vineri, 15 iulie 2022

DESPRE SIMBOLURI (XI). SVASTICA

 ,,Pentru evrei, svastica este un simbol al fricii, al suprimării, al exterminării” ( Freddie Knoller)


     Poate vă întrebați, de ce am ales acest simbol?  Ca de obicei, m-am înfuriat din cauza unor comentarii care dovedesc că mulți comentatori din presă nu au cultură generală. 
     Deunăzi, Cătălina Porumbel, care îmi este dragă, s-a revoltat pe Președintele Mongoliei, care se declară antinazist, că avea pe biroul său o urnă cu simbolul svasticii, neștiind că pentru mongoli svastica nu este simbolul fricii, al suprimării. De aceea, m-am hotărât să scriu despre svastică nu numai pentru cei care nu știu originea acestui simbol, ci și pentru cei care știu și care au posibilitatea să le explice și altora.
   Hitler s-a folosit de multe simboluri luate din diferite epoci, de la diferite popoare, printre care și  de svastica și  i-a pus pe istoricii specialiști în mitologie și genealogie să-i găsească originea în Odin, să-i alcătuiască un arbore genealogic demn de un Mare Fuhrer, conducător al unui popor coborâtor direct din Arius, tatăl arienilor ( a nu se confunda cu Arie).
    Svastica este un cuvânt de origine sanscrită și înseamnă bunăstare. Înainte ca Hitler să o preia în anul 1919 ca Hakenkreuz, crucea cu cârlig, ea era un simbol al norocului. Svastica mai este numită și crux gamata, crucea cu patru litere gama. Acest simbol se întâlnește încă din Epoca Neolitică reprezentat pe ceramică ( în spațiul nostru o întâlnim în culturile Vinca-Turdaș, Cucuteni,), apoi, odată cu Epoca Metalelor, când apare cultul Soarelui, crux gamata  devine un simbol solar (brațele, semnificând razele solare), pe care-l întâlnim în Asia, Europa, Africa și America.
 Uneori, acest semn era suprapus peste un disc solar. Hitler a adoptat-o ca supremație a rasei ariene. Cu toate că principala semnificație este energia solară, ea a simbolizat și cele patru puncte cardinale, polul, stelele, vânturile, anotimpurile ( ca în islam), vârtejul, roata vieții, forța creatoare și cuadratura cercului. În tradiția greacă a fost un atribut al lui Zeus și Helios, precum și al Herei, Artemisei și al lui Ceres. Celții, scandinavii și, mai târziu, teutonii o priveau ca fiind toporul sau ciocanul lui Thor, zeul Aerului. În budism, svastica este unul dintre cele opt simboluri de bun augur ale ciclului existențial. Pentru budiștii șinto reprezintă inima lui Budha. În China, reprezintă cele patru colturi ale lumii și semnifică nemurirea și infinitatea. În jainism, cele patru brațe semnifică cele patru trepte de existență, conștiință și divinitate. În hinduism, svastica este un atribut al lui Vishnu, Agni, Indra, Shiva și Ganesha ( zeul încrucișărilor). Tradiția creștină veche asemăna svastica gramadionului, înfățișându-l pe Hristos ca fiind treapta de temelie și de aceea a fost folosită, în Evul Mediu, în stilul gotic, ca motiv decorativ pe vitralii.
    În magie, svastica învârtită în sens invers acelor de ceasornic simbolizează puterea răului.
   Nu știu dacă urna de pe masa Președintelui Mongoliei conținea cenușa unui important om politic din istoria Mongoliei și care era religia lui. Dar vă pot informa că în Mongolia  sunt budiști, taoiști, musulmani și creștini. Indiferent din ce epocă aparținea acea urnă , semnificația svasticii de pe ea, fiind înscrisă pe o urnă, ține de eternitate, de nemurirea sufletului, de cultul solar, care se împletește întotdeauna, în religiile care consideră nemurirea sufletului, cu cultul funerar.
   În concluzie, neonaziștii, ca să nu se identifice cu naziștii, și-au luat un alt simbol antic, și anume triscelul ( triskele), simbolul grec cu trei picioare al Greciei Antice, care simboliza progresul, competiția și Soarele. Acest simbol l-a introdus, în anul 1973, organizația fascistă sud- africană întemeiată de Eugene Terre Blanche, numită Mișcarea de Rezistență Africană (AWB).
   Așadar, dacă un scelerat ca Hitler a făcut ca un simbol benefic să devină un simbol malefic, nu trebuie să judecăm greșit și să ne revoltăm sau să distrugem obiectele vechi care au înscrise crux gamata, datorită  semnificației pe care a căpătat-o prin crimele naziștilor.
    Pe curând,
    Earnest

2 comentarii:

Diana spunea...

INteresant. Conosteam zvastica de la YOGA . Era absolut nevinovata

Anonim spunea...

Într-un muzeu din Cairo, am văzut svastica pe foarte multe obiecte antice. Bineînțeles că mi-am zis că nu are nimic de a face acest semn cu nazismul și că trebuie să țină de vreun cult egiptean. Mă surprinde că doamna Cătălina Porumbel a făcut o astfel de gafă. Probabil așa a hotărât producătorul emisiunii.