miercuri, 21 iulie 2021

DESPRE FRUCTE NAȚIONALE

 ”Un măr pe zi te scutește de medic” ( Proverb)


     2021 a fost declarat Anul Internațional al Fructelor și al  Legumelor și de aceea, m-am hotărât să scriu despre fructele naționale.
     După cum știm, fructele comestibile sunt considerate  alimente sănătoase, ele consumându-se crude, uscate, confiate, din ele preparându-se murături,  prăjituri,  dulcețuri, gemuri, siropuri , peltele, jeleuri, înghețate, marmelade, creme pentru prăjituri, creme cosmetice și medicinale, săpunuri, șampoane, sucuri ori băuturi alcoolice. De asemenea, lemnul unor copaci fructiferi  se folosește în confecționarea instrumentelor muzicale, furnirului sau al mobilei. În Egiptul Antic, focul, în zonele deșertice, se făcea cu sâmburi de curmale.  De fapt, curmalele constituiau hrana de bază a egiptenilor, care lucrau la construirea piramidelor. În zilele noastre,  Arabia Saudită a declarat curmalele, fructele lor naționale. De asemenea, atât florile, cât și fructele, florile pomilor fructiferi sunt folosite în industria parfumului. 
    Multe țări și-au declarat fructele naționale. Deși România nu și-a declarat, oficial, fructul național, încă din perioada medievală , cireșele au fost considerate fructele naționale ale românilor.
Cireșul. În România, se găsesc atât cireși sălbatici, cât și cireși altoiți, cu  cireșe dulci sau  amare, cireșe roșii, negre, albe, rozalii, galbene. România, se situează pe locul trei în lume la producția de cireșe, după Slovenia și Elveția ( cu toate acestea în supermarketuri nu vedem cireșe românești). În Sibiu, au fost descoperite, în bună stare, sub Podul Minciunilor, conductele de apă confecționate din lemn de cireș. 
Floarea de cireș este floarea nașterii, deoarece este atât de delicată, fragilă și minunată, la fel ca existența umană. 
Părul. În Mitologia greco-romană, părul era copac sacru  pentru 3 zeiţe: Hera (Junona pentru romani), Aphrodita (Venus pentru romani), si Pomona, o zeiţa romană a grădinilor şi recoltelor.  Există o gamă de varietăți de peri (3000) , cu fructe zemoase sau înecăcioase, de culoare verde, galbenă sau roșie, pe care francezii le cultivă, adaptându-i la toate tipurile de climă și de relief. Aproape majoritatea varietăților europene sunt derivate din semințe cultivate sau selecționate în vestul Europei, în special, în Franța. Francezii se mândresc cu   varietatea Beurre d’Anjou, care  se coace doar după expunere la frig. Deși nu Franța este cea mai mare cultivatoare de peri, ci Italia, China, S.U.A.,  francezii au declarat  perele fructele lor naționale. 
      În Europa, și-au mai declarat fructele naționale: Germania și Austria-mărul roșu, Marea Britanie- zmeura, Armenia- caisa, Azerbaidjan- rodia ( aceasta este și fructul național al Iranului și Afganistanului), Spania- strugurele, Serbia- pruna.
 Fructul de cactus, folosit în gastronomie, accentuează conflictul dintre Israel și Palestina, pentru că acesta, pentru ambele țări, are un simbol profund, care ține de identitatea lor națională și culturală  Pentru israelieni reprezintă identitatea națională câștigată, pentru palestinieni reprezintă rezistența culturală.
 Mango este fructul național al Indiei, Pakistanului, Filipinelor. Este un fruct cărnos, consumat copt sau verde, pe care indienii îl folosesc și   pentru murături. Fructul său suculent este o sursă bogată de vitamine A, C și D. În India, există peste 100 de soiuri de mango, de diferite dimensiuni, forme și culori. Mango-urile au fost cultivate în India din timpuri imemoriale. Poetul Kalidasa i-a cântat laude, iar Alexandru Macedon i-a savurat gustul.
 Kivi este fructul național al Chinei, coacăza a S.UA, avocado al Mexicului iar Jackfruit este declarat 
 fruct național în Bangladesh și în Sri Lanka. 
Jackfruit-ul este unul dintre cele mai mari fructe care cresc în copac. El poate cântări între 4 și 45 de kilograme și conține sute de semințe bogate în proteine, potasiu, calciu, fier și vitamina C, ajutând la creșterea copiilor. Un singur fruct poate ține locul unei mese pentru o familie întreagă. Oamenii au găsit diverse moduri prin care pot prepara fructul: jackfruit curry, uscat, suc, chips, ca înghețată și utilizat pe post de făină – din semințele sale uscate. De asemenea, are gustul cărnii de porc și mulți oameni de știință consideră că acest fruct ar salva omenirea de la foamete.
 Vă doresc poftă bună și să mâncați cât mai multe fructe, benefice pentru  sănătatea dumneavoastră!
Pe curând,
Earnest


2 comentarii:

Unknown spunea...

Foarte interesant,Livia.Nu m-am gandit niciodatata la fructe in felul acesta.

Diana spunea...

Ciresele imi plac cel mai mult !