vineri, 26 iulie 2024

EDUCAȚIE, ÎNCOTRO?

 ,,Educația este arta de a forma bunele deprinderi sau a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele.” (Platon)

       
Nu am de gând să fac teoria tipurilor de educație (formală, informală și nonformală), ci vreau să amintesc tuturor celor care vor să creștem generații viitoare capabile să ducă la dezvoltarea și evoluția societății, că învățământul nostru este un proces instructiv-educativ, planificat în baza unor principii și valori, singurul care poate face o educație formală. Așadar, toți cei care  s-au hotărât că vor să facă o carieră didactică tebuie să țină cont de principii și de valori. Însuși educația este o valoare. Valorile nu se schimbă, ele sunt aceleași dintotdeauna: adevărul, dreptatea, onestitatea, libertatea, dar privită ,, ca o necesitate înțeleasă”, respectul, integritatea etc.
   În ultimii ani, văd fel și fel de figuri care au ajuns cadre didactice, care nu au cele mai elementare cunoștințe de cum trebuie să se comporte într-o sală de curs, începând de la ținută până la ceea ce trebuie să transmită învățăcelului în procesul său de a instrucție și educație. Am văzut profesori, venind în fața elevilor cu tricouri mulate pe corp, expunându-și generos burțile, profesoare cu pantaloni mulați și bluze decoltate de unde ies obraznici sânii neastâmpărați, trezind fanteziile adolescenților. De asemenea, aflu de  la diferite posturi de televiziune, despre profesori care întrețin relații sexuale cu elevii, deci sunt pedofili, alții care-și violează elevii. Sunt directori de școli care propun programe alternative de educație, fără aprobarea consiliului profesoral, aducând în școli fel și fel oengiști, care le vorbesc elevilor despre ceea ce este ,,în trend” în lume: schimbarea sexului, libertatea de a te crede orice, numai OM, nu, dreptul la imoralitate, care este de fapt o normalitate, pentru că valorile adevărate sunt depășite și împiedică dezvoltarea liberă, fără prejudecăți a caracterului individului.
    Mare scandal este în aceste zile cu universitarul care se duce în fața studeților travestit. Mă întreb, de ce nu s-a făcut actor? Mai mult, l-am auzit pe rectorul Universității din București, apărându-l pe respectivul lector și care s-a mai lăudat că a pus în W.C-urile universității litiere pentru studenții care se cred animale. Și atunci, să nu-i dau dreptate lui Cehov, care spunea acum vreo sută și ceva de ani, că ,, Universitățile dezvoltă toate aptitudinile, inclusiv și prostia.”? Mai mult,  litiere ar fi fost puse cu câțiva ani în urmă în celebrul Colegiul Național ,,George Coșbuc” din București și poate le găsim și în alte școli celebre, emancipate, unde se face o educație liberă și progresistă. Noi am luat fel și fel de idei trăsnite de la unii pedagogi, psihologi occidentali, ca să fim ,,cool”.
  Eu mă întreb, în mod serios, cum explică acești dascăli teoria evoluționistă:că omul este ultima etapă de evoluție a formelor de viață, de la microorganisme unicelulare, bacteriile, la  formele de viață complexe, ultimele fiind mamiferele, dintre care cel superior este omul sau evoluția este inversă, de la om, coborâm ( adică urcăm) pe scară, ca să ajungem la bacterii, căci tot ele sunt cele mai puternice, putând să ne ucidă într-o clipă? Darwin a spus întotdeauna că el nu a fost ateu, dar a vrut  doar să explice evoluția. Eu îl cred și mai cred că era un cunoscător al Bibliei, care ne spune că ultimul lucru pe care Dumnezeu  l-a creat  a fost  OMUL. Darwin ne-a explicat științific creația lui Dumnezeu: din nimic, la inferior spre superior. Dar plesniții de astăzi, psihologi, pedagogi, filosofi, ideologi, politicieni, ce vor? Să se renunțe la instrucție și să se educe strâmb generațiile viitoare, care să se informeze doar din zicerile Marelui Zeu Inteligența Artificială din Marea Biserică GOOGLE?
   Reveniți-vă  și nu mai vorbiți de libertatea de a alege ce vrei să fii, pentru că omul nu poate fi decât ceea ce a fost născut!
   Pe curând,
   Earnest
P.S. Luni, la Liturghia de la Patriarhie, am văzut-o pe Ministresa Muncii, butonând telefonul, stând picior peste picior. Oare, unde se credea că este?


    

2 comentarii:

Diana spunea...

În timp ce aștepta să i se prepare cucuta fiind condamnat la moarte , Socrate învăța să cânte o arie la flaut. "La ce-o să-ți folosească?", l-a întrebat cineva.
"Să știu această arie înainte de a muri."
Emil Cioran, Caiete.

Anonim spunea...

Astăzi, a fost dezvăluit încă un caz: marele universitar sociolog Bulai agresa sexualstudentele. O ziaristă spune că și Pieleanu ar avea astfel de atitudini