ,,Adormirea Maicii Domnului”, promit episcopilor bani, pentru renovarea monumentelor, sunt în primul rând la hramurile mănăstirilor, se închină la icoane, ca poporul credincios să-i creadă că sunt  smeriți.
       Romanul ne dezvăluie această lume a sfârșitului de secol și a începutului de secol. Astăzi, această lume a lor a devenit mai parșivă și oengiștii au luat locul afaceriștilor, iar politicienii sunt la mâna lor.
       Pe curând,
       Earnest  


2 comentarii:

Diana spunea...

Chiar asa este !

Țepii Ariciului spunea...

Mare dezamăgire pentru acest popor care se consideră a fi popor român. Pentru ceilalți nu e nimic.